• Πολιτική

    Στέλιος Πέτσας: Στο επίδομα θέρμανσης το αδιάθετο ποσό για την ενίσχυση των εφημερίδων

    • NewsRoom

    Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών


    Μετά την σκληρή κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική στήριξη των εφημερίδων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε σήμερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών το αδιάθετο ποσό για το 2019 θα διατεθεί για το επίδομα θέρμανσης.

    Όπως είπε, φέτος χορηγήθηκε από την κυβέρνηση προκαταβολικά επίδομα θέρμανσης ύψους 68 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 10 εκατ. ευρώ συγκριτικά με αυτό που είχε χορηγηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ο κ. Πέτσας αποκάλυψε ότι με την απόφαση ανάκλησης του ποσού που υπολογιζόταν να διατεθεί ως επιδότηση στον Τύπο, το ποσό αυτό θα συμπεριληφθεί στο επίδομα θέρμανσης, με στόχο να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις, που φέτος αναμένεται να φτάσουν τις 600.000.

    Απεργία στο Μετρό

    Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε, επίσης, νομοθετική ρύθμιση, που θα διασφαλίζει την εύρυθμη μετακίνηση των πολιτών, αναφερόμενος στο γεγονός της σημερινής στάσης εργασίας στο Μετρό. Αναφέρθηκε στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται επειδή απλώς ζητήθηκε σε 21 άτομα να κάνουν τη δουλειά τους. ‘Αμεσα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας». Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε όλη την Ευρώπη, όπως και στον ΟΣΕ και σε άλλα μέσα σταθερής τροχιάς, υφίσταται ήδη πρόβλεψη για προσωπικό ασφαλείας στις περιπτώσεις απεργιών ή στάσεων εργασίας.

    Για τα δημοσιεύματα σε βάρος του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για ανήθικη επίθεση, λέγοντας ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που υπηρέτησε επί τέσσερις δεκαετίες τον Ελληνικό Στρατό και τίμησε το εθνόσημο.

    Με αφορμή την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020, ο κ. Πέτσας είπε πως πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό που σηματοδοτεί την επιστροφή της πατρίδας μας στο μέλλον. Όπως είπε, «αποτυπώνει την αναπτυξιακή κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος, με μειώσεις φόρων και συγκράτηση δαπανών και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην πράξη. Ο προϋπολογισμός αυτός, όχι μόνον δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με αποτέλεσμα οι Έλληνες να βλέπουν σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους».

    Απολογισμός εξαμήνου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε στον απολογισμό του εξαμήνου: «Η ψήφιση του προϋπολογισμού γίνεται την ώρα που η κυβέρνηση συμπληρώνει σχεδόν έξι μήνες από τη συγκρότησή της. Σε αυτό το διάστημα, η Βουλή των Ελλήνων έχει ψηφίσει 32 νομοσχέδια και το νέο Σύνταγμα».

    Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας είναι ήδη ορατά σε όλους», είπε και εξήγησε:

    -Καλύφθηκε το δημοσιονομικό κενό που αποτυπων όταν στην 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας και διασφαλίστηκε υπερπλεόνασμα που διατίθεται σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

    -Υπήρξε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s.

    -Το Δημόσιο δανείζεται με έντοκα γραμμάτια που έχουν -για πρώτη φορά – αρνητικό επιτόκιο.

    -Η Ελλάδα δανείστηκε με δεκαετές ομόλογο, που είχε επιτόκιο μόλις 1,5%, έναντι επιτοκίου 3,9% λίγους μήνες πριν.

    -Ο γενικός δείκτης τιμών του χρηματιστηρίου κινείται κοντά στο υψηλό επίπεδο των 900 μονάδων, αυξημένος κατά 45% περίπου, έναντι των 613 μονάδων που ήταν στην αρχή του χρόνου.

    – Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται στις 107 μονάδες, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2008.

    – Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρίσκεται σε υψηλά 20ετίας.

    «Είναι σαφές ότι οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας βελτιώθηκαν θεαματικά και ότι οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας μας. Δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική», είπε ο κ. Πέτσας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως στο ίδιο διάστημα η κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή σειράς αποφάσεων για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και την ελάφρυνση της κοινωνίας από τα βάρη του παρελθόντος.

    Ανάμεσα στα άλλα:

    -Μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά.

    -Βελτιώθηκε η ρύθμιση των 120 δόσεων, με αποτέλεσμα 1.155.000 οφειλέτες, να ρυθμίσουν 11,5 δισ. ευρω οφειλών, σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

    -Χορηγήθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας, που είχαν μειωθεί δραματικά από την προηγούμενη κυβέρνηση.

    -Επιστράφηκαν οφειλές του ΕΦΚΑ, περίπου, 100 εκατομμυρίων ευρώ, στους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Επιπλέον:

    -Παρέχουμε πλήρη και δωρεάν περίθαλψη, στους εγκαυματίες που άφησε η τραγωδία στο Μάτι.

    -Μπήκε τέλος στις «ουρές» της ντροπής, έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

    -Χορηγούνται παράγωγα αίματος, κυρίως γ-σφαιρίνης, σε ασθενείς με σπάνια νοσήματα.

    -Ενισχύονται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων της Αττικής, με το διορισμό 175 γιατρών.

    -Μειώθηκαν έως 7% οι τιμές σε 3.072 φάρμακα και διατηρήθηκαν σταθερές σε 4.985.

    Επίσης:

    -Χορηγήθηκαν φέτος, προκαταβολικά, επίδομα θέρμανσης ύψους 68 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένο κατά 10 εκατομμύρια ευρώ από αυτό που είχε χορηγηθεί, όπως είπε, επί ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, το αδιάθετο για το 2019 ποσό για την ενίσχυση του Τύπου, θα διατεθεί στο επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις που φέτος αναμένεται να φτάσουν τις 600.000.

    -Βελτιώθηκε και παρατάθηκε κατά 4 μήνες η παρεχόμενη προστασία για την 1η κατοικία.

    -Χορηγείται έκτακτη οικονομική ενίσχυση 700 ευρώ σε πάνω από 950.000 πολίτες.

    Από το ευρύτερο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής σημείωσε πως σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό/προσφυγικό η κυβέρνηση άλλαξε πολιτική και έχει θέσει ξεκάθαρες προτεραιότητες: Φύλαξη των συνόρων. Επιτάχυνση ασύλου. Αύξηση Επιστροφών. Κλειστές δομές. Ταυτόχρονα, αποσυμφορούμε τα νησιά μας και προστατεύουμε τα ασυνόδευτα παιδιά.



    ΣΧΟΛΙΑ