• Πολιτική

    «Πυρετός» στην Αργεντινή: Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων για την κοινή διακήρυξη της G20

    • NewsRoom


    Το προσχέδιο της τελικής διακήρυξης των ηγετών των χωρών-μελών της ομάδας G20 είναι έτοιμο, ενώ έχει -σε γενικές γραμμές- την υποστήριξη των συμμετεχόντων.

    Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις για την τελική μορφή του βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, σύμφωνα με δήλωση στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, μιας πηγής που έχει λάβει γνώση για την πορεία των σχετικών διεργασιών.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν όλοι οι ηγέτες των κρατών-μελών θα υπογράψουν την τελική διακήρυξη της διήμερης συνόδου, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

    Ανησυχία Μέρκελ για τα γεγονότα στα Στενά του Κερτς

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο πρωινό γεύμα που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης των ηγετών της ομάδας των χωρών-μελών G20 ξεκαθάρισε τις ανησυχίες της για τα γεγονότα στα Στενά του Κερτς.

    Παράλληλα, συμφώνησε με τον Πούτιν για την συζήτηση του ζητήματος που έχει προκύψει σε χαμηλό επίπεδο, με την συμμετοχή της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

    Μέρκελ Γερμανία

    ‘Αμπε προς Μέι: Αποφύγετε το Brexit χωρίς συμφωνία

    Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε παρότρυνε την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι να αποφύγει μία αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, χωρίς συμφωνία.

    Η Μέι έχει εξασφαλίσει μία συμφωνία για το Brexit με την ΕΕ, αλλά τώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες για την έγκρισή της από το βαθιά διαιρεμένο βρετανικό κοινοβούλιο.

    «Θέλω να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να εκφράσω τον σεβασμό μου στην ηγεσία σας και για την αποδοχή της συμφωνίας αποχώρησης, αλλά και της σχετικής πολιτικής διακήρυξης» είπε χαρακτηριστικά ο Άμπε.

    «Επίσης, θέλω για ακόμη μία φορά να ζητήσω την υποστήριξή σας για την αποφυγή μιας μη συμφωνίας, όπως και για την διασφάλιση της διαφάνειας, της προβλεψιμότητας, αλλά και της νομικής σταθερότητας στην διαδικασία του Brexit» πρόσθεσε ο ίδιος.

    Μέχρι την τελευταία στιγμή οι διαβουλεύσεις

    Νωρίτερα εκπρόσωπος της διήμερης διάσκεψης τόνισε ότι «οι ηγέτες της ομάδας των χωρών-μελών της G20 θα συζητήσουν την κλιματική αλλαγή κατά τον πρωινό κύκλο των σημερινών διαβουλεύσεων τους, ενώ οι διαπραγματεύσεις για το προσχέδιο της κοινής διακήρυξης αναμένεται ότι θα κρατήσουν μέχρι την τελευταία στιγμή».

    Συλλυπητήρια Πούτιν για τον θάνατο του Τζ. Μπους

    Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους, δίνοντας έμφαση στην συνεισφορά του εκλιπόντα για την συνεργασία Ρωσίας-ΗΠΑ στην διεθνή ασφάλεια.

    Ο Μπους ήταν ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1989 έως το 1993, ενώ πέθανε χθες σε ηλικία 94 ετών.

    «Κατανοώντας την σημασία του εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων, ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους έκανε πολλά για την ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ στην διεθνή ασφάλεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεγράφημα του, προς τον γιο του εκλιπόντος κι επίσης πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Tristan Aspray της Exxon-Mobil: Οι απειλές δεν μας απομακρύνουν



    ΣΧΟΛΙΑ