• Πολιτική

    Προειδοποίηση Πέτσα: Στο «πορτοκαλί» η Αττική – Αν δεν προσέξουμε, τα μέτρα θα ενταθούν

    • NewsRoom
    Πέτσας: Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στο μέλλον

    Στέλιος Πέτσας


    Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα καταφέρνουμε καλύτερα από άλλες χώρες στην πανδημία, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κάνοντας εκτενή αναφορά στα στοιχεία.

    Οφείλουμε να διαφυλάξουμε αυτή την επιτυχία, συμπλήρωσε και τόνισε πως παρ’ όλα αυτά ορισμένες περιοχές βρίσκονται σήμερα στο «πορτοκαλί», δηλαδή σε αυξημένο κίνδυνο. Ανάμεσα σε αυτές της περιοχές, δήλωσε, είναι και η Αττική.

    Ο κ. Πέτσας κάλεσε όλους τους πολίτες να ακούν τις συστάσεις των ειδικών και υπογράμμισε πως θα είναι δύσκολοι οι επόμενοι μήνες. Ας φροντίσουμε, είπε, να βάλουμε φρένο στα αυξημένα κρούσματα.

    Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αν δεν το κάνουμε, το οικονομικό και το κοινωνικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο. Η υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Αν έχουμε επιδείνωση,  τα μέτρα μπορεί να εντείνονται».

    Ο κ. Πέτσας είπε επίσης ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, προστίθενται μέσα στις επόμενες επτά μέρες 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid. Πρόκειται για 12 κλίνες στο «Σωτηρία», 12 στο Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

    Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών ΜΕΘ από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, 155 υπερσύγχρονες ΜΕΘ και 19 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας από την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα αρχίσουν να παραδίδονται στο ΕΣΥ πριν το τέλος του έτους.

    Εντός του Οκτωβρίου ολοκληρώνεται και η εμβληματική δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Έως τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται και η παράδοση 8 Μ.Ε.Θ. και 4 Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από την δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, της Αγγελικής Φράγκου και της ΙΟΝ Α.Ε.

    «Ανορθογραφία»

    Για το άνοιγμα των σχολείων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι έγινε χωρίς τα προβλήματα που κάποιοι προεξοφλούσαν.

    Παράλληλα, κάλυψε πλήρως την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα των μασκών, χαρακτηρίζοντας το λάθος ως «ανορθογραφία». Είπε ότι δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις και το λάθος διορθώθηκε.

    Αναφερόμενος στην αποχώρηση του Oruc Reis, επανέλαβε ότι είναι ένα θετικό βήμα, αλλά η αποκλιμάκωση πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Δεν γίνεται, είπε, να λες ότι διαβουλεύεσαι και ταυτόχρονα να επιβουλεύεσαι.

    «Εφόσον, λοιπόν, η διάθεση αποκλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν είναι προσχηματική, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, από το σημείο που διεκόπησαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας» τόνισε.

    Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα υπαναχωρήσει στο θέμα του καταλόγου κυρώσεων, απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι ο κατάλογος κυρώσεων θα τεθεί υπόψη του ευρωπαϊκού συμβουλίου και θα εγκριθεί. Το εάν και πότε θα εφαρμοστεί θα εξαρτηθεί από την πλευρά της Τουρκίας, σημείωσε.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα ενός νέου lockdown κι αν το αντέχει η οικονομία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι το δίλημμα οικονομία ή υγεία είναι ψευτοδίλλημα και πως μόνο με επιτυχή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης θα έρθει η οικονομική ανάκαμψη, με βάση τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Έτσι μόνο θα πάρει μπροστά η οικονομία.

    Για το ενδεχόμενο lockdown είπε ότι η κυβέρνηση προσαρμόζεται σε ένα δυναμικό φαινόμενο και ανάλογα αποφασίζονται τα μέτρα.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει σχεδιασμός για μια επίσκεψη Μητσοτάκη στην Βόρεια Μακεδονία απάντησε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένο ταξίδι στα Σκόπια, υπάρχει ωστόσο ενδεχόμενο νέας συνάντησης στην Θεσσαλονίκη μαζί με τον Μπ.Μπορίσοφ.

    «Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων» σημείωσε.



    ΣΧΟΛΙΑ