• Πολιτική

    Ούτε οι εφοπλιστές δεν εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά

    Νέο Ηράκλειο: Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια από ακροδεξιούς-Ψάχνουν για εγκληματική οργάνωση


    Οι πλοιοκτήτες δεν εξαιρούνται αλλά υποχρεούνται να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης που τους επιβλήθηκε με το πρώτο μνημόνιο. Αυτό αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναιρώντας απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία ναυτική εταιρεία είχε απαλλαγεί από την πληρωμή 808.942 ευρώ.

    Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Πλοίων Πειραιά, ζητώντας την αναίρεση της εφετειακής απόφασης βάσει της οποίας η έκτακτη εισφορά «επιβάλλεται σε βάρος συγκεκριμένων, περιοριστικώς αναφερομένων προσώπων» μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνονται οι ναυτικές εταιρείες του νόμου 959/1979.

    Ωστόσο, το ΣτΕ έκρινε ότι πέρα από το πρώτο μνημόνιο που επέβαλε έκτακτη εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης, στο συνολικό καθαρό εισόδημα του οικονομικού έτους 2010 και κατά το παρελθόν είχαν επιβληθεί έκτακτες εισφορές στο εφοπλιστικό κλάδο με νομοθετήματα. Μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση έκτακτων και εξαιρετικά πιεστικών δημοσιονομικών αναγκών, όπως είναι το 1974 μετά τον πόλεμο στην Κύπρο, μετά τον σεισμό στη Θεσσαλονίκη το έτος 1978, το 1985 στο πλαίσιο προγράμματος για την σταθεροποίηση της οικονομίας και το 2009 σε περιορισμένο κύκλο νομικών προσώπων υπολογιζόμενη με κλιμακούμενο συντελεστή 5 έως 10% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

    Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται: «Η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης αποτελεί, πράγματι, έκτακτη οικονομική επιβάρυνση των νομικών προσώπων, κυρίως εταιρειών, για την αντιμετώπιση της οξύτατης οικονομικής κρίσης που σοβούσε στη χώρα, το εισόδημα δε χρησιμοποιείται ως δείκτης της οικονομικής δυνάμεως των υποκειμένων στην εισφορά προσώπων, αποτελεί δηλαδή το κριτήριο και συνακόλουθα την βάση επιβολής της εισφοράς».

    Καταλήγουν οι δικαστές στο σκεπτικό τους: «Η εισφορά αποτελεί, πράγματι, έκτακτη οικονομική επιβάρυνση των νομικών προσώπων, κυρίως εταιρειών, για την αντιμετώπιση της οξύτατης οικονομικής κρίσης που σοβούσε στη χώρα, το εισόδημα δε χρησιμοποιείται ως δείκτης της οικονομικής δυνάμεως των υποκειμένων στην εισφορά προσώπων, αποτελεί δηλαδή το κριτήριο και συνακόλουθα την βάση επιβολής της εισφοράς. Στην εν λόγω εισφορά υπόκεινται και οι ναυτικές εταιρείες, οι οποίες αποτελούν ειδικό τύπο κεφαλαιουχικών εταιρειών».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σ. Παληός: Αναζητά κεφάλαια από την αγορά (και) η Diana Containerships

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Μαρτίνος: Οι στρατηγικές κινήσεις της Thenamaris σε bulkers και τάνκερ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κ. Κωνσταντακόπουλος: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών τα κέρδη για την Costamare



    ΣΧΟΛΙΑ