• Πολιτική

    Πολυνομοσχέδιο: Έρχονται περικοπές στο εφάπαξ και τις επικουρικές για τους νέους συνταξιούχους του ΕΔΟΕΑΠ

    ΕΔΟΕΑΠ


    Αλλαγές που αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα μειώσεις στο εφάπαξ και τις επικουρικές συντάξεις του ΕΔΟΕΑΠ, για τους νέους συνταξιούχους του ταμείου των δημοσιογράφων, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση.

    Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ θα κατευθύνεται αποκλειστικά στον τομέα Υγείας, κάτι που αναμένεται να στερήσει πόρους από τον τομέα των επικουρικών συντάξεων και το εφάπαξ.

    Σύμφωνα με τη ρύθμιση θα υπάρχουν δύο ταχύτητες ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

    -Για όσους είναι ήδη συνταξιούχοι δεν θα προβλέπεται καμιά αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι δε θα επαναυπολογιστούν οι καταβαλλόμενες επικουρικές με στόχο την περικοπή της προσωπικής διαφοράς.
    -Για τους ήδη εργαζόμενους – ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ ο υπολογισμός της επικουρικής τους σύνταξης και του εφάπαξ θα χωρίζεται σε δύο φάσεις και θα ισούται με το άθροισμα δύο τμημάτων:
    Έως 1η Ιούλη 2018 θα υπολογίζεται με το ισχύον καθεστώς ενώ από την 1η Ιουλίου 2018 έως την αίτηση συνταξιοδότησης, επικούρηση και εφάπαξ θα υπολογίζονται με βάση το μαθηματικό τύπο που ισχύει και στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Αυτό σημαίνει ότι όσα περισσότερα χρόνια έχουν διανύσει με το παλαιό καθεστώς τόσο μικρότερη απώλεια θα υποστεί η σύνταξή τους.
    Για τους «νέους» ασφαλισμένους που θα εγγραφούν στον ΕΔΟΕΑΠ μετά την 1η Ιουλίου 2018, επικούρηση και εφάπαξ θα υπολογίζονται με το καθεστώς του ΕΤΕΑΕΠ.

    Επιπροσθέτως, προβλέπεται ότι το ποσό της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης του ΕΔΟΕΑΠ καθορίζεται βάσει δύο παραγόντων. Πρώτον, των δημογραφικών δεδομένων που προκύπτουν από εγκεκριμένους πίνακες θνησιμότητας και δεύτερον του πλασματικού ποσοστού επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές. Για την αντιμετώπιση ελλειμμάτων εισάγεται αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης που αποκλείει κάθε αναπροσαρμογή των εισφορών. Περαιτέρω, προβλέπεται η απαγόρευση μεταφοράς κεφαλαίων από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τον ΕΔΟΕΑΠ.

    Ακόμη, στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα υπάρχει διάταξη με την οποία θα μειώνονται από 1/6/2019 μέχρι και την 31.5.2022 οι εισφορές για επικούρηση από 3,5% που είναι σήμερα για εργαζόμενους και 3,5% που είναι για εργοδότες σε 3,25% για εργαζόμενους και 3,25% για εργοδότες και από την 1.6.2022 αναπροσαρμόζεται σε 3% για τον ασφαλισμένο και 3% για τον εργοδότη. Η συγκεκριμένη μείωση προβλέπεται ήδη από το νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) και αφορά όλους τους εργαζόμενους – ασφαλισμένους στο ΕΤΕΑΕΠ και κατ΄επέκταση θα ισχύει και για τους ασφαλισμένους στον ΕΔΟΕΑΠ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μεσοπρόθεσμο: Στα 5,1 δισ. ευρώ τα έσοδα από μείωση συντάξεων και αφορολόγητο



    ΣΧΟΛΙΑ