• Πολιτική

    «Πόλεμος» κυβέρνησης–ΝΔ για τις πληροφορίες περί ανταλλαγμάτων για το σκοπιανό

    • NewsRoom
    Βουλή


    Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση έπειτα από δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» περί μυστικής διαπραγμάτευσης για λύση στο σκοπιανό.

    Με αφορμή το πρωτοσέλιδο η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυρακη δήλωσε πως η κυβέρνηση οφείλει να πει την αλήθεια στους Έλληνες σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

    Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ διατύπωσε ευθέως το εξής ερώτημα στην κυβέρνηση: «Διαπραγματεύεται μυστικά λύση στο σκοπιανό για να λάβει ως αντάλλαγμα εξάμηνη αναβολή της περικοπής των συντάξεων, μιας υποχρέωσης που η ίδια ανέλαβε με την ανερμάτιστη πολιτική της;».

    Και καταλήγοντας τη δήλωσή της συμπλήρωσε: «Ναι ή όχι; Οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν».

    Αντιδράσεις από την κυβέρνηση

    Να σοβαρευτεί καλούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών την εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη αναφορικά με δήλωσή της ότι η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται μυστικά λύση στο σκοπιανό για να λάβει ως αντάλλαγμα εξάμηνη αναβολή της περικοπής των συντάξεων».

    «Τα εθνικά θέματα είναι πιο σοβαρά από την κα Σπυράκη. Να μην τα ευτελίζει έτσι. Καιρός να σοβαρευτεί» τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

    «Θα ήταν ανάξιο σχολιασμού ένα από τα δεκάδες, καθημερινά άθλια δημοσιεύματα των εφημερίδων του υπό δίωξη για εμπορία ναρκωτικών και μεγαλοεκδότη, κ. Μαρινάκη, εάν δεν το υιοθετούσε με την ανακοίνωσή της η κα Σπυράκη» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες σημειώνουν: «Αγαστή συνεργασία της παραδημοσιογραφίας, της διαπλοκής και της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, χωρίς καμία αιδώ. Έτσι εξηγείται άλλωστε και η σιωπή του αρχηγού της ΝΔ για την εμπλοκή Μαρινάκη στη χρηματοδότηση του ναρκοπλοίου Noor1. Και εις ανώτερα!»

    Η απάντηση από τη ΝΔ

    Κύκλοι από τη ΝΔ απαντώντας σε κυβερνητικές πηγές αναφέρουν τα εξής: «Θα ήταν ανάξια σχολιασμού η επαναλαμβανόμενη χυδαιότητα των κυβερνητικών πηγών εάν το δημοσίευμα δεν αφορούσε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Επαναλαμβάνουμε το ερώτημα: Διαπραγματεύεται μυστικά ή όχι η κυβέρνηση λύση για παραχωρήσεις στο Σκοπιανό με στόχο να λάβει ως αντάλλαγμα εξάμηνη αναβολή της περικοπής των συντάξεων; Mίας υποχρέωσης δηλαδή που η ίδια ανέλαβε με την ανερμάτιστη πολιτική της. Ναι ή όχι; Με όση χυδαιότητα και αν περιβάλλουν το λόγο τους δεν μπορούν να κρύψουν από τους Έλληνες ότι δεν απαντούν».

    Τι αναφέρει το δημοσίευμα των Νέων

    Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΝΕΑ αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται  Την παράταση για έξι μήνες των περικοπών στις συντάξεις που έχουν ψηφιστεί για να ισχύσουν την 1η Ιανουαρίου 2019 θα λάβει ως δώρο η ελληνική κυβέρνηση εάν κλείσει το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
    Μεταξύ άλλων η εφημερίδα αναφέρει:

    Εγκυρες ευρωπαϊκές πηγές, μεταφέροντας στα «ΝΕΑ» συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, εμφανίζουν τους Γερμανούς να έχουν υποσχεθεί στον Αλέξη Τσίπρα ένα αντάλλαγμα με ισχυρά πολιτικά οφέλη για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που καταλήξει σε συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ. Πρόκειται για τη μετάθεση κατά έξι μήνες του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις, γεγονός που εκτιμάται ότι θα δώσει βαθιά ανάσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και θα ανοίξει στον Αλέξη Τσίπρα τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών τον Μάιο του 2019.

    Το μαχαίρι στις συντάξεις αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αγκάθι που έχει μπροστά της η κυβέρνηση τροφοδοτώντας τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ακόμη και εντός του 2018. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι πηγαίνοντας στις κάλπες με τους συνταξιούχους να έχουν ήδη γευτεί το νέο πικρό ποτήρι των κομμένων έως 25% αποδοχών τους η εκλογική φθορά θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, άλλωστε, η κυβέρνηση ήδη έχει ζητήσει από τους δανειστές να ρίξουν νερό στο κρασί τους και να δώσουν το πράσινο φως για την εξάμηνη αναβολή των μειώσεων στις συντάξεις, επικαλούμενη το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού.

    Στο Μαξίμου θεωρούν ότι στην περίπτωση αυτή θα κερδίσουν πολιτικό χρόνο για να περιορίσουν τις απώλειες που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση έχει ρίξει όλο το βάρος στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. Την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, εξάλλου, συζήτησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.



    ΣΧΟΛΙΑ