• Πολιτική

    Ντάισελμπλουμ: Είμαστε κοντά ώστε η Τρόικα να επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα (upd)

    eurogroup


    Χωρίς συμφωνία αλλά με πρόοδο στις συζητήσεις ολοκληρώθηκε το Euroworking Group στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλούμ να μιλά για σύγκλιση απόψεων και επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα.

    “Είναι ξεκάθαρο ότι η ολοκλήρωση είναι στο συμφέρον όλων. Κάναμε πρόοδο και είμαστε κοντά ώστε οι θερμοί να επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα.” δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

    Άγνωστο παραμένει επί του παρόντος αν συμφωνήθηκε η ημερομηνία επιστροφής της Τρόικας στην Αθήνα, ενώ πηγές αναφέρουν ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί κάτι τέτοιο, τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Κυριακή.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ως συντονιστής, ο Τόμας Βίζερ (Πρόεδρος Euroworking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης), ο Νικολά Τζαμαρόλι (ΕΜΣ) η Ντέλια Βελκουλέσκου , ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και ο Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν).

    Τα νέα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν ζητήσει από την Αθήνα να νομοθετήσει αμέσως νέο πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ προκειμένου η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς μέχρι την συνεδρίαση του επόμενου Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.

    Συγκεκριμένα, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι οι πιστωτές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ έχουν έλθει σε συμφωνία μεταξύ τους για μια κοινή θέση έναντι της Ελλάδας. Όπως τόνισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, “υπάρχει συμφωνία να παρουσιάσουμε ενωμένο μέτωπο στους Έλληνες”, και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης που γίνει σήμερα με τους Έλληνες αξιωματούχους είναι ακόμη ασαφές, όπως ασαφές παραμένει ακόμη και το εάν η Αθήνα θα δεχθεί τις προτάσεις. «Θα δούμε τι θα βγει από αυτή (τη συνάντηση)», δήλωσε ο αξιωματούχος.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα μέτρα ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2018 και μέτρα άλλου 1,8 δισ. ευρώ για μετά το 2018, με επίκεντρο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τις μειώσεις συντάξεων. Τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι ο προϋπολογισμός, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ανέφεραν.

    Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη πληροφορία για πρόταση με μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ είχε μεταδώσει το βράδυ της Πέμπτης και το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.

    Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κοινή πρόταση των Θεσμών μπορεί να υπάρχουν και αντισταθμιστικά μέτρα ανάπτυξης, για την περίπτωση που η Αθήνα ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Tελεσίγραφο στο Mega από Digea: Μέχρι 16 Φεβρουαρίου νέο σχέδιο, αλλιώς “μαύρο” (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι απαντά ο Τ. Πετρόπουλος στο mononews για το ασφαλιστικό “δώρο” στις δικηγορικές εταιρείες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παρελθόν τα Golden Boys του ΑΔΜΗΕ. Ορίστηκε νέα διοίκηση



    ΣΧΟΛΙΑ