• Business

    Άρειος Πάγος: Ίδιες, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια της ΑΤΕ, για αγρότες και νομικά πρόσωπα


    Η προνομιακή μεταχείριση των αγροτών για τα κόκκινα δάνεια τους από την (πρώην) Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος πρέπει να ισχύει και για τα νομικά πρόσωπα, όπως είναι οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι αγροτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, με την προϋπόθεση να έχουν ως κύρια δραστηριότητα την άσκηση γεωργικών εργασιών.

    Σε αυτή την απόφαση κατάληξε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υιοθετώντας την εισήγηση της πρώην εισαγγελέως Ευτέρπης Κουτζαμάνη, κρίνοντας ότι των ίδιων ευνοϊκών ρυθμίσεων με τους αγρότες πρέπει να έχουν και τα νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, με το σκεπτικό ότι «αποσκοπούν στην προσέλκυση και ενίσχυση νέων κυρίως στην συστηματική εκμετάλλευση γεωργικών καλλιεργειών».

    Για να τύχουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων αγροτικές εταιρείες και συνεταιρισμοί πρέπει –κατά το Ανώτατο Δικαστήριο- να

    α) έχουν συσταθεί από πρόσωπα που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,

    β) η κύρια δραστηριότητά τους να συνίσταται πράγματι στην άσκηση γεωργικών εργασιών, σχετικών με συγκεκριμένη αγροτική εκμετάλλευση, από την οποία αντλούν τα εισοδήματά τους και

    γ) για τη σύσταση των νομικών αυτών προσώπων να έχουν τηρηθεί οι νόμιμες προϋποθέσεις, όπως αυτές προβλέπονται από τον Αστικό Κώδικα.

    Με την ίδια απόφαση (υπ’αριθμ. 11/2017) κρίνεται ότι η ευνοϊκή ρύθμιση για τα δάνεια καταλαμβάνει και τους δανειολήπτες που «έχουν απολέσει την ιδιότητα του αγρότη», δηλαδή ήταν αγρότες όταν έλαβαν το δάνειο αλλά πλέον δεν είναι.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο απασχόλησε ο νόμος 3259/2004 υπέρ των ληξιπρόθεσμων οφειλετών της ΑΤΕ που είχαν ως κύριο επάγγελμα τις αγροτικές εργασίες. Η ρύθμιση αυτή ήταν ευνοϊκότερη έναντι άλλων κατηγοριών δανειοληπτών- οφειλετών καθώς προβλέφθηκε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από δάνεια, πιστώσεις, συμβάσεις, κ.λπ. των αγροτών, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το διπλάσιο του ληφθέντος δανείου, σύμβασης, πίστωσης κ.λπ.

    Ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι για τα δάνεια που χορηγήθηκαν πριν από το 1990 και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ανεύρεση του αρχικού δανείου που χορηγήθηκε, τότε η συνολική οφειλή δεν μπορεί να υπερβαίνει το 150% της οφειλής, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί στην τελευταία προ του 1990 ρύθμιση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ρομποτής: Τους είπα εξαρχής ότι ο πίνακας του Ελ Γκρέκο είναι αντίγραφο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο δημοσιογράφος που κατέβασε την ελληνική σημαία από τα Ίμια, σήμερα γελάει με την πράξη του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τραγική κατάληξη στις έρευνες στα Σφακιά: Νεκρή ανασύρθηκε η 58χρονη γυναίκα (video)



    ΣΧΟΛΙΑ