• Πολιτική

    Σε κλοιό διαδηλωτών το κέντρο της Αθήνας – 5 συγκεντρώσεις (upd)

    • Contributor
    απεργίες


    Σε κλοιό διαδηλώσεων το κέντρο της Αθήνας με πέντε συγκεντρώσεις να είναι σε εξέλιξη. Με απεργιακές κινητοποιήσεις και πορείες διαμαρτύρονται οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, οι πυροσβέστες, οι εργαζόμενοι στην Εθνική Ασφαλιστική αλλά και οι Μανιάτες.

    Στο Σύνταγμα βρέθηκαν οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ πορεία πραγματοποίησαν και οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας.  Στις 12:30 συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους οι γιατροί στα νοσοκομεία και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην Υγεία. Έξω από το υπουργείο Εργασίας στην Σταδίου είχαν συγκεντρωθεί οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία.

    Στη συνέχεια, οι εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ξέσπασε μικρή ένταση, όταν οι διαδηλωτές πληροφορήθηκαν ότι ο πρωθυπουργός δε θα τους δεχτεί και ότι για να μπορέσουν να τον συναντήσουν, θα έπρεπε να κλείσουν ραντεβού.

    Απεργία των Νοσοκομειακών Γιατρών

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα, Πέμπτη τα δημόσια νοσοκομεία λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νόμο. Την υποστήριξή του στην κινητοποίηση εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

    Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) αντιδρά στο νέο ασφαλιστικό νόμο που έχει τεθεί σε ισχύ από 1/1/17 απαιτώντας:

    – την κατάργηση όλων των ασφαλιστικών νόμων με αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση,
    – την άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση, πλήρη κάλυψη από το κράτος των αποθεματικών των ταμείων, άμεση αποδέσμευση από το χρηματιστήριο,
    – την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των υγειονομικών,
    – την αποκατάσταση των μισθολογικών και ασφαλιστικών απωλειών, μείωση των εισφορών για τον κλάδο της σύνταξης και
    – ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος. Κατάργηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον κλάδο υγείας.

    Εκτός του ΠΙΣ, την απεργιακή κινητοποίηση στηρίζει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) καλώντας τα μέλη της σε αγωνιστική δράση ώστε «να αποσυρθεί ο νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και να καταλάβει το υπουργείο Υγείας ότι πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τους γιατρούς ως υποζύγια της κυβερνητικής πολιτικής», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

    Συγκέντρωση εργολαβικών εργαζομένων

    Την πόρτα της εξόδου στα νοσοκομεία του ΕΣΥ βλέπουν περίπου 6.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω εργολάβων στις υπηρεσίες φύλαξης, σίτισης, καθαριότητας.

    Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, καθώς όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ «με την κατάπτυστη μοριοδότηση που προβλέπει ο Νόμος 4430/2016 τους πετάνε στα σκουπίδια».

    απεργίες

    Οι καθαρίστριες έκαψαν τις στολές τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας:

    καθαρίστριες

    καθαρίστριες

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ ο νόμος δίνει σαφές προβάδισμα στους ανέργους (300 μόρια για έξι μήνες ανεργία) και όχι στους εργολαβικούς εργαζόμενους. Ταυτόχρονα για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό πρόσληψης, οι υποψήφιοι θα πρέπει να κατέχουν ελληνική ιθαγένεια ή άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ ο υπουργός Υγείας αν και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στη μοριοδότηση, οι οποίες θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο της Ψυχικής Υγείας, «ξεκαθάρισε ότι δεν θα διασφαλίζουν την εργασία των υπαρχόντων εργολαβικών εργαζόμενων».

    Πορεία των πυροσβεστών

    Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας. Οι πυροσβέστες χαρακτηρίζουν «νομοθετικό έκτρωμα» την τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και υποστηρίζουν πως κάποιοι «επιθυμούν διακαώς τη διατήρηση του καθεστώτος των πληβείων και πατρικίων στο Πυροσβεστικό Σώμα». Όπως επισημαίνουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, «η δεδομένη μονιμοποίηση των 2.100 περίπου συναδέλφων (…) ”μεταλλάχτηκε” μέρα μεσημέρι με ΦΕΚ σε τρίχρονη εργασιακή ομηρία».

    «Η ανανέωση της πενταετούς θητείας των υπόλοιπων συναδέλφων που δεν μονιμοποιούνται προς το παρόν είναι κατοχυρωμένη με ΦΕΚ μέχρι ένα άλλο ΦΕΚ να καταστρατηγήσει τα πάντα» προσθέτουν, διερωτώμενοι «ποιο θα είναι το εργασιακό μέλλον των επιλαχόντων πενταετών πυροσβεστών».

    Στάση εργασίας στα ασφαλιστικά ταμεία 

    Στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη 2 Μάρτη από τις 12 το μεσημέρι ως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Ανάλογη στάση εργασίας και συγκέντρωση έγινε και στη Θεσσαλονίκη στο ΙΚΑ Αριστοτέλους στις 12.30 μ.μ., με τη «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα ΙΚΑ» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) να καλεί στην κινητοποίηση.

    Με σύνθημα «Απεργούμε-Διαδηλώνουμε-Διεκδικούμε-Αγωνιζόμαστε» οι εργαζόμενοι της «Εθνικής Ασφαλιστικής» προχωρούν σε νέο γύρο κινητοποιήσεων. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για το ξεπούλημα της ασφαλιστικής εταιρείας. Το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και συνέχισαν με πορεία έξω από τη Βουλή.

    Και οι Μανιάτες στη Βουλή

    «Απόβαση» στη Βουλή έκαναν και οι Μανιάτες καθώς ζητούν την άμεση ανάκληση των δασικών χαρτών καθώς – όπως υποστηρίζει η Επιτροπή Αγώνα που τους εκπροσωπεί – αγροτική έκταση που αγγίζει το 70% εμφανίζεται ως δασική. Οι κάτοικοι της ανατολικής και της δυτικής Μάνης αλλά και Μανιάτες που κατοικούν στην Αθήνα  έκαναν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα με στόχο να παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στη Βουλή.

    «Ο κόσμος ανησυχεί για τις περιουσίες του. Οι αεροφωτογραφίες του ’45 δεν είναι ευκρινείς κι οι περισσότεροι δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας αλλά ιδιοκτησίες από πάππου προς πάππου. Ακόμα κι ολόκληροι τουριστικοί οικισμοί όπως το Μαυροβούνι εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις», αναφέρει στο Έθνος η  Ελένη Τζαννετάκου από την Επιτροπή Αγώνα Μάνης. Οι αποτυπώσεις του χάρτη δεν έχουν λάβει υπ’ όψιν τη ρύθμιση βάσει της οποίας στη Μάνη δεν ισχύει το διαδικαστικό προνόμιο του Δημοσίου και η μετάθεση του βάρος απόδειξης σε όσους επικαλούνται δικαιώματα σε δάση ή δασικές εκτάσεις βαρύνει το Δημόσιο κι όχι τον ιδιώτη.

     Πηγή: thetoc.gr



    ΣΧΟΛΙΑ