• Πολιτική

    Πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο: Στήριξη από το ΝΑΤΟ προσδοκά η Αθήνα

    • Νένα Σώκου
    Εικόνα από συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Από παλαιότερη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα μέσω της διεθνοποίησης του προβλήματος αναζητεί η ελληνική πλευρά. Σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Λονδίνο, για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα θέσει το ζήτημα της παραβατικής συμπεριφοράς της Άγκυρας, που κλιμακώθηκε τις προηγούμενες ημέρες με την υπογραφή του MoU με την Λιβύη. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει σήμερα συνάντηση και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, επισήμως η συνάντηση δεν έχει οριστεί, ωστόσο η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να προσέλθει σε μια συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, μολονότι η συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου δεν αφήνει πολλά περιθώρια συνεννόησης.

    Ωστόσο, πάγια θέση της Αθήνας είναι ότι ο διάλογος είναι η ασφαλέστερη οδός για τον κατευνασμό.

    Πάντως, στην ελληνική πλευρά παραμένει ακόμη ασαφές τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης, ενώ «τρέχει» το τελεσίγραφο που έχει θέσει η Αθήνα στον Λίβυο πρεσβευτή να παρουσιάσει στο υπουργείο Εξωτερικών τις λεπτομέρειες τις συμφωνίας. Όπως δήλωνε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η προθεσμία είναι μέχρι την Παρασκευή, αλλιώς ο Λίβυος πρεσβευτής θα κηρυχθεί persona non grata.

    Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διεκδικήσει μια αποδοκιμασία της τουρκικής συμπεριφοράς από το ΝΑΤΟ. Όπως είχε πει από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ ο πρωθυπουργός, «δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη, όταν ένα μέλος της στρέφεται εναντίον άλλου μέλους της, η τακτική των ίσων αποστάσεων δεν ωφελεί».

    Η Αθήνα ποντάρει στο γεγονός ότι στο Λονδίνο θα βρεθούν κι άλλες χώρες, πλην της Ελλάδας, δυσαρεστημένες με τις τουρκικές κινήσεις, διαμορφώνοντας ένα κλίμα που ενδεχομένως να εξυπηρετήσει τις ελληνικές θέσεις.

    Τα θέματα της ανατολικής μεσογείου περιλαμβάνονται και στην ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου.

    Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα συζητήσουν τρόπους για την προώθηση των μακροχρόνιων στρατηγικών συμφερόντων των δύο εθνών για την ενίσχυση της σταθερότητας, της ευημερίας και της συνεργασίας σε όλα τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο».



    ΣΧΟΛΙΑ