• Πολιτική

    Novartis: Καταθέτει τώρα η Ελένη Ράικου για τον Ρασπούτιν. Κατέθεσε και ο Γιάννης Στουρνάρας

    Ράικου

    Η αντιεισαγγελέας Εφετών κ. Ελένη Ράικου (δεξιά)


    Η εισαγγελέας που χάρισε το προσωνύμιο Ρασπούτιν στο «πρόσωπο με την πολιτική ισχύ το οποίο παρενέβαινε στις έρευνες της» καταθέτει αυτή την ώρα στον Άρειο Πάγο.

    Η Ελένη Ράικου, η εισαγγελέας Διαφθοράς που άρχισε να ερευνά την υπόθεση της Νοβάρτις, άρχισε την κατάθεση της στις 12 το μεσημέρι. Μέχρι σήμερα, ακόμα και σε παλαιότερη κατάθεση της ενώπιον εισαγγελέα, δεν έχει κατονομάσει τον Ρασπούτιν. Υποστήριζε ότι «ακόμα δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες».

    Θα μιλήσει με ονόματα σήμερα η Ελένη Ράικου, ενώπιον του αντεισαγγελέα Λάμπρου Σοφουλάκη;

    Αναμφίβολα είναι η σημαντικότερη μάρτυρας στην έρευνα για τις καταγγελλόμενες άνωθεν παρεμβάσεις στην υπόθεση της Νοβάρτις.

    Η παραίτηση

    Τον Απρίλιο του 2017, η πρώτη εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς αιφνιδιαστικά υπέβαλε την παραίτησή της, με μία επιστολή «βόμβα».

    «Δεν θα γίνω Ιφιγένεια», υποστήριζε εν μέσω καταγγελιών για παράκεντρα εξουσίας που επιχειρούσαν να μπλοκάρουν και να χειραγωγήσουν την έρευνα της για τη Νοβάρτις.

    Τον Οκτώβριο του 2018, η κ. Ράικου, μέσω κύκλων της, προχώρησε σε ακόμα πιο βαριές καταγγελίες.

    Μίλησε για πρώτη φορά για τον ραδιούργο Ρασπούτιν, «ένα πολιτικό πρόσωπο, το οποίο “εκμεταλλευόμενο την πολιτική του ισχύ,  με ύφος «νταβατζή»” τής υποδείκνυε πώς πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς, απαιτώντας άλλες φορές να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης τους, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε “άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν”. Και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε να εξυπηρετήσει απαιτούσε και πάλι επιτακτικά την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών».

    Η κατάθεση Στουρνάρα

    Νωρίτερα κατέθεσε στον εισαγγελέα ο Γιάννης Στουρνάρας.

    Ο κεντρικός τραπεζίτης φέρεται να αναφέρθηκε κι εκείνος σε πολιτικά πρόσωπα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

    Παρέδωσε στον εισαγγελέα δύο υπομνήματα με τις νομικές θέσεις και τα επιχειρήματα του περί σκευωρίας που στήθηκε, όπως λέει, σε βάρος του για να τον μπλέξουν μέσω ψευδομαρτύρων, σε δωροδοκίες της Νοβάρτις.

    Εδώ και καιρό, η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς έχει αρχειοθετηθεί για τον κ.Στουρνάρα καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος του.



    ΣΧΟΛΙΑ