• First Top Stories

    Ο Ν. Δένδιας στο Delphi Economic Forum: Το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι στον αέρα

    Δένδιας: Η Ελλάδα θωρακίζεται και επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης

    Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών


    Ο πρώην υπουργός Νίκος Δένδιας έδωσε το παρόν στο 2ο Delphi Economic Forum όπου τοποθετήθηκε περί της κρίσης νομιμοποίησης των θεσμών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι «η επέμβαση στους θεσμούς διαμόρφωνε τους παράγοντες της κοινωνίας, επιβάλλοντας τη δημοκρατία στις χώρες».

    Παρόλα αυτά, μια αντίληψη περί ενός διεθνούς θεσμικού πλαισίου, αρχίζει να ξεθωριάζει, με τον πρώην υπουργό να παραθέτει την περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου, επί προεδρίας Γουίλσον, εισήχθη ο όρος “institutionalism”, ενώ πλέον, ο νέος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει πολλάκις διατυπώσει τις θέσεις του για ενδεχόμενη αποχώρηση από τους διεθνείς σχηματισμούς και συμμαχίες, όπως είναι η NAFTA, το σύμφωνο TTP ή το ΝΑΤΟ.

    Όσον αφορά την Ελλάδα, εδώ επικρατούσε η άποψη ότι «το θεσμικό περιβάλλον θα μας οδηγήσει σε μια ευημερία. Ωστόσο, το 2010 έγινε φανερό, ότι η επόμενη γενιά δεν θα περάσει καλύτερα από την προηγούμενη και περάσαμε σε απονομιμοποίηση του θεσμικού πλαισίου της χώρας».

    Ο κ. Δένδιας, επίσης, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή με την έννοια της αλλαγής αντίληψης. Δηλαδή, «να δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο, να γίνει πλήρης μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα, να βελτιωθεί η ποιότητα του νομοθετικού έργου και το ελληνικό κράτος πρέπει να μετατραπεί σε μηχανισμό στήριξης των αδύναμων και να επιτρέψει στην επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παρακολουθήστε live το Delphi Economic Forum

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλγα Κεφαλογιάννη: Έρχεται νέο μνημόνιο με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξεκινούν οι κατασχέσεις σε 49 βουλευτές. Έχουν χρέη από δάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ