• Πολιτική

    Brexit: Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 50

    • Contributor
    Brexit Μέι


    Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία σχετικά με το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων. Με πλειοψηφία 448 έναντι 75, υπερψηφίστηκε η απόφαση για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 τον Μάρτιο.

    Τα μέλη του Βρετανικού κοινοβουλίου ψήφισαν σήμερα Τετάρτη και αποφάσισαν να εξουσιοδοτήσουν την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που η ίδια είχε προτείνει. Ξεπερνώντας την απαραίτητη πλειοψηφία (373 ψήφοι) για να περάσει η πρόταση, οι βουλευτές αποφάσισαν την ενεργοποίηση του άρθρου 50 μέχρι το τέλος του Μαρτίου, επιβεβαιώνοντας οριστικά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η σημερινή ψηφοφορία για το Brexit ήρθε μετά από πρόταση του Εργατικού Κόμματος να συζητηθεί και να δημοσιοποιηθεί το κυβερνητικό πλάνο επί της διαδικασίας της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Με δύο ψηφοφορίες, Εργατικοί και Συντηρητικοί βουλευτές αφενώς στήριξαν την κίνηση των Εργατικών, καταλήγοντας στο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δημοσιεύσει ένα «σχέδιο για την έξοδο από την Ε.Ε.» πριν από την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, και αφετέρου μια τροπολογία της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η ίδια πρέπει να θέσει σε εφαρμογή το Άρθρο 50 μέχρι τις 31 Μαρτίου.

    Τεχνικά, η ψηφοφορία δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, αλλά είναι η πρώτη φορά που το Κοινοβούλιο υποστηρίζει το χρονοδιάγραμμα της Theresa May για το Brexit, το οποίο θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο έξω από την Ε.Ε. μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2019.

    Εκπρόσωπος ανέφερε πως “Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στον δρόμο για το Brexit. Οι βουλευτές τίμησαν την δημοκρατική απόφαση του βρετανικού λαού. Όσοι καταψήφισαν δεν πρέπει να σαμποτάρουν τη διαδικασία. Κάθε απόπειρα να καθυστερήσει η διαδικασία του Brexit θα είναι ασυγχώρητη προδοσία του βρετανικού λαού”.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι το σημερινό έπεται απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου για το ποιος θα έχει το δικαίωμα να θέσει σε εφαρμογή το πολυσυζητημένο Άρθρο 50, το κοινοβούλιο ή η κυβέρνηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Να τι κάνουν Βέλγιο και Λουξεμβούργο. Προσφέρουν φορολογικούς παραδείσους σε πολυεθνικές

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Π. Παππάς: Επεκτείνεται στη χρηματοδότηση μικρών ναυτιλιακών. Όλο το project

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιος είναι ο «τρελός» Ιάπωνας που δίνει 50 δισ. δολάρια στον Ντόναλντ Τραμπ



    ΣΧΟΛΙΑ