Πολιτική

Πήρε πίσω η κυβέρνηση τα θετικά μέτρα για μείωση ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος

Τσακαλώτος - Τσίπρας

Τσακαλώτος – Τσίπρας


Η κατάθεση της τροπολογίας για την μη εφαρμογή του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από 1/1/2020 φέρνει ταυτόχρονα και την κατάργηση των θετικών αντίμετρων με τα οποία είχε συνδεθεί, και τα οποία αφορούσαν κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα. Μέτρα στα οποία είχε αναφερθεί πριν τις ευρωεκλογές ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να πείσει πως η οικονομία αλλάζει προς το καλύτερο.

Η τροπολογία που κατέθεσε η το Υπουργείο Οικονομικών  προβλέπει την  κατάργηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, του φόρου εισοδήματος και των υπόλοιπων θετικών μέτρων. Η τροπολογία εντάσσεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την προωθούμενη ρύθμιση καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 10,11, 12 και 13 του νόμου 4472/2017, σχετικά με:

– Την μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις

– Τα φορολογικά αντίμετρα που θεσπίστηκαν σε αντιπαραβολή του προαναφερόμενου μέτρου (μείωση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ κατά 30% όταν δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ, μείωση του φορολογικού συντελεστή βάσει του οποίου υπολογίζεται ο φόρος επί του εισοδήματος, ύψους από 0 έως 20.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις και επαναπροσδιορισμός του ύψους εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή της σχολάζουσας κληρονομιάς, καθώς και της κλίμακας βάσει της οποίας υπολογίζεται η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης».

Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται απώλεια εσόδων από την κατάργηση της μείωσης της έκπτωσης φόρου επί του εισοδήματος, η οποία για το 2020 εκτιμάται σε 1,92 εκατ ευρώ και για το 2021 και έπειτα σε 2,058 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, επέρχεται αύξηση εσόδων από την κατάργηση των φορολογικών αντίμετρων:

– 209 εκατ ευρώ για το 2020 από την μείωση του ΕΝΦΙΑ

– 877 εκατ ευρώ για το 2020 και 997 από το 2021 και έπειτα από την κατάργηση του φόρου εισοδήματος

– 368 εκατ ευρώ για το 2020 και 613 από το 2021 και μετά από την κατάργηση της αύξησης του εισοδήματος ή σχολάζουσας κληρονομίας επι του οποίου επιβάλλεται η εισφορά αλληλεγγύης


ΣΧΟΛΙΑ