• Πολιτική

    Politico: Τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης το 2020

    • NewsRoom


    Οι συντάκτες του Politico, με βάση τα δεδομένα αλλά και το ημερολόγιο της νέας χρονιάς, επιχειρούν να εντοπίσουν τα προβλήματα και τις εστίες έντασης που θα υπάρξουν το 2020, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το Brexit δεν έχει τελειώσει!

    Αναλυτικότερα, τα σημαντικότερα ζητήματα για την Ευρώπη που εντοπίζει για το 2020 το Politico:

    Προστατευτισμός έναντι της Κίνας

    Μετά και την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, η Γαλλία και η Γερμανία αναμένεται ότι θα στρέψουν τις Βρυξέλλες σε μια βιομηχανική πολιτική που θα περιλαμβάνει βέτο σε μεγάλες εξαγορές από την Κίνα στην Ευρώπη και αποκλεισμούς ασιατικών εταιρειών από δημόσιες συμβάσεις. Την ίδια ώρα, η ΕΕ διαλέγει να στηρίξει τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, την υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, χώρες όπως η Σουηδία και η Ολλανδία, όπως και η Ελλάδα και η Πορτογαλία, που διαθέτουν μεγάλο αριθμό κινεζικών επενδύσεων αναμένεται ότι θα κατηγορήσουν την πολιτική της Γαλλίας και της Γερμανίας ως υποκριτική.

    Φόβοι για νέα οικονομική κρίση

    Οι συντάκτες του Politico εκτιμούν ότι ενδέχεται να υπάρξει μια νέα οικονομική κρίση, λόγω της αρχιτεκτονικής του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και λόγω του ενδεχόμενου επιβράδυνσης της οικονομίας της Κίνας. Με δεδομένο ότι το ζήτημα του εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ δεν έχει λήξει, οποιοδήποτε πολιτικό πρόβλημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εχθροπραξίες που θα αμβλύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

    Το Brexit και η νέα σχέση με την ΕΕ

    Ενώ η Βρετανία αναμένεται ότι θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, οι συνομιλίες για τη νέα σχέση των δύο μερών δεν αναμένονται εύκολες και εξαρτάται από τη φύση της σχέσης που θα επιλέξει το Ηνωμένο Βασίλειο. Η απάντηση πρέπει να δοθεί μέσα από διαπραγματεύσεις εντός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, χωρίς να αποκλείει κανείς ένα σκληρό Brexit. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δηλώνει ότι «ανησυχεί πολύ» για το κατά πόσον είναι εφικτή μια συμφωνία ως τα τέλη του 2020 στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ μετά το Brexit. «Ανησυχώ πολύ λόγω του λίγου χρόνου που διαθέτουμε», αναφέρει σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Les Echos η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του Δεκεμβρίου.

    Η ατζέντα για την κλιματική αλλαγή

    Την ίδια ώρα, τα ατμοσφαιρικά επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται ότι θα χτυπήσουν νέα υψηλά το 2020, χωρίς να υπάρχουν δείγματα ότι η παγκόσμια αύξηση των θερμοκρασιών έχει τεθεί υπό έλεγχο. Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει θέσει ως στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάτι που επηρεάζει χρηματοπιστωτικούς κανονισμούς, φορολογία στα αεροσκάφη, κανονισμούς για τα αυτοκίνητα. Παράλληλα, το ζήτημα διχάζει την Ευρώπη και τις χώρες της πιο πράσινης Δύσης, έναντι της Ανατολής, που εξαρτάται από τον άνθρακα. Η Πολωνία ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να γίνει περιβαλλοντικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη θα πρέπει να δαπανήσει πολλά χρήματα για να κερδίσει τη χώρα και τους συμμάχους της.

    Η τεχνολογία «προκαλεί» την Ευρώπη

    Η Ευρώπη καλείται το 2020 να ασχοληθεί με τις νέες τεχνολογίες την ώρα που οχήματα χωρίς οδηγό κυκλοφορούν στους δημόσιους δρόμους. Κολοσσοί της αεροδιαστημικής, όπως η Airbus και η Boeing, εταιρείες τεχνολογίας όπως η Uber, ακόμη και τα McDonald’s ποντάρουν σε παραδόσεις με drones και αεροταξί.

    Το Ιράν

    Σε «αγκάθι» ολοένα και περισσότερο εξελίσσεται το θέμα του Ιράν, για την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία μπορεί να στηρίζει τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν, όμως πρακτικά γνωρίζει ότι δεν υπάρχει πια. Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ανησυχούν για το τι θα ακολουθήσει μια ενδεχόμενη πτώση του καθεστώτος του Ιράν. Αναγνωρίζοντας την απειλή κατά του Ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Χαμεινεί πολλοί ολιγάρχες στα ανώμαλα κλιμάκια του Ιράν φοβούμενοι την κατάρρευση ολόκληρου του οικοδομήματος που τους κρατά πλούσιους ίσως στραφούν σε ένα εσωτερικό πραξικόπημα και μια συμφωνία με την Ευρώπη.

    Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις με τη Βαρσοβία

    Την ίδια ώρα, προβληματικές είναι οι σχέσεις της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες, καθώς το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας καλείται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα της χώρας, προκαλώντας νέες εντάσεις στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες. Παρά τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2019, το κόμμα που κυβερνά στην Πολωνία πολεμά για την πολιτική του επιβίωση στις προεδρικές εκλογές. Αν και ο υποψήφιος του κόμματος διατηρεί το προβάδισμα, στο παρελθόν οι προεδρικές εκλογές έχουν προκαλέσει έκπληξη. Εάν χάσει, τότε η Πολωνία θα αντιμετωπίσει πολιτικές εξελίξεις.



    ΣΧΟΛΙΑ