• Πολιτική

    Μετά το φιάσκο της αναβολής, νέο εδώλιο για τη Siemens


    Τα μαύρα ταμεία της Siemens δεν χρειάζονται συστάσεις. Αφενός διότι αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή σκάνδαλα διαφθοράς. Αφετέρου διότι 11 χρόνια ερευνών από τις ελληνικές δικαστικές αρχές είναι υπερβολικά πολλά για μια υπόθεση τόσο πολυδιαφημισμένη όσο και «βαλτωμένη» σε υποσχέσεις για ταχεία απόδοση ποινικών ευθυνών και «μαχαίρια που θα έφταναν στο κόκκαλο».

    Επτά μήνες μετά τον περσινό Ιούλη που «χαθήκαμε» στο αμετάφραστο βούλευμα και η δίκη (που είχε αρχίσει 8 μήνες πριν) αναβλήθηκε αορίστως, από σήμερα πάμε ξανά από την αρχή.

    Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναμένεται να αρχίσει η δίκη για τη σύμβαση 8002, την προμήθεια, δηλαδή, ψηφιακών κέντρων στον ΟΤΕ, που υπεγράφη το 1997 επί υπουργίας Τάσου Μαντέλη (δικάζεται σε ξεχωριστή δίκη). Εξήντα τέσσερα πρόσωπα έχουν παραπεμφθεί να καθίσουν στο εδώλιο, κατηγορούμενα για μίζες που έφυγαν από τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού και φέρονται να κατέληξαν σε χέρια ελληνικά και πρόθυμα να ανοίξουν δρόμους στην Siemens για «χρυσές» συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο. Πλέον, «κάθε μέρα που περνά κι ένα αδίκημα παραγράφεται», όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο εισαγγελέας του πρώτου δικαστηρίου ζητώντας, τότε, να μην αναβληθεί η δίκη.

    Εκπλήξεις για το ποιοι θα εμφανιστούν στο δικαστήριο δεν περιμένουμε. Όπως στην αναβληθείσα δίκη, οι μεγάλοι απόντες αναμένεται να είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της υπόθεσης: ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και ο Χρήστος Καραβέλας. Απόντες –εκτός απροόπτου- θα είναι και οι 13 Γερμανοί κατηγορούμενοι.  Τουλάχιστον αυτοί θα διορίσουν δικηγόρο διότι ο άφαντος Καραβέλας (στην αναβληθείσα δίκη) απαξίωσε ακόμα και να αναθέσει σε συνήγορο υπεράσπισης την εκπροσώπησή του ενώπιον της ελληνικής  Δικαιοσύνης.

    Ποιοι θα δικαστούν

    Πρώην στελέχη του ΟΤΕ, της Siemens Ελλάδος και της μητρικής εταιρείας, ο τότε σύμβουλος ενός πρώην πρωθυπουργού, τραπεζίτες και χρηματιστές έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν για τη σύμβαση 8002.

    Εκτός του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της εταιρείας στην Ελλάδα Μιχάλη Χριστοφοράκου και του μεγαλοστελέχους της Χρήστου Καραβέλα, κατηγορούμενοι είναι: ο Θόδωρος Τσουκάτος, άλλοτε σύμβουλος του Κώστα Σημίτη, τα πρώην στελέχη της Siemens Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ Ηλίας Γεωργίου και Πρόδρομος Μαυρίδης, τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης και Θανάσης Γρεβενίτης, οι τραπεζίτες Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Οσβαλντ αλλά και η σύζυγος του καταζητούμενου Καραβέλα.

    Οι εμπλεκόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες που τιμωρούνται μέχρι και με ποινή ισοβίων. Κατά περίπτωση θα δικαστούν για ενεργητική και παθητική δωροδοκία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Το… ημερολόγιο της Siemens

    ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2005: Ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτης Αθανασίου αναλαμβάνει την προκαταρκτική εξέταση για την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4I).

    ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006: Ο εισαγγελέας επεκτείνει την έρευνα του στη σύμβαση ψηφιακοποίησης του ΟΤΕ (8002) αναζητώντας Ελληνες αξιωματούχους που ενδεχομένως χρηματίστηκαν από τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού. Πολύτιμο υλικό για τον εισαγγελέα οι αποκαλύψεις στελεχών της Siemens στις δικαστικές αρχές του Μονάχου για το δαιδαλώδες σύστημα δωροδοκιών που είχε στήσει η εταιρία σε διάφορες χώρες, για «ωφέλιμες πληρωμές» δισεκατομμυρίων μάρκων για να εξασφαλίζουν χρυσοφόρες προμήθειες, πολλά εκατομμύρια εξ αυτών φέρονται να κατέληξαν σε τσέπες Ελλήνων αξιωματούχων για συμβάσεις με το Δημόσιο.

    ΙΟΥΛΙΟΣ 2008: Ο εισαγγελέας ασκεί ποινική δίωξη για σωρεία αδικημάτων και την περαιτέρω έρευνα αναλαμβάνει ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός.

    ΜΑΪΟΣ 2009: Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas Μιχάλης Χριστοφοράκος προσέρχεται στο ανακριτικό γραφείο, ζητά προθεσμία και δεν επιστρέφει ποτέ για να απολογηθεί. Σοκ για τον ανακριτή και τις δικαστικές αρχές. Τα διεθνή εντάλματα σύλληψης και η μάχη των ελληνικών αρχών για την έκδοσή του από τη  Γερμανία ουδέν απέφεραν, ολοκληρώνοντας το φιάσκο. Ο Χριστοφοράκος εκμεταλλευόμενος τη γερμανική υπηκοότητά του κατάφερε να δικαστεί στη Γερμανία κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος και απολαμβάνει πλέον την ελευθερία του.

    29 ΜΑΙΟΥ 2009: Το δρόμο της φυγής που άνοιξε ο Χριστοφοράκος ακολούθησε με απόλυτη επιτυχία λίγες ημέρες αργότερα ο οικονομικός διευθυντής της Siemens Ελλάδος Χρήστος Καραβέλας. Λαμβάνει προθεσμία από τον ανακριτή αλλά δεν επιστρέφει ούτε εκείνος, αφήνοντας πίσω του μία ανάκριση στο απόλυτο χάος. Ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη ότι οι αρχές γνώριζαν μία εβδομάδα πριν από την εξαφάνιση ότι ο Καραβέλας είχε σπίτι στην Ουρουγουάη όπου είχε στείλει 3 εκ δολάρια. Άγνωστο μέχρι σήμερα πού βρίσκεται.

    ΙΟΥΝΙΟΣ 2009: Μετά την εξαφάνιση Καραβέλα συλλαμβάνονται η σύζυγος και οι 3 κόρες του. Τη γλιτώνει μόνο ο ανήλικος γιος του. Μετά την απολογία τους σύζυγος και η μεγαλύτερη κόρη οδηγούνται στη φυλακή. Λίγες ημέρες μετά απολογείται το μεγαλοστέλεχος της μητρικής Siemens Φόλκερ Γιουνγκ και αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ένα χρόνο μετά, εξαφανίζεται κι εκείνος. Τις «απώλειες» χρεώνεται ο ανακριτής Ζαγοριανός και η δικογραφία του αφαιρείται.

    ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009: Η ανάκριση ανατίθεται –αρχικά- σε δύο εφέτες ειδικούς ανακριτές, τους Μαρία Νικολακέα και Γιάννη Φιοράκη. Υποβάλουν πάνω από 60 αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε τουλάχιστον 14 χώρες, δεκάδες τραπεζικοί λογαριασμοί ανοίγουν, σε κάποιους εξ αυτών δικαιούχοι εμφανίζονται πρόσωπα με κωδικές ονομασίες όπως «ΡΟΚΟΣ», «ΦΡΑΝΖ» και «ΣΑΜΟΣ», off shore εταιρίες και διαδρομές εμβασμάτων επιχειρείται να αποκρυπτογραφηθούν, εκατοντάδες μάρτυρες καταθέτουν και συγκεντρώνονται χιλιάδες σελίδες εγγράφων που γεμίζουν 3 ανακριτικά γραφεία.

    ΜΑΪΟΣ 2015: Με βούλευμα παραπέμπονται σε δίκη 64 εμπλεκόμενοι για τη σύμβαση 8002, ανάμεσά τους πρώην μεγαλοστελέχη της γερμανικής εταιρίας, η τότε ηγετική ομάδα τηςSiemens στην Ελλάδα, στελέχη του ΟΤΕ, ο πρώην σύμβουλος του Κ.Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος (για το 1 εκ μάρκα που υποστηρίζει ότι κατέληξε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ). Για την ιστορία: η κόρη του άφαντου Καραβέλα που είχε προφυλακιστεί, δεν παραπέμφθηκε ούτε σε δίκη!  Απηλλάγη με το βούλευμα, στο οποίο περιγράφεται πώς οι μίζες διοχετεύονταν μέσω υπεράκτιων εταιριών από τα κρυφά ταμεία της γερμανικής εταιρίας και μέσω παρένθετων προσώπων έφταναν σε Έλληνες αξιωματούχους. Η Βουλή δεν κατέληξε σε ποινικές ευθύνες τότε υπουργών.

    ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015: Μετά από 10 χρόνια ερευνών, αρχίζει η δίκη για τη σύμβαση 8002 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με μισοάδεια εδώλια και δύο μεγάλους απόντες: τους καταζητούμενους Μιχάλη Χριστοφοράκο (που παραστάθηκε δια πληρεξουσίου δικηγόρου) και Χρήστο Καραβέλα (παραμένει άφαντος και στο δικαστήριο δεν εκπροσωπείται ούτε από δικηγόρο αν και στην ίδια δίκη θα κριθεί η τύχη της συζύγου του). Απουσιάζουν και οι 13 Γερμανοί κατηγορούμενοι. Παρών ο Θόδωρος Τσουκάτος. Στη μικρή και ασφυκτικά γεμάτη δικαστική αίθουσα κατηγορούμενοι, δικηγόροι και μάρτυρες παρακολουθούν όρθιοι τη σύντομη διαδικασία. Συνήγοροι υπεράσπισης υποστηρίζουν πως η δίκη κινδυνεύει να «τιναχθεί» στον αέρα καθώς το παραπεμπτικό βούλευμα δεν έχει μεταφραστεί για τους αλλοδαπούς κατηγορουμένους.

    ΙΟΥΛΙΟΣ 2016: Η πολύκροτη δίκη τελικά «τινάζεται» στον αέρα. Το δικαστήριο αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης, κρίνοντας ότι είναι απαραίτητη η μετάφραση του βουλεύματος στη μητρική γλώσσα των Γερμανών και του Γαλλοελβετού κατηγορουμένου. Χρειάστηκαν 7 μήνες για να μεταφραστεί το βούλευμα στα γερμανικά και τα γαλλικά και να γίνουν οι επιδόσεις στους κατηγορουμένους για να αρχίσει και πάλι η δίκη, ξανά από την αρχή…



    ΣΧΟΛΙΑ