• Top Stories

    Θ. Λιακουνάκος: Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή του επιχειρηματία σε τρίτη δίκη για τα εξοπλιστικά

    Θωμάς Λιακουνάκος

    Ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος


    Την τρίτη παραπομπή σε δίκη του Θωμά Λιακουνάκου για συμβάσεις εξοπλιστικών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προτείνει ο εισαγγελέας Εφετών. Μετά την παραπομπή του για το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και την πρόσφατη εισαγγελική πρόταση για δεύτερη παραπομπή του για τη σύμβαση των αντισταθμιστικών στην προμήθεια των ελικοπτέρων Apache, τώρα άλλος εισαγγελέας «δείχνει» νέο εδώλιο στο γνωστό επιχειρηματία για μίζες στην προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ.

    Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά να δικαστούν για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος (κατά περίπτωση) συνολικά 17 εμπλεκόμενοι. Εκτός από τον Θωμά Λιακουνάκο, εισηγείται να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ Αντώνης Κάντας (ο οποίος έχει δώσει πολλά στοιχεία στη δικαιοσύνη για «αμαρτωλές» συμβάσεις), ο γ.δ. Εξοπλισμών επί Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Σμπώκος, ο Χρήστος Τούμπας, δύο στελέχη της προμηθεύτριας σουηδικής εταιρείας Ericsson, οι τραπεζίτες Ζαν Κλωντ Όσβαλντ και Φάνης Λυγίνος, τα αδέλφια Γιώργος και Πέτρος Χριστοδουλίδης, ο Γιώργος Καμάρης και ο Βρετανός δικηγόρος Πίτερ Κόλεριτζ.

    Αντίθετα, ο εισαγγελέας Εφετών Χρήστος Μπαρδάκης προτείνει την απαλλαγή 9 κατηγορουμένων (μεταξύ αυτών 5 αλλοδαποί και συγγενικά πρόσωπα των Κάντα – Καμάρη).

    Ο ρόλος του Λιακουνάκου

    Η εταιρεία Ericsson φέρεται κατά το κατηγορητήριο να διακίνησε μέσω της εταιρείας Interaction του Θωμά Λιακουνάκου μεγάλα χρηματικά ποσά για να δωροδοκήσει τους Έλληνες αξιωματούχους και να κερδίσει την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ.

    Στην πολυσέλιδη πρόταση του ο εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης αναπτύσσει τα στοιχεία της δικογραφίας βάσει των οποίων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Λιακουνάκος μοίρασε μαύρο χρήμα 1,6 εκατ. ευρώ, 756.291 δολαρίων και 24,9 εκατ. κορωνών Σουηδίας. Τελικοί αποδέκτες – κατά την εισαγγελική πρόταση – ήταν ο τότε υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, ο στενός του συνεργάτης Γιάννης Σμπώκος και στελέχη του ΥΕΘΑ. Ιδιαίτερη μνεία στον απόστρατο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, Χρήστο Τούμπα, εκπρόσωπος της εταιρείας EBRAER, ο οποίος κατηγορείται ότι έστειλε εμβάσματα 400.000 ευρώ στον Αντώνη Κάντα.

    Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα όσα έχει υποστηρίξει ο κατηγορούμενος Γιώργος Καμάρης.

    Από την εταιρεία Highwood φέρονται να πέρασαν μίζες, ο ίδιος ωστόσο, αν και εμφανίζεται ως δικαιούχος της, υποστήριξε ότι σύστησε την εταιρεία αλλά το έκανε για να εξυπηρετήσει τον πεθερό του Γιάννη Σμπώκου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Σταθάκης: Νομική εμπλοκή με πρώην golden boy του ΑΔΜΗΕ – Δεν δέχεται να επιστρέψει τα χρήματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δικαστικές αποφάσεις: Όλο το παρασκήνιο για τις αποφάσεις του ΣτΕ εναντίον των κυβερνητικών επιλογών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τζανακόπουλος για έγγραφο Ντάισελμπλουμ: Τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα επιβάρυνσης



    ΣΧΟΛΙΑ