Top Stories

Ο Αντόνιο Ταγιάνι νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έπειτα από εκλογή-θρίλερ

Ταγιανι Ταγιάνι

Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Ο Αντόνιο Ταγιάνι είναι και επίσημα ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εξελέγη έπειτα από τέσσερις γύρους, σε μια πρωτοφανής για τη διάρκειά της διαδικασία, που ξεκίνησε το 2016 στις Βρυξέλλες και ολοκληρώθηκε απόψε στο Στρασβούργο.

Ο κ. Ταγιάνι έλαβε 351 ψήφους στον τελευταίο γύρο.

Παρόλο που οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκράτες είχαν συμφωνήσει με το ΕΛΚ να μοιραστούν την προεδρία του Σώματος μέχρι τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019, η επιμονή των σοσιαλδημοκρατών να διεκδικήσουν εκ νέου τη θέση προκάλεσε άνευ προηγουμένου πολιτικές ζυμώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανάμεσα στις αντίθετα ιδεολογικά ομάδες.

Από την κούρσα της διαδοχής του Μάρτιν Σουλτς αποχώρησε πρώτος ο υποψήφιος της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE) Γκι Φέρχοφσταντ, ο οποίος υποστήριξε ανοιχτά τον Αντόνιο Ταγιάνι.

Πληροφορίες μέσα από το στρατόπεδο των Φιλελεύθερων, υποστήριζαν πως ο κ. Φέρχοφσταντ επέλεξε να αποχωρήσει, διότι η αποδοχή και μόνο εκ μέρους του να συζητήσει με τους Ευρωβουλευτές του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» του Ιταλού αντιευρωπαϊστή Μπέπε Γκρίλο την πιθανότητα προσχώρησης τους στο ALDE προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια πολλών ευρωβουλευτών του, οι οποίοι ενδεχομένως να μην ψήφιζαν τον επικεφαλής της ομάδας.

Την απόφασή του όμως να αποσυρθεί νωρίς από την κούρσα διαδοχής, ενίσχυσαν και οι άτυπες συμφωνίες για περισσότερες σημαντικές θέσεις εντός του ΕΚ που ζήτησε από τον Αντόνιο Ταγιάνι ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου.

Παράλληλα, με έναν ελιγμό, ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος του ΕΛΚ, κράτησε αποστάσεις από τη συμφωνία ΕΛΚ – Φιλελεύθερων για να αποσπάσει τις ψήφους ευρωσκεπτικιστών βουλευτών της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών. Κάτι το οποίο τελικά κατόρθωσε, παρά την «ντρίμπλα» των Σοσιαλιστών οι οποίοι προσέφεραν τον Γκι Φέρχοφσταντ στο βωμό των αντιευρωπαϊστών της ομάδας των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών», οι οποίοι δεν είδαν ποτέ θετικά τον διορισμό του τελευταίου ως εκπροσώπου του Σώματος για τις διαβουλεύσεις σχετικά με το Brexit.

Ο ανθυποψήφιος του κ. Ταγιάνι, Τζιάνι Πιτέλα, της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών έλαβε 282 ψήφους και είχε την υποστήριξη κυρίως των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, οι οποίοι αντιδρούσαν στην υποψηφιότητα του Αντόνιο Ταγιάνι, λόγω των σχέσεων του τελευταίου με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς και λόγω των συντηρητικών του θέσεων για τα δικαιώματα των ομόφυλων.

Ποιος είναι ο Αντόνιο Ταγιάνι

Ο κ. Αντόνιο Ταγιάνι γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1953 στη Ρώμη και σπούδασε νομικά στην ιταλική πρωτεύουσα. Διετέλεσε αξιωματικός της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ αργότερα εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Il Giornale, η οποία ελεγχόταν από την οικογένεια Μπερλουσκόνι.

Υπήρξε εις εκ των ιδρυτών του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia, ενώ στην πρώτη κυβέρνηση του Καβαλιέρε διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου. Εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1994, ενώ συμμετείχε σε πολλές επιτροπές του Σώματος μέχρι το 2008, όταν και ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Το 2009, στη δεύτερη Επιτροπή Μπαρόζο ανέλαβε Επίτροπος Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας. Στα τέλη του 2016, ο Αντόνιο Ταγιάνι έλαβε το χρίσμα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έπειτα από μυστική ψηφοφορία.

Εκτός από ιταλικά, ο κ. Ταγιάνι μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μιλάει Αρχαία Ελληνικά, καθώς τα δίδασκε η μητέρα του. Χαρακτηριστικά, απαγγέλλει Οδύσσεια, ενώ πάντα έλεγε στους Έλληνες «ζήτω η Ελλάς»!

Τα αποτελέσματα των τεσσάρων γύρων για τους δύο βασικούς ανθυποψηφίους

– Πρώτος γύρος
Αντόνιο Ταγιάνι: 274
Τζιάνι Πιτέλλα: 183

– Δεύτερος γύρος
Ταγιάνι 287 (+13)
Πιτέλα: 200 (+17)

– Τρίτος γύρος
Ταγιάνι: 291 (+4)
Πιτέλα: 199 (-1)

– Τέταρτος γύρος
Ταγιάνι: 351
Πιτέλα 282

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το άγνωστο ελληνικό χωριό που πήρε την τρίτη θέση στα «διαμάντια» της Ευρώπης. Πιθανότατα δεν το γνωρίζετε καν..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 100 Βρετανοί μηνύουν ελληνικό ξενοδοχείο σε μεγάλο τουριστικό νησί


ΣΧΟΛΙΑ