• Πολιτική

    Μαρκ Ρούτε: “Άνθρωπος ρουτίνας” ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας

    • NewsRoom
    Μαρκ Ρούτε


    O Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, έχει όλους τους λόγους να πανηγυρίζει μετά τη νίκη του στις χθεσινές ολλανδικές εκλογές, έναντι του ακροδεξιού Γκέερντ Βίλντερς.

    Λίγα λόγια για τη ζωή του…

    Το μικρότερο από τα επτά παιδιά μιας μικροαστικής οικογένειας, ο Ρούτε έγινε το 2010 ο πρώτος φιλελεύθερος πρωθυπουργός της χώρας από το 1918. Πρότυπα του η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, τους οποίους συχνά επικαλείται στις ομιλίες του.

    Καθηγητής σε μια Σχολή Εμπορικών Σπουδών, εργάζεται με μερική απασχόληση σε μια φτωχική συνοικία της Χάγης. Μάλιστα, σε μια σχετική ερώτηση μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Ρούτε απάντησε πως το πρώτο πράγμα που θα κάνει σήμερα το πρωί είναι ότι θα πάει στη σχολή να διδάξει και ύστερα θα συναντηθεί με τα στελέχη του κόμματός του.

    50χρονος εργένης, εξαιρετικά αισιόδοξος και προσιτός, κέρδισε την εμπιστοσύνη των ολλανδών ψηφοφόρων.

    Επηρεασμένος βαθιά από τον θάνατο του πατέρα του καθώς και ενός από τους αδελφούς του, ο οποίος πέθανε από AIDS το 1989, υποστηρίζει “Πάντα υπήρξαμε μια φιλελεύθερη οικογένεια και η αιτία θανάτου του αδελφού μου δεν ήταν ποτέ ταμπού”.

    Προτιμάει τα φούτερ και τα αθλητικά παπούτσια, οδηγεί ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, χρησιμοποιεί ένα τηλέφωνο παλιάς τεχνολογίας, και εξακολουθεί να διαμένει στο διαμέρισμα που αγόρασε όταν αποφοίτησε από το ιστορικό πανεπιστήμιο του Λέιντεν.

    Άνθρωπος ρουτίνας, όπως χαρακτηρίζει και ο ίδιος τον εαυτό του, τις Παρασκευές τα απογεύματα γευματίζει σε τοπική πιτσαρία ενώ τα σαββατόβραδα τα αφιερώνει στην 90χρονη μητέρα του τρώγοντας ινδονησιακή κουζίνα.

    Παρότι αρχικά ήθελε να γίνει πιανίστας, η ζωή είχε άλλα σχέδια για τον Ολλανδό πρωθυπουργό.

    Σήμερα, ο Ρούτε αναδείχτηκε σε πρώτη δύναμη και έγινε “σύμβολο της Ευρώπης”. Κύριος στόχος του, όπως είχε δηλώσει και κατά την προεκλογική του εκστρατεία, είναι να διατηρήσει τη χώρα ασφαλή και σταθερή. Πλέον, από τη θέση του πρωθυπουργού δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να τον εμποδίσει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εκλογές Ολλανδία: Σαρωτική νίκη Ρούτε – Η Ευρώπη ανασαίνει ξανά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκλογές Ολλανδία: Ανακουφισμένη η Ευρώπη για τα αποτελέσματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εκλογές Ολλανδία: Καταποντίστηκε το κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ – Τι έγραψε στο Twitter



    ΣΧΟΛΙΑ