• Πολιτική

    Πολύωρη κατάθεση της Ελένης Ράικου για τον «Ρασπούτιν»

    • Ρεγγίνα Σπυράτου
    Η Ελένη Ράικου

    Η Ελένη Ράικου


    Δυόμιση ώρες διήρκησε η κατάθεση της Ελένης Ράικου στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

    Η εισαγγελέας που χάρισε το προσωνύμιο Ρασπούτιν στο «πρόσωπο με την πολιτική ισχύ, το οποίο παρενέβαινε στις έρευνες της», παρέδωσε έγγραφα στον εισαγγελέα για να στηρίξει τα όσα καταγγέλλει.

    Αμέσως μετά αποχώρησε, φανερά φορτισμένη, από το υπόγειο πάρκινγκ του Δικαστηρίου, αποφεύγοντας δημοσιογράφους και τηλεοπτικές κάμερες.

    Καμία πληροφορία μέχρι τώρα δεν έχει διαρρεύσει για το αν κατονόμασε το πολιτικό.πρόσωπο που καταγγέλλει για πιέσεις και παρεμβάσεις «με ύφος νταβατζή».

    Η Ελένη Ράικου, η εισαγγελέας Διαφθοράς που άρχισε να ερευνά την υπόθεση της Novartis, μέχρι σήμερα, ακόμα και σε παλαιότερη κατάθεση της ενώπιον εισαγγελέα, δεν έχει κατονομάσει τον Ρασπούτιν.

    Υποστήριζε τότε ότι «ακόμα δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες».

    Αν η κατάθεσή της διαβιβαστεί στη Βουλή, τότε θα έχει μιλήσει με ονόματα για πολιτικά πρόσωπα.

    Δικαστικές πηγές διευκρίνιζαν ότι η κατάθεση της θα διαβιβαστεί στη Βουλή, ακόμα κι αν δεν τα κατονομάζει. Αρκεί να τα «φωτογραφίζει».

    Η παραίτηση

    Τον Απρίλιο του 2017, η πρώτη εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς αιφνιδιαστικά υπέβαλε την παραίτησή της, με μία επιστολή-βόμβα.

    «Δεν θα γίνω Ιφιγένεια» υποστήριζε εν μέσω καταγγελιών για παράκεντρα εξουσίας, που επιχειρούσαν να μπλοκάρουν και να χειραγωγήσουν την έρευνα της για τη Novartis.

    Τον Οκτώβριο του 2018, η κα Ράικου, μέσω κύκλων της, προχώρησε σε ακόμα πιο βαριές καταγγελίες.

    Μίλησε για πρώτη φορά για τον ραδιούργο Ρασπούτιν, «ένα πολιτικό πρόσωπο, το οποίο ‘εκμεταλλευόμενο την πολιτική του ισχύ, με ύφος νταβατζή’», της υποδείκνυε πώς πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς, απαιτώντας άλλες φορές να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης τους, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε «άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν».

    Και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων, που ήθελε να εξυπηρετήσει, απαιτούσε και πάλι επιτακτικά την «εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών».

    Διαψεύδει η Τουλουπάκη

    Μέσω πηγών της Εισαγγελίας Διαφθοράς, η διάδοχος της Ελ.Ράικου, Ελένη Τουλουπάκη, χαρακτηρίζει αποκύημα της φαντασίας του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιάννη Αγγελή, τα όσα φέρεται να αναφέρει σε κατάθεση του για ανύπαρκτο βίντεο σε σχέση με την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή για τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.

    Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν με νόημα ότι την περίοδο που στάθηκαν τα στοιχεία για τους 10 πολιτικούς στη Βουλή, ο Γιάννης Αγγελής δεν ήταν καν επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς.



    ΣΧΟΛΙΑ