• Πολιτική

    Νέο «χαστούκι» στους υπουργούς Υγείας από ΣτΕ: Ακυρώθηκαν οι απολύσεις διοικητών νοσοκομείων

    Πολάκης

    Παύλος Πολάκης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας


    Ένα δεύτερο ισχυρό πλήγμα για τους υπουργούς Υγείας Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη επεφύλαξε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Μέσα σε πέντε μήνες, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ακύρωσε και δεύτερη απόφαση για απομάκρυνση από τη θέση τους διοικούντων δημοσίων φορέων.

    Μετά τους διοικούντες του ΚΕΕΛΠΝΟ, αυτή τη φορά, το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεων έκρινε ότι δεν ήταν νόμιμες οι απολύσεις των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών δημοσίων νοσοκομείων που έγιναν το 2015.

    Οι απολύσεις έγιναν μετά από αξιολόγηση των διοικούντων των νοσοκομείων από πενταμελή επιτροπή του υπουργείου Υγείας, με αποφάσεις του υπουργού Υγείας Αν. Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη.

    Από τους 71 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές που είχαν αξιολογηθεί, απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο τους οι 59, εκ των οποίων οι 44 ήταν διοικητές. Τότε μόλις 12 είχαν συνεχίσει να ασκούν τα καθήκοντά τους.

    Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ δικαίωσε τους πρώτους 10 απολυμένους διοικητές που με προσφυγή τους ζητούσαν να κριθούν αντισυνταγματικές και παράνομες οι απομακρύνσεις τους.

    Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήρο ακύρωσε τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τέθηκαν σε αργία καθώς έκρινε ότι είναι μη νόμιμες καθώς έχουν πλημμελή αιτιολογία, όπως πλημμελώς αιτιολογημένο είναι και το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης.

    Στις αποφάσεις σημειώνεται μεταξύ των άλλων, ότι στο πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης δεν περιγράφονται και δεν αναφέρονται συγκεκριμένα περιστατικά, αξιολογήσεις, εκτιμήσεις και γεγονότα, για την συμπεριφορά των απολυμένων, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ η νομιμότητα της πρόωρης απομάκρυνσή τους.

    Οι διοικητές και οι αναπληρωτές τους που το ΣτΕ ακύρωσε την απομάκρυνσή τους από τη θέση τους είναι:

    1. Γεώργιος Ραγκούσης, διοικητής γενικού νοσοκομείου Σάμου Άγιος Παντελεήμων και Κέντρου Υγείας Ικαρίας,
    2. Άγγελος Λιόσης, διοικητής γενικού νοσοκομείου Ελευσίνας Θριάσιο
    3. Δέσποινα Τσαγδή, διοικήτρια γενικού νοσοκομείου Αθηνών Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ και Παίδων Πεντέλης,
    4. Ευαγγελία Γιαννακάκου, διοικήτρια πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Αττικόν,
    5. Παύλος Θεοδωράκης, διοικητής ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής και ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής -Δρομοκαίτειο,
    6. Παναγιώτης Παντελιάδης, Πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και νοσοκομείο ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης,
    7. Απόστολος Λέτσιος, διοικητής γενικού νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας,
    8. Αριστείδης Ζούμπος, αναπληρωτής διοικητής γενικού παίδων Πεντέλης (διασυνδεμένου με τα νοσοκομείο Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμιγκ),
    9. Μιλτιάδης Παπασταματίου, διοικητής γενικού νοσοκομείου θώρακος Αθηνων «Η Σωτηρία» και
    10. Μάριος Τίγκας, αναπληρωτής διοικητής γενικού νοσοκομείου Αθηνών Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.

    Μόνο για μία προσφυγή, αυτή του Μιχάλη Μελετιάδη, αναπληρωτή διοικητή πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου ΑΧΕΠΕΑ και νοσοκομείου ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης, η δίκη καταργήθηκε καθώς είχε παρέλθει ο χρόνος της 3ετούς θητείας του προσφεύγοντα κατά την ημέρα συζήτησης της υπόθεσης στο ακροατήριο.

    Μέσα στο επόμενο διάστημα το ΣτΕ αναμένεται να δημοσιεύσει τις αποφάσεις για τους υπόλοιπους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων που έχουν απομακρυνθεί.

    Νομικοί λένε ότι όσοι διοικητές και αναπληρωτές τους δικαιωθούν από το ΣτΕ θα διεκδικήσουν με προσφυγές τους τους μισθούς που έχασαν από την ημέρα του «ξηλώματός» τους μέχρι τη συμπλήρωση της τριετούς θητείας που προβλέπει ο νόμος.

    Είχαν ακυρωθεί και οι απομακρύνσεις μελών του ΚΕΕΛΠΝΟ

    Το πρώτο «ράπισμα» για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας είχε έρθει από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον περασμένο Οκτώβρη. Τότε είχαν ακυρωθεί ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αναγκαστικές παραιτήσεις τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ένα μέλος του Δ.Σ. είχαν καταγγείλει ότι ο κ. Πολάκης τους έπαυσε διότι δεν συμφώνησαν στο διορισμό 500 γιατρών και νοσηλευτών, που, όπως λένε, ήταν δικής του επιλογής.

    Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ δέχθηκε τις προσφυγές των τριών, κρίνοντας ότι οι αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προσκρούουν στις διατάξεις του άρθρου 20 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που προβλέπουν ότι πριν την επιβολή διοικητικής ποινής πρέπει να κληθεί να εκθέσει τις απόψεις του ο ελεγχόμενος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ντ. Τουσκ: Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ): Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αιχμές της Γιάννας Αγγελοπούλου για την κυβέρνηση: Γιατί παραιτήθηκε από πρέσβης εκ προσωπικοτήτων



    ΣΧΟΛΙΑ