• Top Stories

    Οι 7 πολύκροτες δίκες που θα απασχολήσουν το 2016


    Τραπεζικά σκάνδαλα, άπατες συνεργατών πρώην πρωθυπουργού, κομπίνες με ακίνητα και εκατοντάδες μίζες που μοιράστηκαν με ασύλληπτους τρόπους και ταχύτατους ρυθμούς σε παράγοντες του Δημοσίου θα είναι οι πρωταγωνιστές των ακροατηρίων του 2016. Τα πρόσωπα και οι καταστάσεις είναι γνωστά εδώ και χρόνια, όμως τόσο οι καθυστερήσεις στην ανάκριση όσο και οι διαρκείς αναβολές σε σημαντικές υποθέσεις, μεταφέρουν συνεχώς τις δίκες σε επόμενο χρονικό διάστημα.

    Από την πολυαναμενόμενη έναρξη της δίκης για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens μέχρι τη δικη για τα υποβρύχια, η νέα χρονιά αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα. Υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος που εκκρεμούσαν επί χρόνια και «απειλούν» τους πρωταγωνιστές τους με ισόβια ή πολυετείς ποινές κάθειρξης, σκάνδαλα που μονοπώλησαν, «κόκκινα δάνεια» και απάτες μαμούθ περιλαμβάνει το δικαστικό «μπουκέτο» της νέας χρονιάς.

    ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΙΚΕΣ

    Δύο τραπεζικά σκάνδαλα στο δρόμο για το ακροατήριο

    Το δρόμο για το ακροατήριο παίρνουν εντός του 2016 οι δύο δικογραφίες χορήγησης επισφαλών δανείων σε διάφορους επιχειρηματίες. Η ιστορία που άνοιξε το θέμα της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος με «κορυφή του παγόβουνου» το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ήρθε λίγες μόνο ημέρες μετά την νομική του συγχώνευση και απορρόφηση από την Eurobank. Τους τίτλους τέλους του ΤΤ συνόδευσαν οι «αποκαλύψεις» για τα «κόκκινα» δάνεια με την λίστα των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο, το οποίο υπολογίζεται ότι προκάλεσε ζημία στο ελληνικό Δημόσιο άνω των 400 εκατομμύριων ευρώ, να είναι μακροσκελής και περιλαμβάνει φυσικά και επιφανή τραπεζικά στελέχη, όπως τους πρώην προέδρους του ΤΤ Αγγ. Φιλιππίδη και Κλεάνθη Παπαδόπουλο. Αντίστοιχα, προς το τέλος οδεύει και η υπόθεση δανείων της FB Bank, που υπολογίζονται περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ με βασικούς κατηγορούμενος τους Βίκτωρα Ρέστη, μαζί με τους δύο πρώην συνεργάτες του, Αναστάσιο Πάλλη και Δημήτρη Καλλιμάνη.

    Δίκη για τις μίζες των γερμανικών υποβρυχίων

    Μέσα στο 2016 αναμένεται η έναρξη της δίκης μαμούθ για τις προμήθειες των γερμανικών υποβρυχίων, την εποχή που στο τιμόνι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας βρισκόταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Ένα κουβάρι ιστοριών με δεκάδες πρωταγωνιστές, εταιρείες – «πλυντήρια» και «υποβρύχιες» μίζες εκατομμυρίων ευρώ, ξετυλίγεται σταδιακά στις σελίδες του βουλεύματος που στέλνει στο εδώλιο τον εφοπλιστή Μιχαήλ Ματαντό, τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Αβατάγγελο, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα, τα τραπεζικά στελέχη Ζαν-Κλοντ  Όσβαλντ και Φάνη Λυγινό, τον έμπορο όπλων Παναγιώτη Ευσταθίου, το νομικό Σπύρο Μεταξά, τους άλλοτε στενούς συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννη Μπέλτσιο και Παύλο Νικολαΐδη, τον πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρη Εμμανουήλ, τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Σπύρο Τραυλό, τον άλλοτε συνεργάτη του Μ. Ματαντού, Αντώνη Χαγια.

    Σκέλος υπόθεσης TOR – M1

    Τα «αντίδωρο» για το πρόγραμμα των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR-M1 οδήγησε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό και τέσσερα ακόμη άτομα. Με τις κατηγορίες, κατά περίπτωση, της απιστίας από κοινού, παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και οι Ιωάννης Σμπώκος, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, Γιώργος Κάμαρης, στέλεχος επιχειρήσεων, αλλά και οι αδελφοί Γιώργος και Πιερ Χριστοδουλίδης, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

    Ρεβέκκα Σκαφτούρα-Καρούζου
    Ρεβέκκα Σκαφτούρα-Καρούζου

    Καρούζος «gate»

    Στο εδώλιο για το αποκαλούμενο σκάνδαλο «Καρούζος Gate» θα καθίσουν ο μεγαλοκατασκευαστής και έγκλειστος στις φυλακές, Ιωάννης Καρούζος, η πρώην σύζυγός του Ρεβέκα Σκαφτούρα, τον Βίκτωρα Ρέστη και τους εκπροσώπους της εταιρίας ΦΑΝΤΟΜ, Χρήστο Ρεκούμη, Αθανάσιο Παναγιωτόπουλο και Ιωάννη Παναγιωτόπουλο. Μάλιστα, τα πορίσματα «δείχνουν» ως ιδιοκτήτη της εν λόγω εταιρείας τον Βίκτωρα Ρέστη, ενώ μέσω της επίμαχης εταιρίας φέρεται ότι αγοράστηκαν δύο ακίνητα του ομίλου Καρούζου αντί «εικονικού τιμήματος» ύψους 5.000.000 ευρώ με την πραγματική τους αξία να εκτιμάται στα 20.000.000 ευρώ.  Κατά περίπτωση οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της φοροδιαφυγής, της ηθικής αυτουργίας στη φοροδιαφυγή και της έκδοσης εικονικών τιμολογίων.

    Η Ρεβέκκα Σκαφτούρα στο δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2015
    Η Ρεβέκκα Σκαφτούρα στο δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2015
    Η Ρεβέκκα Σκαφτούρα στο δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2015
    Η Ρεβέκκα Σκαφτούρα στο δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2015

    ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ
    Φάκελος Siemens

    Δέκα περίπου χρόνια «σερνόταν» μεταξύ των ανακριτικών γραφείων το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο που συγκλόνισε την Ελλάδα, αλλά έχει συγκεντρώσει και το ενδιαφέρον σύσσωμης της Ευρώπης και ιδίως της Γερμανίας. Η πολύκροτη δίκη της Siemens σχετικά με τη σύμβαση 8002/97 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τη φετινή χρονιά.  Μπορεί οι χιλιάδες σελίδες δικογραφίας για τα «έργα και τις ημέρες» του γερμανικού κολοσσού στη χώρα μας να οδηγούν τελικά την υπόθεση στα δικαστήρια, όμως πρόκειται για μια δίκη γεμάτη… φαντάσματα, αλλά και μόλις ένα πολιτικό πρόσωπο να κάθεται στο εδώλιο, αν και πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο της τελευταίας 30ετίας. Οι «φυγάδες» Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας, ο Πρόδρομος Μαυρίδης, στον οποίο αποδίδεται ρόλος πρωτεργάτη στη διακίνηση του «μαύρου χρήματος», πρώην μεγαλοστελέχη του ΟΤΕ, όπως ο Γιώργος Σκαρπέλης, και αλλά ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Τσουκάτος «φιγουράρουν» στη λίστα των κατηγορουμένων –φτάνει τους 64- και απειλούνται ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.

    ΡΟΝΤΟΣ – ΜΚΟ Κέντρο αποναρκοθέτησης

    Ενώπιον του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας θα βρεθούν μετά την πρώτη αναβολή της υπόθεσης, 8 συνολικά κατηγορούμενοι αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες σχετικά με την επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ αλλά και τη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων ύψους περίπου 9 εκατ. Ευρώ, που εισέπραξε η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» την περίοδο 2000­2004. Μεταξύ των κατηγορουμένων που καλούνται να λογοδοτήσουν γι’ αυτή την πρώτη δικαστική «βόμβα» που «έπεσε» στον χώρο των ΜΚΟ είναι το πρώην στέλεχος του ΥΠΕΞ Αλ. Ρόντος, οι πρέσβεις Νικόλαος Τσαμαδός και Νικόλαος Μπάζας, τρεις τέως υπάλληλοι του ΥΠΕΞ, καθώς επίσης ο προφυλακισμένος πρόεδρος της ΜΚΟ Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, αλλά και η σύζυγός του Μαρία­Αναστασία Μακρυνιώτη. Η έρευνα κατέδειξε πολλαπλή παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση, καθώς και τεχνάσματα εικονικών δωρεών, που διατηρούσαν ανοιχτή την κάνουλα της κρατικής βοήθειας. Σε συνδυασμό με τον ανύπαρκτο έλεγχο των παραστατικών της Κέντρου Αποναρκοθέτησης από την ΥΔΑΣ, την οποία διεύθυνε τότε ο Άλεξ Ρόντος, διαπιστώθηκε ότι τελικά κάποια ποσά κατέληξαν σε πληρωμές σούπερ μάρκετ, εστιατορίων, ακόμη πάρκινγκ IX.



    ΣΧΟΛΙΑ