• Top Stories

    Αβραμόπουλος: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει διακρίσεις σε καμία πολιτική της

    • NewsRoom


    Με ευρύτατη πλειοψηφία ενέκρινε (553 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 28 αποχές) σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους πολίτες της Γεωργίας. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ομιλία του κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: 
    “Οι σημαντικές προσπάθειες που έχει καταβάλει η Γεωργία για την εκπλήρωση όλων των προαπαιτουμένων που προβλέπονται στον χάρτη πορείας, μας επιτρέπουν να προτείνουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο την  απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους πολίτες της. Σύντομα, όσοι Γεωργιανοί πολίτες διαθέτουν βιομετρικό διαβατήριο θα μπορούν να ταξιδεύουν στη  ζώνη Σένγκεν χωρίς την απαίτηση θεώρησης για βραχεία διαμονή μέχρι 90 ημέρες.
    Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα που είναι αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2012. Η συνεχής παρακολούθηση και αξιολόγηση κατά το διάστημα αυτό επιβεβαίωσε ότι η Γεωργία έχει πραγματοποιήσει την απαραίτητη πρόοδο.
    Η Γεωργία έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων. Μετά τη θετική αξιολόγηση από τις εκθέσεις προόδου, η Επιτροπή πρότεινε τον Μάρτιο του 2016 την άρση της υποχρέωσης θεώρησης για τους πολίτες της Γεωργίας που διαθέτουν βιομετρικό διαβατήριο. Η πρόταση αυτή λαμβάνει υπόψη το συνολικότερο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ και Γεωργίας. Η σκληρή δουλειά που κατέβαλαν οι αρχές της Γεωργίας κατά τα τελευταία 3 χρόνια ανταμείφθηκε.
    Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη διαρκή συμμόρφωση της Γεωργίας σε ό,τι αφορά τα κριτήρια της απελευθέρωσης των θεωρήσεων, και συγκεκριμένα τον τομέα της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος. Με τις μεταρρυθμίσεις αυτές, η  Γεωργία έρχεται πιο κοντά στα πρότυπα της ΕΕ, και πραγματοποιεί ένα βήμα προς τα μπροστά σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή της πορεία.
    Υπενθυμίζεται  ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων για τη Γεωργία θα τεθεί σε ισχύ ταυτόχρονα με τον αναθεωρημένο μηχανισμό αναστολής θεωρήσεων, παρότι πρόκειται για  δύο διαφορετικά ζητήματα. Ο μηχανισμός αναστολής θεωρήσεων ισχύει οριζόντια για όλες τις χώρες που δεν έχουν υποχρέωση θεώρησης, και όχι μόνο για τη Γεωργία. Θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας στην ΕΕ, και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την περαιτέρω εφαρμογή της πολιτικής μας στον τομέα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων.
    Η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση των πολιτιστικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ των πολιτών της Γεωργίας και της ΕΕ. Η πραγματοποίηση ταξιδιών  χωρίς υποχρέωση θεώρησης αποτελεί ένα απτό εργαλείο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που αφορά άμεσα στους πολίτες.
    Κατά την πρώτη επίσκεψή μου στην Τιφλίδα ως Ευρωπαίος Επίτροπος με εντυπωσίασε ο μεγάλος αριθμός σημαιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλη την πόλη. Σε μια περίοδο κατά την οποία στα Κράτη Μέλη η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται ως δεδομένη και η αντι-ευρωπαϊκή ρητορική δυναμώνει, οι πολίτες της Γεωργίας μας υπενθυμίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά ένα μοναδικό επίτευγμα ειρήνης και ευημερίας.”



    ΣΧΟΛΙΑ