• Top Stories

    Η γιαγιά αναλαμβάνει την επιμέλεια του ανήλικου γιου του Μαζιώτη και Ρούπα

    Πόλα Ρούπα


    Η γιαγιά αναλαμβάνει την προσωρινή επιμέλεια του ανήλικου γιου του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα. Με διάταξη της ίδιας εισαγγελέως που τρία 24ωρα πριν διέταξε την προσωρινή παραμονή του αγοριού στο νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ Αγία Σοφία, ανατίθεται τώρα η υπό όρους ανατροφή του στη μητέρα της Ρούπα. Στη διάταξη της η εισαγγελέας ανηλίκων αναφέρεται στις εκθέσεις παιδοψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών «βάσει των οποίων και ενεργώντας με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του ανηλίκου, κρίνεται ότι η ανάθεση της επιμέλειας στη μητρική γιαγιά είναι υπό τις παρούσες συνθήκες, η πλέον ενδεδειγμένη λύση υπό τους όρους:

    Α) ότι τουλάχιστον μία φορά το μήνα θα συντάσσεται από την αρμόδια κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας έκθεση σχετικά με την πορεία ένταξης και προσαρμογής του ανηλίκου στο νέο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον και

    Β)με επιμέλεια της γιαγιάς, να ολοκληρωθεί η παιδοψυχιατρική αξιολόγηση του ανηλίκου και με τη συνεργασία της, να στηριχθεί η ψυχική υγεία του παδιού από ειδικούς παιδοψυχολόγους.»

    Η εισαγγελέας στο σκεπτικό της αναφέρεται στους λόγους που επιλέγει για την επιμέλεια του μικρού μόνο η γιαγιά του και όχι και η αδελφή της Ρούπα:

    «Από την εκτίμηση της παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΙΔΩΝ προέκυψε ότι ο ανήλικος έχει καλή συναισθηματική αλληλεπίδραση με τη γιαγιά του και ότι υφίσταται αισθήματα τρυφερότητας. Η σχέση αυτή έχει ήδη εδραιωθεί σε προγενέστερο χρόνο όταν η ίδια είχε αναλάβει εν τοις πράγμασιν την επιμέλειά του κατά το χρόνο που η μητέρα του τελούσε υπό προσωρινή κράτηση. Επίσης προέκυψε ότι οι συνθήκες στέγασης και φροντίδας του ανήλικου από τη γιαγιά του είναι ικανοποιητικές.»

     Άρον – άρον οι αρμόδιες αρχές έσπευσαν να κλείσουν την περιπέτεια του μικρού αγοριού που άρχισε αμέσως μετά τη σύλληψη της μητέρας του. Απόγευμα Κυριακής (τριημέρου) συντάχθηκε η εισαγγελική διάταξη, με την έρευνα της κοινωνική λειτουργού και της παιδοψυχολόγου να διαρκούν μόλις ένα και δύο 24ωρα αντίστοιχα.

    Έτσι, η πολύ βαριά πόρτα του ψυχιατρικού τμήματος του ΠΑΙΔΩΝ ανοίγει σε λίγη ώρα για το αγόρι. Μετά την άκρως αιφνιδιαστική απώλεια για εκείνο της μητρικής αγκαλιάς, η αγκαλιά της γιαγιάς (μιας γυναίκας πιθανόν άγνωστη για ένα παιδί που μεγάλωνε σε ένα ιδιαίτερο καθεστώς με την καταζητούμενη Πόλα Ρούπα), σαφώς θα είναι καλύτερη από το «προστατευμένο» περιβάλλον που αρχικά επέλεξαν οι αρχές.

    Προηγήθηκαν:

    ·        Η εντολή της εισαγγελέως ανηλίκων την Πέμπτη για προσωρινό εγκλεισμό του 6χρονου στο ψυχιατρικό τμήμα του ΠΑΙΔΩΝ, με 24ωρη φύλαξη και απαγόρευση επικοινωνίας με συγγενείς του.

    ·       Οι ανώτατες εισαγγελικές πηγές που την ίδια ημέρα, εξηγούσαν ότι η διαδικασία της κοινωνικής έρευνας για το εάν είναι κατάλληλοι για την επιμέλεια οι συγγενείς της Ρούπα «είναι χρονοβόρα, μπορεί να διαρκέσει περισσότερες από 2 εβδομάδες αλλά το παιδί τώρα είναι σε καλύτερα χέρια απ’ ότι ήταν πριν με την καταζητούμενη μητέρα του και τις στερήσεις που συνιστούν βασανισμό του».

    ·        Το ξέσπασμα της Ρούπα στους εισαγγελείς που προσήχθη Πέμπτη και Παρασκευή. Σε άκρως επιτακτικούς και οργισμένους τόνους, το κατ’ομολογία του μέλος της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας εξαπέλυσε κατηγορίες για αρπαγή του 6χρονου, καταθέτοντας και μήνυση.

    ·        Οι καθημερινές επιστολές Μαζιώτη – Ρούπα με μύδρους κατά αρμοδίων υπουργών και εισαγγελέων. Τους κατηγορούσαν για πόλεμο σε βάρος του παιδιού τους προκειμένου να πλήξουν τους ίδιους, αφήνοντας ερωτηματικά για χορήγηση φαρμάκων στον μικρό προκειμένου να του αποσπάσουν πληροφορίες.

    ·        Οι καθημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αντιεξουσιαστών.

    ·        Η απεργία πείνας-δίψας του ζευγαριού αλλά και της 25χρονης συγκατηγορουμένης της Ρούπα. Οι δυο γυναίκες εισήχθησαν το μεσημέρι στο νοσοκομείο Σωτηρία.

    ·        Οι έντονες αντιδράσεις, με κορυφαία την τοποθέτηση ενός άλλου γιου. Του γιου του δολοφονηθέντος από την 17Ν Παύλου Μπακογιάννη. Από την απέναντι όχθη, αυτή των θυμάτων, ο Κώστας Μπακογιάννης εξέφρασε, σε ανάρτησή του στο Facebook, αυτό που για εκείνον, το γιο ενός θύματος, είναι ξεκάθαρο και αυτονόητο: η Ρούπα στη φυλακή, αλλά το παιδί στους συγγενείς!



    ΣΧΟΛΙΑ