• Top Stories

    Νέα απόρριψη από το Συμβούλιο Εφετών: Δεν εκδίδει τους 2 τελευταίους Τούρκους


    Χειροκροτήματα και μπράβο στο δικαστήριο στην εκφώνηση της απόφασης για τη μη έκδοση των 2 τελευταίων από τους 8 Τούρκους που εκζητά η γείτονα χώρα για συμμετοχή στη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιούλη.

    Ομόφωνα το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το τουρκικό αίτημα και δεν εκδίδει τους αξιωματικούς Ουγκούρ Οκάν και Φιράντ Μεσουντ.

    Αν δεν υπάρξει έφεση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών (όπως στην περίπτωση των πρώτων 3 Τούρκων που αποφασίστηκε η μη έκδοσή τους), τότε οι 2 Τούρκοι θα αφεθούν ελεύθεροι.

    Εισαγγελέας σε δικαστές: “Είστε δικαστές, όχι διπλωμάτες. Μείνετε στην Ιστορία με την απόφασή σας”

    Την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης των 2 Τούρκων είχε προτείνει νωρίτερα ο εισαγγελέας Γιώργος Βούλγαρης, κρίνοντας, από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες αλλά και τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας και διεθνών οργανώσεων, ότι η έκδοση των εκζητουμένων θα σημάνει τον απάνθρωπο βασανισμό τους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

    “Σας καλώ και σας παρακαλώ να απορρίψετε το αίτημα των τουρκικών αρχών”, ήταν ο επίλογος μιας ιδιαίτερα φορτισμένης αγόρευσης, με αναφορές σε ιστορικές δίκες και αποφάσεις.

    “Από αυτά τα έδρανα έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες δικαστών και εισαγγελέων που έμειναν στην ιστορία γιατί δεν σκέφτηκαν το ρεύμα ,αλλά μόνο οδηγό είχαν τη συνείδησή τους. Πέρασε ένας Τερτσέτης, ένας Πολυζωίδης και χωρίς να φοβούνται πήγαν κόντρα στο ρεύμα. Δεν φοβήθηκαν τίποτα στη δίκη του Κολοκοτρώνη, στη δίκη για τη δολοφονία του Λαμπράκη. Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να ακολουθήσετε τα βήματά τους, τα χνάρια τους. Ακούγοντας τη συνείδησή σας να απορρίψετε το αίτημα της Τουρκίας.”

    Ο κ. Βούλγαρης μίλησε για “την Ελλάδα που έχει διδάξει πολλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία κι ήταν η πρώτη που ασχολήθηκε με την έννοια ασύλου” και επικαλέστηκε τη σημερινή θέση του (υπηρετεί στο Τμήμα Εκδόσεων της Εισαγγελίας Εφετών) για να υποβάλει καταιγιστικά ερωτήματα στους δικαστές του Συμβουλίου.

    “Αν έχουν διαπράξει αδικήματα, να τους εκδώσουμε, να δικαστούν και να τιμωρηθούν. Αλλά να τύχουν μιας δίκαιης δίκης. Αλλά ποια χώρα τους ζητάει; Μια χώρα που διδάσκει τη δημοκρατία της; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται; Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Όλα αυτά θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θα τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει χιλιάδες δικαστές κι προσλάβει άλλους; Πού θα πάτε να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή.;Αν αποφασίσετε να εκδοθούν, είστε σίγουροι ότι δεν θα τύχουν βασανιστηρίων; Πόσες φορές το ευρωπαικό δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την Τουρκία για τέτοια πράγματα; “

    Στην κορύφωση της αγόρευσης του ο εισαγγελέας Εφετών ζήτησε από τους δικαστές να μην αποφασίσουν ως διπλωμάτες.

    “Μα θα μου πείτε τι θα γίνει με τις διεθνείς σχέσεις; Θα παρεξηγηθούν από την άλλη πλευρά. Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας. Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι, δεν είναι περιφέρεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλη Πασά που ακριωτηριάζουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει. Ανήκουμε στην Ευρώπη. προασπίζουμε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη.”

    Ο κ. Βούλγαρης τόνισε ότι ακόμα και η Επιτροπή Ασύλου που απέρριψε σε πρώτο βαθμό το αίτημά τους για άσυλο, λέει ότι γίνονται βασανιστήρια . “Ναι μεν τα δέχεται,αλλά τους εκδίδει”, η αιχμηρή θέση του εισαγγελέα, ο οποίος αναφέρθηκε σε αποφάσεις βρετανικών και γερμανικών δικαστηρίων που αρνήθηκαν να εκδώσουν εκζητούμενο της Ελλάδας γιατί οι ελληνικές φυλακές έχουν κελιά μικρά και υπεράριθμα.

    “Σκεφτείτε ευαισθησία. Αυτό μπορεί να συγκριθεί με όσα ακούστηκαν στην αίθουσα αυτή για τα βασανιστήρια στην Τουρκία; Για βιασμούς, ακρωτηριασμούς”, συνέκρινε ο εισαγγελέας.

    Φιράντ Μεσούντ: “Περιμένουμε με ελπίδα”

    Ο πρώτος Τούρκος, τεχνικός ελικοπτέρων, είπε στους δικαστές ότι περιμένει με ελπίδα την απόφασή τους.

    “Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Συστηματικά συνεχιζονται οι βασανισμοί. Δεν υπάρχει δίκαιη εκδίκαση των υποθέσεων. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Πώς μπορούμε να περιμένουμε μία δίκαιη δίκη; Από όλους τους τομείς διώκονται άνθρωποι Ολοι οι βουλευτές κατά Ερντογάν συλλαμβάνονται. Εγκατέλειψα τη χώρα γιατί φοβήθηκα. Όταν είδα, από το Ιντερνετ, τον αποκεφαλισμό στρατιωτικού στη βάση Βοσπόρου φοβήθηκα.

    Πρόεδρος: Την ώρα της απόπειρας κατά Ερντογάν που ήσασταν;

    Εκζητούμενος: Ήμουν στην Κωνσταντινούπολη. 700 χιλιόμετρα μακριά. Όταν μάθαμε τα περί πραξικοπήματος δεν απογειωθήκαμε. Φοβηθήκαμε, δεν είχαμε ούτε όπλα ούτε αλεξίσφαιρα. Το πρωί η αστυνομία έκανε έφοδο στο στρατόπεδο. Άρχισαν να πυροβολούν. Φοβηθήκαμε και φύγαμε για να σώσουμε τη ζωή μας. Υπήρχαν άνθρωποι που ξεκοιλιάστηκαν και τους πέταξαν στο Βόσπορο. Αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα γιατί είναι χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Εκεί δεν είχαμε καμία τύχη ,δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες.

    Δικαστής: Τι θα συμβεί αν το δικαστήριο αποφασίσει την έκδοσή σας;

    Εκζητούμενος: Είμαι 100% σίγουρος πως αν εκδοθώ θα υποστώ βασανιστήρια. Πάρα πολύς κόσμος δίνει τέλος στη ζωή του μέσα στη φυλακή.

    Δικαστής: Ποια η τύχη της οικογένειας σας αν δεν εκδοθείτε;

    Εκζητούμενος: Δεν ξέρω τι θα συμβεί.

    Περιμένουμε με μεγάλη ελπίδα την απόφαση του δικαστηρίου. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.

    Ουγκούρ Οκάν: “Ήρθαμε Ελλάδα και σωθήκαμε”

    Ο δεύτερος αξιωματικός, που είναι πιλότος, υποστήριξε:

    “Είμαστε αθώοι. Φοβάμαι να γυρίσω στην Τουρκία. Θα υποστώ βασανιστήρια , υπάρχει άμεσος κίνδυνος επαναφοράς της θανατικής ποινής. Αν εκδοθώ στην Τουρκία δεν θα δικαστώ δίκαια. Δεν έχω καμία σχέση με το πραξικόπημα. Πήγαμε με το ελικόπτερο στην Πόλη να περισυλλέξουμε τραυματίες αλλά δεχθήκαμε βολές . Φοβηθήκαμε και φύγαμε. Πήγαμε στο στρατόπεδο. Κι εκεί πυροβολισμοί. Φοβηθήκαμε ότι επειδή είμαστε στρατιωτικοί θα μας υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Πήραμε το ελικόπτερο, ήρθαμε στην Ελλάδα και σώσαμε τη ζωή μας.”

    Υπενθυμίζουμε ότι δύο διαφορετικά συμβούλια έχουν αποφασίσει τη μη έκδοση των 5 από τους 8 εκζητουμένων. Αντίθετα, άλλο συμβούλιο αποφάσισε την έκδοση των υπολοίπων 3.

    Χθες, ο προιστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών (μετά την έφεση κατά της αποφασης μη έκδοσης των πρώτων 3) άσκησε έφεση και για τη μία από τις 4 κατηγορίες που αποφασίστηκε η μη έκδοση των 3 Τούρκων που αποφασίστηκε η έκδοσή τους.

    Την τελική απόφαση θα πάρει ο Άρειος Πάγος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Υποχωρεί ο Κουρουμπλής – Καλεί σε διάλογο τους ναυτικούς, κανένα ζήτημα φορολογίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεταναστευτικό: Νέα διορία για την Ελλάδα από Κομισιόν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Θ. Σκυλακάκης γράφει το πιο σκληρό του άρθρο: Μας μετατρέπουν σε δουλοπάροικους



    ΣΧΟΛΙΑ