• Πολιτική

    Πέτσας: Να το ξεχάσουν όσοι νόμιζαν ότι θα φύγουν από την Μόρια βάζοντας φωτιές – Να αναλάβει η αυτοδιοίκηση τις ευθύνες της

    • NewsRoom

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας


    Μήνυμα σε όσους βάζουν τις φωτιές στην Μόρια έστειλε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

    «Κάποιοι δεν σέβονται την χώρα που τους φιλοξενεί, εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να πυρπολήσουν κάθε λύση. Έβαλαν και δεύτερη πυρκαγιά καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος του ΚΥΤ. Το έκαναν γιατί νόμιζαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί. Δεν κατάλαβαν, δεν θα φύγουνε εξαιτίας της φωτιάς. Ό,τι είχαν στο μυαλό να το ξεχάσουν» είπε χαρακτηριστικά.

    Πρόσθεσε ότι σήμερα εντός της ημέρας θα γίνουν οι ενέργειες για τη στέγαση οικογενειών και ευάλωτων ατόμων, ενώ κάλεσε την τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη της.

    Σκοπός είναι να μπει τάξη, συνέχισε και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία των ευάλωτων ομάδων, αλλά και η φύλαξη των συνόρων που είναι και σύνορα της ΕΕ.

    Ερωτηθείς τι θα κάνει η κυβέρνηση εάν δεν συναινέσει η τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Είναι ευθύνη και της κυβέρνησης που δεν επέδειξε αποφασιστικότητα στην προηγούμενη φάση. Θα μπορούσε να έχει προχωρήσει γρηγορότερα η κατασκευή των κλειστών δομών τον Φεβρουάριο. Καλούμε την τοπική αυτοδιοίκηση να επιδείξει συνεργασία. Ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Να έχουμε σήμερα λύση για ευάλωτες ομάδες και παιδιά».

    Η ευθύνη των τοπικών παραγόντων είναι ότι υποκινούν την αντίδραση, για να μην υπάρξει λύση, σημείωσε ο κ. Πέτσας.

    Για τα αίτια των πυρκαγιών στην Μόρια είπε ότι συνεχίζονται οι έρευνες, είναι πολλαπλοί οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να προτρέχουμε -και λόγοι εθνικής ασφάλειας. Όταν έχουμε ανακοινώσεις, θα τις κάνουμε, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς γιατί δεν εκκενώθηκε η Μόρια όπως είχε εξαγγελθεί, ο κ. Πέτσας απάντησε λόγω των αντιδράσεων στην Λέσβο.

    Η τουρκική προκλητικότητα στο ΝΑΤΟ

    «Χθες, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας, συζητήθηκαν στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο που είναι το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ οι τουρκικές προκλήσεις. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία στην ελληνική πλευρά να ενημερώσει αναλυτικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ενός μέλους δηλαδή της Συμμαχίας σε βάρος, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ασφάλειας και της συνοχής της ίδιας της Συμμαχίας.

    Υπήρξε εκτενής παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδείχθηκε η τουρκική υπαιτιότητα και επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις της στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας. Επισημάνθηκε, ακόμη, τόσο από την ελληνική πλευρά, όσο και από άλλους συμμάχους, η δέσμευση των μελών της Συμμαχίας στο άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ, που παραπέμπει στον Χάρτη των Η.Ε. και ειδικότερα στη δέσμευση για ειρηνική επίλυση διαφορών και την υποχρέωση μη χρήσης, ή απειλής βίας».

    Τόνισε επίσης ότι «επαναλήφθηκε η διακηρυγμένη θέση μας για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ότι δηλαδή απαραίτητη συνθήκη για την αποκλιμάκωση είναι η απομάκρυνση του Oruc Reis και των συνοδευτικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όπως άλλωστε δημόσια έχει υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η θέση μας είναι ξεκάθαρη και συνοψίζεται σε έξι λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Για τη μια και μόνη εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο προτάσεων του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει σήμερα στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της».

    Για την συμφωνία με την Τουρκία

    Ερωτηθείς τι προέβλεπε η συμφωνία με την Τουρκία, η οποία αναφέρεται στο άρθρο του πρωθυπουργού στον ξένο Τύπο, ο κ. Πέτσας είπε ότι κακώς αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είχε πλήρη ενημέρωση.

    «Όταν έχουμε κάτι να πούμε, το λέμε δημοσίως, όταν κρίνουμε σκόπιμο ότι εξυπηρετούνται τα εθνικά μας συμφέροντα» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

    Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του «Thessaloniki Helexpo Forum».

    Το Σάββατο το βράδυ θα απευθύνει Ομιλία σε εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και την Κυριακή το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ