• Top Stories

    Θ. Λιακουνάκος: Νέα ποινική δίωξη στον επιχειρηματία για τα εξοπλιστικά

    Θωμάς Λιακουνάκος

    Ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος


    Αντιμέτωποι με ακόμα μία κακουργηματική κατηγορία για «αμαρτωλά» εξοπλιστικά προγράμματα βρίσκονται ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος και ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών επί υπουργίας στο Εθνικής Άμυνας του Γιάννου Παπαντωνίου. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς για την προμήθεια 20 μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου ΝΗ90 για τον ελληνικό στρατό από την κοινοπραξία ΝΗ Industries.

    Σε βάρος του επιχειρηματία, προέδρου της εταιρείας SONAK, ο οποίος είχε βρεθεί για έξι μήνες στη φυλακή, προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του για άλλο εξοπλιστικό (την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ) ασκήθηκε δίωξη για ηθική αυτουργία σε απιστία. Την ίδια κατηγορία αντιμετωπίζει και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας του την επίμαχη περίοδο, Ηλία Αρκουμανέας.

    Για απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (επισείει ποινή ακόμα και ισόβιας κάθειρξης) διώκονται ο τότε επικεφαλής Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ Σπύρος Τραυλός και μέλη της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων.

    «Ψάξτε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες Παπαντωνίου»

    Η Εισαγγελία Διαφθοράς, με επικεφαλής την Ελένη Ράικου, στέλνει και αυτή τη δικογραφία στη Βουλή για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου. Κι αυτή δεν είναι η πρώτη δικογραφία που διαβιβάζεται μέσω Αρείου Πάγου στο Κοινοβούλιο για εξοπλιστικά.

    Το αποτέλεσμα όμως και σε αυτή την περίπτωση είναι προδιαγεγραμμένο βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ακόμα κι αν υπήρχαν ποινικές ευθύνες για τον τότε υπουργό, έχουν εδώ και χρόνια παραγραφεί.

    Γιάννος Παπαντωνίου
    Γιάννος Παπαντωνίου (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

    «Ζημιογόνος σύμβαση»

    Η Εισαγγελία Διαφθοράς ερεύνησε την προμήθεια των 20 μεταφορικών ελικοπτέρων από την κοινοπραξία ΝΗ Industries μετά τη διαβίβαση φακέλου με στοιχεία από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    Στο εισαγγελικό πόρισμα καταγράφεται ότι «στη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την προμήθεια περιλαμβάνει πλήθος ζημιογόνων όρων, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα ωφελήματα που έπρεπε να παρασχεθούν στο Ελληνικό Δημόσιο».

    Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, που διενεργήθηκε με τη συνδρομή ειδικού επιστημονικού προσωπικού, ένα από τα ζημιογόνα προγράμματα είχε ανατεθεί στην εταιρεία συμφερόντων του Θωμά Λιακουνάκου. Προέβλεπε την ανάπτυξη αυτοματοποιημένου συστήματος συντονισμού πυρών υποστήριξης για το στρατό, στο οποίο αποδόθηκε ο υψηλότερος δυνατός συντελεστής. Ωστόσο, η ανάπτυξή του καθυστέρησε πάνω από 10 χρόνια με αποτέλεσμα, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, να μη δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός του ως υψηλού ενδιαφέροντος.

    Στο πόρισμα αναφέρεται ότι «η ονομαστική αξία των εκτελεσθέντων από την SONAK αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν υπερέβαινε στην καλύτερη περίπτωση τα 6 εκ ευρώ και η εταιρεία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση παροχής αντισταθμιστικών ονομαστικής αξίας 11,7 εκατ. ευρώ.»

    Η σύμβαση προέβλεπε επίσης αναπροσαρμογή της ανά 4ετία. Ωστόσο, η αναπροσαρμογή έγινε μετά από 10 χρόνια, ενέργεια που φέρεται να μείωσε τα αντισταθμιστικά οφέλη τουλάχιστον κατά 4,7 εκ ευρώ.

    Η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και τον επίκουρό της Γιώργο Ευαγγέλου, ενώπιον των οποίων θα απολογηθούν ο κ. Λιακουνάκος, ο κ.Τραυλός και οι συγκατηγορούμενοί τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκάλυψη: Η μεγάλη δικαστική κόντρα Ελλάδας-Ρωσίας για τον ουρανοξύστη του Τσοχατζόπουλου στην Αγία Πετρούπολη. Όλο το παρασκήνιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θωμάς Λιακουνάκος: Η νέα ζωή με το βραχιολάκι-Πόσα μέτρα θα μπορεί να μετακινείται

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εκλογές ή δημοψήφισμα; Η απόφαση του Τσίπρα στο Πολιτικό Συμβούλιο που δείχνει το δρόμο…



    ΣΧΟΛΙΑ