• Πολιτική

    Πέτσας: Την ερχόμενη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

    • NewsRoom
    Στέλιος Πέτσας

    Στέλιος Πέτσας


    Στην παρουσία του πρωθυπουργού στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, χθες, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας ότι ο Κ.Μητσοτάκης τόνισε στους εταίρους μας πως η ΕΕ δεν μπορεί να υιοθετεί δυο μέτρα και δύο σταθμά, άλλα κριτήρια να υπάρχουν για την Λευκορωσία και άλλα για την Τουρκία που παραβιάζει όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου

    Συζητάμε μόνο για μία διαφορά, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, και όχι όσο υπάρχει ένταση σε θάλασσα και αέρα, επανέλαβε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν θα παίξει το παιχνίδι της στρατικοποίησης που παίζει η Τουρκία.

    Όπως είπε ο κ. Πέτσας, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες από εκεί που τις αφήσαμε για την μία και μοναδική διαφορά που έχουμε, αν υπάρξει αποκλιμάκωση, την οριοθέτηση των ΑΟΖ.

    Εξάλλου, όπως είπε, οι συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία, απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας, κατατίθενται σήμερα και θα εισαχθούν προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα 24 Αυγούστου με την προοπτική της κύρωσής τους από την Ολομέλεια την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020.

    «Φταίει η εγχώρια χαλάρωση, όχι τα εισαγόμενα κρούσματα» 

    Η επιδημιολογική εικόνα ήταν και εξακολουθεί να είναι καλύτερη από αυτή άλλων χωρών, σημείωσε και ανέφερε το παράδειγμα του Βελγίου, χώρα με παρόμοιο πληθυσμό.

    «Η χώρα μας κατατάσσεται στην 132η θέση ως προς τα  κρούσματα του κορονοϊού και στην 108η θέση ως προς τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους» είπε και πρόσθεσε ότι αυτή η εικόνα είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που διαδίδουν ότι το πράγμα ξεφεύγει.

    Η αύξηση οφείλεται στην χαλάρωση στο εσωτερικό, κι αυτό προσπαθούμε να αποτινάξουμε, δεν οφείλεται σε εισαγόμενα κρούσματα, σημείωσε o κ. Πέτσας και συνέχισε:

    «Από τα 332.934 τεστ που έχουν γίνει  στις 31 πύλες εισόδου της χώρας από την 1η Ιουλίου έως και χθες 725 δείγματα ήταν θετικά που αντιστοιχούν σε μόλις 0,21% των επισκεπτών στη χώρα μας».

    Για τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται είπε ότι από τα 800 που γίνονταν ανά ημέρα στο τέλος Φεβρουαρίου, περάσαμε στα 11.300 τεστ κατά μέσο όρο το τελευταίο δεκαήμερο, με τον αριθμό να ξεπερνάει τις 13.000 τεστ ημερησίως».

    Για τα σχολεία είπε ότι προγραμματίζεται η επαναλειτουργία τους για τις 7 Σεπτεμβρίου σε πλήρη σύνθεση, δηλαδή με όλους τους μαθητές στις τάξεις, και αυξημένα μέτρα προστασίας, δηλαδή μάσκα και διαφορετικά διαλείμματα.

    Οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και οι ανακοινώσεις θα γίνουν από την Νίκη Κεραμέως στις 24 Αυγούστου.

    Ο κ. Πέτσας είπε ακόμη πως θα υποβάλλονται σε τεστ οι εργαζόμενοι σε μέσα μαζικής μεταφορές που επιστρέφουν από διακοπές σε επιβαρυμένες περιοχές ή έχουν συμπτώματα.

    Για το εμβόλιο

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα λάβει την ποσόστωση των εμβολίων που της αναλογεί με βάση την συμφωνία προαγοράς της ΕΕ με την εταιρεία AstraZeneca, εφόσον αυτό περάσει επιτυχώς τις απαραίτητες δοκιμές.  Τόνισε ότι οι πρώτες δόσεις θα είναι διαθέσιμες τον Δεκέμβριο και οι υπόλοιπες μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

    Για την παρουσία του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη

    Ο κ. Πέτσας ερωτηθείς σχετικά είπε ότι η ΔΕΘ ματαιώνεται λόγω κορονοϊού, ωστόσο ο πρωθυπουργός θα κάνει την καθιερωμένη ομιλία του στην Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και τα μέτρα που θα συνοδεύουν την υλοποίησή του, στο πλαίσιο του πολιτικο-οικονομικού “Thessaloniki HELEXPO Forum” το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου σε περιορισμένο κοινό, περίπου 50 ατόμων.

    Στην ομιλία του θα περιγράφει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, τα μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης όπως και μέτρα μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

    Είπε ακόμη ότι θα υπάρξει και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, την Κυριακή, και εξετάζεται αν θα γίνει δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη.



    ΣΧΟΛΙΑ