• Top Stories

    Ένωση Δικαστών: Να μην καταργηθεί ο διορισμός δικαστικών λειτουργών στις συνδικαλιστικές εκλογές

    justice δικηγόροι


    Την απόσυρση της ρύθμισης που καταργεί το διορισμό δικαστικών λειτουργών στις αρχαιρεσίες συνδικαλιστικών οργανώσεων ζητά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), χαρακτηρίζοντας προσχηματική την αιτιολογία περί αποφόρτισης των δικαστικών από δευτερεύοντα καθήκοντα.

    Μέλη της ΕΔΕ εξέφρασαν χθες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, τις έντονες αντιρρήσεις τους, ζητώντας από τον υπουργό Δικαιοσύνης επανεξέταση των αλλαγών και επίσπευση της συνάντησης με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης.

    Το άρθρο 52 στο νομοσχέδιο των υπουργείων Δικαιοσύνης και  Οικονομικών είναι αυτό που προβλέπει ότι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής στις αρχαιρεσίες συνδικαλιστικών οργανώσεων, επιμελητηρίων, συνεταιρισμών, σωματείων και λοιπών ενώσεων, διορίζονται πλέον αποκλειστικά δικηγόροι και όχι δικαστικοί λειτουργοί, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα με το Ν. 1264/1982.

    Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι με τη ρύθμιση αυτή επιχειρείται η απεμπλοκή των δικαστικών λειτουργών και η αποφόρτισή τους από δευτερεύοντα καθήκοντα, ώστε να μείνουν προσηλωμένοι στο κύριο δικαιοδοτικό τους έργο.

    Μία αιτιολογία που βρίσκει αντίθετη την ΕΔΕ. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η έκθεση δηλώνει ξεκάθαρα το σκοπό της προτεινόμενης διάταξης που δεν είναι άλλος από την αύξηση της δικηγορικής ύλης».

    Σύμφωνα με την ΕΔΕ, οι εκπρόσωποι της, μιλώντας στη Βουλή, αιτιολόγησαν την αναγκαιότητα της συνέχισης συμμετοχής δικαστικών λειτουργών στις εκλογές των συνδικαλιστικών σωματείων υποστηρίζοντας:

    «Η ομαλή διεξαγωγή των αρχαιρεσιών στα συνδικαλιστικά σωματεία (που είναι εντελώς διαφορετικές από τις εθνικές και δημοτικές εκλογές) διασφαλιζόταν από την παρουσία δικαστικού λειτουργού ως δικαστικού αντιπροσώπου. Στα πολυμελή σωματεία επικρατεί ιδιαίτερη ένταση και αρκετές φορές η παρέμβαση του δικαστικού λειτουργού λειτούργησε κατευναστικά προς τις συνδικαλιστικές παρατάξεις και διέσωσε την ομαλή συνέχεια των αρχαιρεσιών. Οι υποψήφιοι γνώριζαν και αποδέχονταν την αμεροληψία των δικαστικών λειτουργών τους οποίους και εμπιστεύονταν, χωρίς να δημιουργηθεί ποτέ κάποιο σοβαρό πρόβλημα.  Εκφράσαμε την εκτίμηση ότι η παρουσία δικηγόρου ως δικαστικού αντιπροσώπου, ιδίως σε περιφερειακά Πρωτοδικεία, θα δημιουργήσει προβλήματα, αφενός λόγω έλλειψης εμπειρίας και αφετέρου λόγω των επαγγελματικών δεσμών που επιτρεπτά μπορεί να έχει ένας δικηγόρος με κάποια συνδικαλιστική παράταξη ή με κάποιο πολιτικό κόμμα».

    Για την αιτιολογία της απεμπλοκής δικαστών και εισαγγελέων από τις εκλογές, η ΕΔΕ υποστήριξε:

    «Η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υπερσυσσώρευση υποθέσεων στα ακροατήρια και όχι στην καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων από τους Δικαστικούς Λειτουργούς. Η αιτιολογία για τη ρύθμιση αποτελεί πρόσχημα δεδομένου μάλιστα ότι η απασχόληση Δικαστικών Λειτουργών στις εκλογικές διαδικασίες συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν ξεπερνάει κατά μέσο όρο τις 5 ημέρες ετησίως και γίνεται κατά κύριο λόγο αργίες (Σάββατα ή Κυριακές) χωρίς να επηρεάζει το δικαιοδοτικό τους έργο».

    Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων επικαλέστηκε ρύθμιση του νυν υπουργού Δικαιοσύνης και πρώην υφυπουργού Αθλητισμού το 2015, σύμφωνα με την οποία στη συγκρότηση των πειθαρχικών επιτροπών της Ε.Π.Ο. προβλέπεται πλέον η συμμετοχή Δικαστικών Λειτουργών.

    «Η μεταρρύθμιση εκείνη είχε χαρακτηριστεί (και ορθά) αναγκαία από τον κ. Υπουργό για την εδραίωση της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ευθυκρισίας. Η ανάγκη τήρησης μιας διαφανούς διαδικασίας με την εγγύηση Δικαστικών Λειτουργών είναι περισσότερο αναγκαία στις αρχαιρεσίες συνδικαλιστικών οργανώσεων» τονίζει η ΕΔΕ, επισημαίνοντας τέλος ότι «η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος της απεμπλοκής των Δικαστικών Λειτουργών από «δευτερεύοντα» καθήκοντα θα επέβαλε την άμεση κατάργηση όλων των διατάξεων εκείνων που προβλέπουν τη συμμετοχή Δικαστικών Λειτουργών και σε άλλες επιτροπές (αμειβόμενες και μη), όπως Επιτροπές Ασύλου, Πειθαρχικά Συμβούλια, Πειθαρχικές Επιτροπές ΕΠΟ και Επιτροπές Προμηθειών».



    ΣΧΟΛΙΑ