• Πολιτική

    Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Προσδοκίες για ασφαλές και κερδοφόρο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού


    Βήμα-βήμα η ΕΕ προχωρά προς την καθιέρωση του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, που θα δημιουργήσει μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν το καλοκαίρι χωρίς επιπλέον περιορισμούς.

    Χθες η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως, υιοθετώντας την ελληνική πρόταση.

    Το πιστοποιητικό θα επιτρέπει την είσοδο στην Ελλάδα σε πολίτες της ΕΕ που είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν αρνητικό μοριακό τεστ, είτε έχουν αναρρώσει από την Covid-19. Η Ελλάδα, τόνισε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας στο CNN, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε παρόμοιες συμφωνίες και με άλλα κράτη, εκτός ΕΕ, όπως έκανε με το Ισραήλ.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι έτοιμο προς χρήση στις αρχές του καλοκαιριού, κάτι που η Ελλάδα επιθυμεί διακαώς.

    Η τουριστική σεζόν -αν όλα πάνε καλά- ανοίγει στα μέσα Μαΐου, όπως είπε στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας παράλληλα την σημασία του πιστοποιητικού για τις οικονομίες χωρών που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό.

    «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να εγγυηθούμε πως οι τουρίστες θα φθάσουν στη χώρα μας με τον πλέον ασφαλή τρόπο» σημείωσε ο ίδιος συνομιλώντας με την δημοσιογράφο Julia Chatterley.

    «Πιστεύω ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι έτοιμο πριν το καλοκαίρι» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, εξηγώντας ότι «όταν το πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός ήμασταν πολύ λίγοι και το γεγονός ότι μέσα σε δύο μήνες η ιδέα έγινε ευρωπαϊκή πρόταση μας κάνει να πιστεύουμε ότι και η πρόταση θα γίνει απόφαση συντομότατα».

    Ο κ. Σχοινάς μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 είπε ότι η πρόταση αυτή είναι το κλειδί που ανοίγει την κινητικότητα στην Ευρώπη και σε οκτώ μέρες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ θα συζητήσουν για τις παραμέτρους χρήσης του πιστοποιητικού.

    «Πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι πριν το καλοκαίρι» πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς.

    Στο ερώτημα αν το πιστοποιητικό θα γίνει πηγή διακρίσεων, ο ίδιος το αρνήθηκε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι «το εμβόλιο θα είναι ένα από τα τρία ‘ράφια’ που θα φαίνονται στο πιστοποιητικό. Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί, μπορεί κάλλιστα να βάζει το αρνητικό PCR ή αν έχει φυσική ανοσία στην περίπτωση που πέρασε την αρρώστια».

    Πώς θα λειτουργεί το πιστοποιητικό

    Αφού προκύψει η συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη για να διασφαλίσει ότι όλα τα πιστοποιητικά μπορούν να επαληθευτούν σε ολόκληρη την ΕΕ και να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στην τεχνική εφαρμογή των πιστοποιητικών. Τα κράτη μέλη παραμένουν υπεύθυνα να αποφασίσουν ποιοι περιορισμοί στη δημόσια υγεία μπορούν να αρθούν από τους ταξιδιώτες, αλλά θα πρέπει να εφαρμόσουν την άρση με τον ίδιο τρόπο σε ταξιδιώτες που διαθέτουν ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

    Βασικά στοιχεία του κανονισμού που προτείνει η Επιτροπή:

    1. Προσβάσιμα και ασφαλή πιστοποιητικά για όλους τους πολίτες της ΕΕ:

    α. Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα καλύπτει τρεις τύπους πιστοποιητικών -πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά τεστ (τεστ NAAT / RT-PCR ή rapid test αντιγόνου) και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

    β. Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται σε ψηφιακή μορφή ή σε χαρτί. Και οι δύο θα έχουν έναν κωδικό QR που περιέχει τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες καθώς και μια ψηφιακή υπογραφή για να βεβαιώνει ότι το πιστοποιητικό είναι αυθεντικό.

    γ. Η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη και θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη λογισμικού που οι αρχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να επαληθεύσουν όλες τις υπογραφές πιστοποιητικών σε ολόκληρη την ΕΕ. Κανένα προσωπικό στοιχείο των κατόχων πιστοποιητικών δεν περνά από την πύλη ή διατηρείται από το κράτος μέλος επαλήθευσης.

    δ. Τα πιστοποιητικά θα είναι διαθέσιμα δωρεάν και στην επίσημη γλώσσα ή γλώσσες του κράτους μέλους έκδοσης και στα αγγλικά.

    2. Μη διάκριση:

    α. Όλοι οι πολίτες -εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι- πρέπει να επωφελούνται από ένα ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ. Για να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία όχι μόνο ενός διαλειτουργικού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά και πιστοποιητικών τεστ COVID-19 και πιστοποιητικών για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

    β. Το ίδιο δικαίωμα για τους ταξιδιώτες με το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό – όπου τα κράτη μέλη αποδέχονται την απόδειξη εμβολιασμού για να αρθούν περιοσμοί δημόσιας υγείας , όπως τεστ ή καραντίνα, θα πρέπει να αποδεχθούν, υπό τους ίδιους όρους, πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται βάσει του Συστήματος του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού. Αυτή η υποχρέωση θα περιορίζεται σε εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας σε επίπεδο ΕΕ, αλλά τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να αποδεχθούν και άλλα εμβόλια.

    γ. Κοινοποίηση άλλων μέτρων – εάν ένα κράτος μέλος εξακολουθεί να απαιτεί από κατόχους ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού να τεθεί σε καραντίνα ή να υποβληθεί σε τεστ, πρέπει να ενημερώσει την Επιτροπή και όλα τα άλλα κράτη μέλη και να εξηγήσει τους λόγους αυτών των μέτρων.

    3. Μόνο βασικές πληροφορίες και ασφαλή προσωπικά δεδομένα:

    α. Τα πιστοποιητικά θα περιλαμβάνουν ένα περιορισμένο σύνολο πληροφοριών όπως όνομα, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, σχετικές πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο / τεστ / ανάκτηση και ένα μοναδικό αναγνωριστικό του πιστοποιητικού. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να ελεγχθούν μόνο για επιβεβαίωση και επαλήθευση της αυθεντικότητας και της εγκυρότητας των πιστοποιητικών.

    Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα είναι ανοιχτό για την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία καθώς και την Ελβετία. Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό πρέπει να εκδίδεται σε πολίτες της ΕΕ και στα μέλη της οικογένειάς τους, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Θα πρέπει επίσης να χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην ΕΕ και σε επισκέπτες που έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν σε άλλα κράτη μέλη.

    Το σύστημα Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό είναι ένα προσωρινό μέτρο. Θα ανασταλεί όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώσει το τέλος της διεθνούς κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία από την COVID-19.

    Για να είναι έτοιμη πριν από το καλοκαίρι, η πρόταση αυτή πρέπει να εγκριθεί γρήγορα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

    Παράλληλα, τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν το πλαίσιο εμπιστοσύνης και τα τεχνικά πρότυπα, που έχουν συμφωνηθεί στο δίκτυο eHealth, για να διασφαλίσουν την έγκαιρη εφαρμογή του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, τη διαλειτουργικότητά τους και την πλήρη συμμόρφωση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τεχνική εργασία και η πρόταση τους επόμενους μήνες.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κομισιόν: Υιοθετεί την πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Πώς θα χρησιμοποιείται, ποια στοιχεία θα περιλαμβάνει

    Μητσοτάκης στο CNN: Το επόμενο 48ωρο οι ανακοινώσεις για το lockdown – Μέσα Μαΐου το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν



    ΣΧΟΛΙΑ