• Top Stories

    Στο αρχείο η εισαγγελική έρευνα για τα capital controls

    Τράπερ


    Ουδέν ποινικά μεμπτό ανέδειξε η εισαγγελική έρευνα για την επιβολή των capital controls. Αν και επί ένα χρόνο, ο αρμόδιος εισαγγελέας διερεύνησε δεκάδες αναφορές πολιτών, οι οποίοι κατήγγειλαν ποινικές ευθύνες όσων τους οδήγησαν σε δυσχερή οικονομική κατάσταση με την ξαφνική επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ο επίλογος της προκαταρκτικής εξέτασης γράφτηκε με την αρχειοθέτηση της δικογραφίας.

    Η αυλαία στην έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έπεσε μόλις λίγο καιρό μετά τη δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ της προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία μέχρι τότε (και για ένα χρόνο) διενεργείτο κάτω από άκρα μυστικότητα. Ήταν η ίδια περίοδος που ο διενεργών την προκαταρκτική, εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Πέτρος, μετακινήθηκε σε άλλο πόστο: από το Ανακριτικό Τμήμα της Εισαγγελίας (η «καρδιά» των μεγάλων εισαγγελικών ερευνών) στο οποίο υπηρετούσε την τελευταία διετία, βρέθηκε στο Τμήμα Αρχειοθέτησης της Εισαγγελίας.

    «Δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων» ήταν το «δια ταύτα» της έρευνας για τα capital controls. Πρόσφατα η αρχειοθέτηση της δικογραφίας επικυρώθηκε και από την Εισαγγελία Εφετών.

    Οι καταγγελίες

    Μετά το πρώτο σοκ από την επιβολή των capital controls τον Ιούλιο του 2015, ιδιώτες και επιχειρηματίες κατέθεσαν αναφορές στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ζητώντας να καταλογιστούν ποινικές ευθύνες για τον περιορισμό στην κίνηση των κεφαλαίων της, η οποία, όπως περιέγραφαν, ήταν η αιτία για να περιέλθουν οι ίδιοι σε δεινή οικονομική κατάσταση και να μην μπορούν να καλύψουν ακόμα και βασικές καθημερινές τους ανάγκες.

    Στις αναφορές περιγράφονταν κακουργηματικές ευθύνες εκείνων που πήραν την απόφαση για τα capital controls αλλά και ακόμα βαρύτατα αδικήματα, όπως η εσχάτη προδοσία.

    Ο εισαγγελέας Γιώργος Πέτρος, τους μήνες που ακολούθησαν, εξέτασε μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και οικονομολόγους και συγκέντρωσε έγγραφα από τις αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει εάν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων ελήφθησαν εξ ανάγκης ή μπορούσαν να αποτραπούν με κάποια άλλη λύση.

    Πλέον, όλες οι καταγγελίες τέθηκαν στο αρχείο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η εισαγγελέας κ. Ελένη Τουλουπάκη ερευνά την εμπλοκή συζύγου μεγαλοεκδότη (ιστοσελίδων) σε σκάνδαλο για παράνομο στοίχημα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σταύρος Ψυχάρης: Στο γραφείο του εν μέσω θύελλας για τις κόρες και τα «παιχνίδια» του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μιχάλης Τσαμάζ: Πώς ο ΟΤΕ κέρδισε το μεγάλο στοίχημα της συνδρομητικής TV



    ΣΧΟΛΙΑ