• Πολιτική

    Επιβεβαίωση του mononews: O Ντάισελμπλουμ το παίρνει πάνω του για να κλείσει η αξιολόγηση

    Γερούν Ντάισελμπλουμ

    Γερούν Ντάισελμπλουμ/Πρόεδρος Eurogroup


    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό μετά την πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλουμ , για έκτακτη συνάντηση μέσα στην εβδομάδα στις Βρυξέλλες προκειμένου να επέλθει συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών, όπως είχε γράψει το mononews την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου.

    Καθοριστικές θεωρούνται πλέον οι επόμενες μέρες, με σημείο εκκίνησης αύριο Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, όπου η όλη κατάσταση θα συζητηθεί στο Euroworking Group (το «μικρό Eurogroup» δηλαδή) και εκεί αναμένεται να καταγραφεί και η στάση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω επαφές και ζυμώσεις σε υψηλό επίπεδο, ακόμα και μέσα στο Παρασκευοσαββατοκύριακο.

    Στη συνάντηση πρόκειται να παραστούν εκπρόσωποι όλων των δανειστών (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση καταθέτει συμβιβαστικές προτάσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η ψήφιση της μείωσης του αφορολόγητου.

    Το deal στο εξωτερικό

    Όπως όλα δείχνουν μετά την πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ, η συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών θα κλείσει… τελικά στα χώματα των Βρυξελλών και σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα έρθουν στην Ελλάδα μόνο όταν θα έχει διαμορφωθεί το όλο πλαίσιο. Αυτόματα, η συνάντηση των Βρυξελλών που έκλεισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, αποκτά κρίσιμη σημασία.

    Στόχος της κυβέρνησης όσο και των δανειστών είναι να έχουν τελειώσει όλα μέσα στον Φεβρουάριο, προκειμένου να μην εμπλακεί η Αξιολόγηση στο κύκλο των ευρωπαϊκών εκλογών που αρχίζει τον Μάρτιο. Επιπλέον, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο θεωρεί ζωτικής σημασίας το να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση της στις 9 Μαρτίου την ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης.

    Η αντιπρόταση της κυβέρνησης

    Όπως όλα δείχνουν, μόλις η κυβέρνηση ”κλείσει” την συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, η Αθήνα θα συζητήσει τη μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 7.000 ευρώ και ενδεχομένως τη νομοθέτηση για το 2019 εξειδικευμένων μέτρων, στο πλαίσιο του ενισχυμένου δημοσιονομικού «κόφτη» – υπό την αίρεση ότι η χώρα δεν θα κατορθώνει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τρία χρόνια ή της τάξης του 3% για πέντε χρόνια.

    Ωστόσο, αυτό θα προχωρήσει μόνο αν είναι μέρος μιας λύσης-«πακέτο» με τη μεσοπρόθεσμη παρέμβαση στο χρέος και τη συγκεκριμενοποίηση θεμάτων όπως οι συλλογικές συμβάσεις. Οφέλη που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «αντίβαρα» τόσο στην οικονομική εξέλιξη, όσο και στην πολιτική διαχείριση των αποτελεσμάτων των συμβιβαστικών επιλογών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σφοδρή επίθεση προς το ΔΝΤ από Τσακαλώτο και Στουρνάρα: Ολόκληρες οι επιστολές τους προς το Ταμείο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βολές Ντάισελμπλουμ κατά του ΔΝΤ: Η έκθεση του είναι «ξεπερασμένη»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Μαστίγιο και καρότο» από το ΔΝΤ: Αυτά είναι τα δραστικά μέτρα που προτείνει στον Τσίπρα



    ΣΧΟΛΙΑ