• Top Stories

    Καταιγίδα φόρων πριν και μετά τις γιορτές

    • NewsRoom
    φόροι


    Μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη, οι φόροι που καλούμαστε να πληρώσουμε φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ. Την αμέσως επόμενη μέρα, την 1η Ιανουαρίου έρχονται νέες επιβαρύνσεις σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.  Ο λογαριασμός σε αυτή την καταιγίδα φόρων, πριν και μετά τις γιορτές έχει ως εξής:

    Μέχρι τέλη Δεκέμβρη

    1. Η πέμπτη δόση ΕΝΦΙΑ του έτους 2016, που βεβαιώθηκε σε περισσότερους από 6,36 εκατ. φορολογούμενους (6,313 εκατ. φυσικά και 50.000 νομικά πρόσωπα). Το συνολικό ποσό που ανέρχεται σε 624 εκατ. ευρώ.

    2. Η έκτη ή έβδομη μηνιαία δόση του φόρου εισοδήματος που βεβαιώθηκε φέτος σε περίπου 250.000 εταιρίες και λοιπά νομικά πρόσωπα, με το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων που πρέπει να καταβληθεί εντός του τρέχοντος μηνός να υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ

    3. Η πρώτη δόση του ΦΠΑ ή ολόκληρου του ποσού του ΦΠΑ του μηνός Νοεμβρίου που βεβαιώθηκε στις εταιρίες οι οποίες τηρούν διπλογραφικά βιβλία, με την υποβολή περιοδικών δηλώσεων εντός του Νοεμβρίου, καθώς επίσης και της δεύτερης δόσης του ΦΠΑ του μηνός Οκτωβρίου, που βεβαιώθηκε στις εταιρίες οι οποίες τηρούν διπλογραφικά βιβλία, με την υποβολή περιοδικών δηλώσεων εντός του Οκτωβρίου. Το συνολικό ποσό του ΦΠΑ που έπρεπε να αποδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου από τους παραπάνω υπόχρεους υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

    4. Τέλη κυκλοφορίας 2017. Εως τις 30-12-2016, πάνω από 5.000.000 κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων υποχρεούνται να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2017. Το συνολικό ποσό που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ.

    5. Μηνιαίες δόσεις διαφόρων ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και ειδικότερα οι μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης του νόμου 4321/2015 για τις «100 δόσεις» και της «πάγιας ρύθμισης» των νόμων 4152/2013 και 4174/2013.

    Από 1η Ιανουαρίου 2017

    Καύσιμα: Αύξηση στη βενζίνη κατά 3 λεπτά το λίτρα, δηλαδή από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.

    Προϊόντα καπνού: Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό.

    Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα 0 λεπτά ανά ml υγρού.

    Καφές: Επιβάλλεται ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

    Σταθερή τηλεφωνία: Νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυξάνονται οι τιμές στα διόδια Αθηνών – Πατρών – Πόσο θα κοστίζουν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλη κυκλοφορίας: Ανατροπές της τελευταίας στιγμής – Νόμιμοι τρόποι για να μην πληρώσετε 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα ζεσταθούν



    ΣΧΟΛΙΑ