• Top Stories

    Ελεγκτικό Συνέδριο: Όχι στο «κόψιμο» της σύνταξης δημοσίου υπαλλήλου σε περίπτωση καταδίκης

    Νέο Ηράκλειο: Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια από ακροδεξιούς-Ψάχνουν για εγκληματική οργάνωση


    Ακόμα μία φορά η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνει ότι το «κόψιμο» της σύνταξης δημοσίου ή στρατιωτικού υπαλλήλου, που έχει αμετάκλητη ποινική καταδίκη, είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

    Σε ανάλογη κρίση είχε καταλήξει τον Φεβρουάριο του 2015 μετά από προσφυγή εφοριακού, καταδικασμένου για δωροδοκία.

    Αυτή τη φορά έκρινε προσφυγή πρώην υπάλληλου του υπουργείου Οικονομίας, ο οποίος αμετάκλητα είχε καταδικαστεί σε 5ετή κάθειρξη για πλαστογραφία σε βάρος του Δημοσίου.

    Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάνθηκε ότι η πλήρης διακοπή της σύνταξης «συνιστά κύρωση υπερβολικά επαχθή» και «η πλήρης και αυτοδίκαιη αποστέρηση της σύνταξης και, μάλιστα, ανεξαρτήτως του εάν μέρος της αντιστοιχεί σε καταβληθείσες από τον υπάλληλο εισφορές, συνεπαγόμενη, περαιτέρω, την απώλεια και κάθε κοινωνικής κάλυψης, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης υγείας, συνιστά μέτρο εξαιρετικά επαχθές».

    Στο σκεπτικό αναφέρεται ότι «το συγκεκριμένο μέτρο αποστέρησης της σύνταξης ακολουθεί τον υπάλληλο μέχρι το πέρας του βίου του και θέτει σε κίνδυνο τη διαβίωσή του, στερώντας από αυτόν το βασικό μέσο για την αντιμετώπιση των βιοτικών του αναγκών, με συνέπεια την προσβολή και της προστατευόμενης από το άρθρο 2 του Συντάγματος ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τίτλοι τέλους για το ιστορικό συγκρότημα του ΔΟΛ – Οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια του – Τι θα συμβεί με τον Σταύρο Ψυχάρη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΕΒ: Αυτό που ζητάμε είναι η αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κίνδυνος εξ΄ανατολών… για τον ελληνικό τουρισμό!



    ΣΧΟΛΙΑ