• Top Stories

    Capital Economics: Προβληματισμό για τη τύχη των διαπραγματεύσεων λόγω ΑΕΠ – Αμηχανία στο Μαξίμου

    Politico


    Έντονος σκεπτικισμός επικρατεί στους διεθνείς αναλυτές έπειτα από τα στοιχεία για την δραματική μείωση, μεγαλύτερη του αναμενόμενου του ελληνικού ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2016. Η Capital Economics ήταν η πρώτη από αυτούς που αντέδρασε, θεωρώντας πως τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ αυξάνουν το κίνδυνο για κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ενώ ενισχύουν την άποψη του ΔΝΤ αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

    «Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα απαιτήσει περισσότερη λιτότητα που η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει. Αν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης, οι πιστωτές της Ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν σε επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια για να αποφύγουν μία άτακτη χρεοκοπία και Grexit». Κάτι που όπως εκτιμάται θα είναι δύσκολο λόγω των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη.

    Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί προβληματισμένο τις εξελίξεις. Από τους κύκλους της κυβέρνησης γίνεται λόγος για προσωρινά στοιχεία τα οποία θα είναι διαφορετικά από τα τελικά που θα παρουσιαστούν τον Απρίλιο.

    Ωστόσο, η Capital Economics εκτιμά στην έκθεσή της πως η σημερινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για εξαιρετικά ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος αποτελεί μια «προληπτική αντίδραση» στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.

    Πάντως, οι αναλυτές του βρετανικού οίκου διατηρούν την πρόβλεψή τους για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,5% φέτος, αν και προσθέτουν πλέον με νόημα ότι «ακόμη και αυτό το επίπεδο αρχίζει να δείχνει αισιόδοξο».

    Ο δείκτης οικονομικού κλίματος δείχνει συνέχιση της συρρίκνωσης του ΑΕΠ το 2017, αν και με ελαφρώς πιο ήπιο ρυθμό από το δ’ τρίμηνο του 2016, ενώ ο μεταποιητικός PMI δίνει μία ακόμη χειρότερη εικόνα, εκτιμά ο οίκος.

    Σε ότι αφορά τα στοιχεία για το ΑΕΠ, αναφέρεται ότι η δεύτερη εκτίμηση αποκάλυψε ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,2% σε τριμηνιαία βάση στο δ’ τρίμηνο, σηματοδοτώντας μία μεγάλη αναθεώρηση προς τα κάτω της πρώτης εκτίμηση για συρρίκνωση 1,4%. Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,4% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, γεγονός που αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τους ισχυρισμούς του διοικητή της ΤτΕ και του πρωθυπουργού, ότι η οικονομία ανακάμπτει.

    Σύμφωνα με την Capital Economics, η ανάλυση των επιμέρους στοιχείων για το ΑΕΠ υποδεικνύει ότι οι συνθήκες δεν είναι τόσο κακές όσο δείχνει η μείωση του ΑΕΠ. Η τριμηνιαία αύξηση των εισαγωγών κατά 4,5% επιβάρυνε σημαντικά το ΑΕΠ, γεγονός που δύσκολα θα επαναληφθεί.

    Η Capital Economics, πάντως, σημειώνει ότι το ελληνικό ΑΕΠ είναι πάντοτε ευμετάβλητο και δεν θα ήταν φρόνιμο να δώσει κανείς ιδιαίτερη έμφαση στα τριμηνιαία στοιχεία. Όμως, όπως ξεκαθαρίζουν, οι σχετικοί οικονομικοί δείκτες δεν γίνεται να υποστηρίξουν την αισιοδοξία του κ. Τσίπρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παρασκήνιο: «Φουρτούνες» στην κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση του ΕΛΣΤΑΤ για ύφεση – Ο προβληματισμός Τσίπρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκαριστική ανατροπή: Βουτιά του ΑΕΠ στο δ´ τρίμηνο – Ύφεση 1,2%

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσίπρας στο υπουργικό: Εμείς συνθέτουμε τη μουσική για την ανάπτυξη της χώρας



    ΣΧΟΛΙΑ