• Πολιτική

    Αποκάλυψη mononews: Τι συμβαίνει με τη γρίπη των πτηνών στην Ελλάδα; (ΕΓΓΡΑΦΟ – ΕΠΕΙΓΟΝ)

    • NewsRoom


    Έντονη είναι η ανησυχία στις ελληνικές αρχές από τη γρίπη των πτηνών, καθώς παρουσιάστηκαν κρούσματα υψηλής παθογονικότητας σε κράτη μέλη της Ε.Ε.

    Ο κίνδυνος μετάδοσης στην Ελλάδα είναι μεγάλος, με αποτέλεσμα το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως αποκαλύπτει σήμερα το mononews, να αποστείλει έγγραφο – με την ένδειξη ΕΠΕΙΓΟΝ – σε όλες τις αποκεντρωμένες διοικήσεις για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν πιστά.

    Σημειώνεται ιδιαίτερα πως σύμφωνα με εγκύκλιο του Τμήματος Διαχείρισης Αγριας Ζωής και Θήρας του ΥΠΕΝ, στις 19 Δεκεμβρίου ανιχνεύθηκε γρίπη των πτηνών (Η5) σε βουβόκυκνο στο Δέλτα του Εβρου που προσκομίστηκε νεκρός στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας. Επιπλέον, τις προηγούμενες ημέρες επιβεβαιώθηκαν στη Βουλγαρία κρούσματα του Η5 σε πέντε πτηνοτροφεία στη Βουλγαρία, το ένα κοντά στη Φιλιππούπολη.

    Μεταξύ άλλων, στο έγγραφο που παρουσιάζει σήμερα το mononews, τονίζονται τα εξής: “…Σε συνέχεια της ενηµέρωσής της Υπηρεσίας µας για τα πρόσφατα κρούσµατα υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών (Η5Ν8) σε κράτη µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την λήψη µέτρων προστασίας που λήφθηκαν στις χώρες αυτές, σας επισηµαίνουµε την υποχρέωση εποπτείας των περιοχών αρµοδιότητάς σας, για το σκοπό του θέµατος και επικοινωνίας σας µε τις οικείες ∆/νσεις Αγροτικής Οικονοµικής και Κτηνιατρικής (∆ΑΟΚ) των ΠΕ που έχουν την ευθύνη υλοποίησης και συντονισµού των σχετικών προγραµµάτων.

    Επίσης θέτουµε υπόψη σας πως στις 19 ∆εκεµβρίου 2016 ανιχνεύτηκε γρίπη των πτηνών (Η5) σε βουβόκυκνο (Cygnus olor) στο δέλτα του Έβρου ο οποίος προσκοµίστηκε νεκρός στην οικεία ∆.Α.Ο.Κ. Επιπλέον, σας γνωρίζουµε πως στη Βουλγαρία τις προηγούµενες ηµέρες επιβεβαιώθηκαν κρούσµατα του εν λόγω υπότυπου σε πέντε εκµεταλλεύσεις πουλερικών, οικόσιτες και συστηµατικές, µία εκ των οποίων βρίσκεται πλησίον της Φιλιππούπολης.

    Κατόπιν του σχετικού ευρήµατος στη χώρα µας και της γενικότερης εµφάνισης της νόσου στα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουµανία, Σερβία, Κροατία), οι κτηνιατρικές υπηρεσίες τέθηκαν σε αυξηµένη εγρήγορση προκειµένου να ενισχυθεί το σύστηµα εποπτείας και να αποφευχθεί η µετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχµαλωσία”.

    Δείτε το έγγραφο με την ένδειξη ΕΠΕΙΓΟΝ (κάντε κλικ για μεγέθυνση):

    gripi_mononews_

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η μέρα που πάγωσε ακόμα και ο …Πατριάρχης (pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εισαγγελέας: «Να μην εκδοθούν οι 2 Τούρκοι. Κινδυνεύει και η ζωή τους. Απαράδεκτο το αίτημα των τουρκικών αρχών»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: UniCredit: Με discount 30%-40% οι τιμές στην ΑΜΚ



    ΣΧΟΛΙΑ