• Πολιτική

    Παράταση στην αγωνία για τα βραχυπρόθεσμα, ενώ ΔΝΤ και Ευρωπαίοι «πυροβολούν»

    βραχυπρόθεσμα Σόιμπλε Λαγκάρντ


    Μια ακόμα μέρα χωρίς συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το ξεπάγωμά τους  πέρασε την Τετάρτη, με τα πράγματα να περιπλέκονται ακόμα περισσότερο.

    Μέχρι αργά το απόγευμα, οι πληροφορίες που έβγαιναν από τις Βρυξέλλες, όπου η ελληνική πλευρά συζητά με τους Ευρωπαίους δανειστές της, έκαναν λόγω για μια σκληρή στάση των Θεσμών, οι οποίοι φαίνεται να «κάνουν στην άκρη»  όση εμπιστοσύνη είχε καταφέρει να ξανακερδίσει, με πολύ κόπο, το τελευταίο διάστημα προς την Ελληνική πλευρά. Δείγμα του πόσο τραγική ήταν η επιλογή της κυβέρνησης να λειτουργήσει μονομερώς και να μην προηγηθεί συνεννόηση με τους δανειστές για δύο βοηθήματα τα οποία, στο κάτω-κάτω, δεν πρόκειται να επηρεάσουν τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

    Βέβαια η συνεννόηση δεν λείπει, τελευταία, μόνο στις σχέσεις μεταξύ της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς αλλά, απ’ ότι φαίνεται, και στο εσωτερικά της. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης, δήλωσε πως «υποθέτει» ότι η επιστολή του κ. Τσαλακώτου προς τους Θεσμούς έχει ήδη αποσταλεί, επειδή, όπως είπε, «εμπιστεύεται τον κ. Τσακαλώτο». Μόνο που την ίδια ώρα από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών έβγαινε η πληροφορία πως όχι μόνο δεν έχει αποσταλεί καμία επιστολή, αλλά αντίθετα περιμένουν μια σειρά από ερωτήσεις από τους Θεσμούς, πάνω στις οποίες η ελληνική πλευρά θα πρέπει να απαντήσει!

    Την ίδια ώρα τόσο η Ευρώπη όσο και από το ΔΝΤ «πυροβολούν» την ελληνική πλευρά με νέες απαιτήσεις και προτάσεις. Οι Ευρωπαίοι φαίνεται πως επιθυμούν να υπάρχει αυστηρή και συγκεκριμένη δέσμευση της Ελλάδας για ενεργοποίηση του «κόφτη» σε περίπτωση εκτροπής από τους στόχους. Από την πλευρά του το ΔΝΤ, το οποίο οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να δουν να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, επανέρχεται στην ανάγκη λήψης σκληρών μέτρων που θα περιλαμβάνουν μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων.

    Το μόνο σίγουρο πια, όπως ξεκαθαρίζει και το ίδιο το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, είναι πως οι τελικές αποφάσεις για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα παρθεί μετά την πρωτοχρονιά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Α. Τσίπρας: «Η διαπραγμάτευση θα κλείσει τον Ιανουάριο, εμπιστεύομαι τον Τσακαλώτο»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μαύρος καπνός» από EuroWorking Group: Δεν έχει σταλεί ακόμα η επιστολή Τσακαλώτου (upd)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέες «βόμβες» ΔΝΤ: Στην Ελλάδα πρέπει να μειωθούν συντάξεις και αφορολόγητο



    ΣΧΟΛΙΑ