• What's happening

    ΦΠΑ-κυβέρνηση: 1-0

    • NewsRoom
    fpa


    Στροφή 180 μοιρών έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να υπερψηφίσει το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά δεν θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία σήμερα το βράδυ.

    Συνεπώς, η εν λόγω τροπολογία θα ψηφιστεί με την «κανονική» διαδικασία, δηλαδή από τον αρμόδιο εισηγητή με ένα απλό «ναι».

    Η απόφαση αυτή έρχεται να αναδείξει το γεγονός ότι η ονομαστική ψηφοφορία για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους έγινε απλά και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και όχι για λόγους ουσίας. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας είχε ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφωνεί με το συγκεκριμένο μέτρο, καθώς «ήταν πάγιο αίτημα της ΝΔ».

    Νωρίτερα

    Το πρωί της Δευτέρας (19/12/2016) κατετέθη στη Βουλή η τροπολογία για τον ΦΠΑ στα νησιά.

    Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα φαντάζει έκθετη στα μάτια του ελληνικού λαού καθώς άλλα είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμα του και άλλα τελικώς πράττει.

    Για τη συγκεκριμένη τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε προαναγγείλει την περασμένη Τετάρτη, θα υποβάλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

    Ωστόσο αυτή θα έχει ισχύ, μόνο για ένα χρόνο, μέχρι 31/12/2017, όπως προκύπτει από το κείμενο της τροπολογίας και όχι «για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση», όπως είχε ανακοινώσει με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Η τροπολογία κατετέθη στο πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το πτωχευτικό δίκαιο, το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που συζητείται από την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Με αυτήν αναστέλλεται η αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, δηλαδή όλων των νησιών που έχουν σηκώσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

    Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει:

    «Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε επίσης και μέτρα στήριξης των νησιών της πρώτης γραμμής, που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

    Για αυτά τα νησιά, του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου αποφασίσαμε να αναστείλουμε, για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση, την αύξηση του ΦΠΑ.

    Η εξίσωση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο που είμαστε δεσμευμένοι να εφαρμόσουμε και θα εφαρμόσουμε, όχι όμως την ώρα που οι συμπολίτες μας εκεί, σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

    Το κόστος από την διατήρηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά για το 2017 εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί αργά απόψε.

    Όπως προβλέπεται στην τροπολογία το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ ισχύει, εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

    α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά,

    β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά,

    γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο.



    ΣΧΟΛΙΑ