• Πολιτική

    Πέτσας: Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε – Τον Μάιο τα αποτελέσματα των κόπων μας

    • NewsRoom
    Στέλιος Πέτσας

    Στέλιος Πέτσας


    Μήνυμα αισιοδοξίας ότι εάν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας τηρηθούν όπως πρέπει, τότε από τον Μάιο μπορεί να δούμε τα αποτελέσματα του κόπου μας, έστειλε σήμερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

    Αισιοδοξούμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν χαλαρώνουμε, τόνισε προσθέτοντας ότι πηγαίνουμε καλύτερα από ό,τι άλλες χώρες, αλλά είναι αταλάντευτη η συστράτευση όλων στα μέτρα που έχουν συστήσει οι ειδικοί.

    «Ο Απρίλιος, συνέχισε, είναι μήνας δύσκολος, αλλά και κρίσιμος. Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός,» σημείωσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εντείνει τις δράσεις της στους άξονες που έχει ήδη χαράξει.

    Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε, συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξηγώντας πως γι’ αυτό παρατάθηκαν μέχρι τις 27 Απριλίου τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας.

    Τόνισε ακόμη πως οι λίγοι παραβάτες θα εντοπίζονται για το δικό τους καλό και το καλό της κοινωνίας. Μάλιστα, είπε πως όπου παρατηρείται αύξηση της παραβατικότητας, θα πραγματοποιούνται περισσότεροι και πιο στοχευμένοι έλεγχοι, προκειμένου να λάβουν όλοι το μήνυμα των μέτρων.

    Παράλληλα, πρόσθεσε ότι εξετάζεται η πρόταση της ΔΙΣ για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο συμπλήρωσε ότι προκαλούν μεγάλη ανησυχία φαινόμενα όπως αυτά στην Αγία Βαρβάρα και στην Αγία Τριάδα στην Πάτρα.

    Αυτά δεν αφορούν τους πιστούς, αλλά φανατικούς και τους λέμε ότι η πίστη μας δεν δοκιμάζεται, δοκιμάζεται η συλλογική μας ωριμότητα, σημείωσε ο κ. Πέτσας.

    Χαρακτήρισε, επίσης, «σύνθετη άσκηση» την μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα και τη διασπορά του σε όλη την Ελλάδα. Είπε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την εκκλησία εξετάζει πώς μπορεί να στηθεί η επιχείρηση αυτή με ασφάλεια, ωστόσο ακόμη δεν είναι σε θέση να πει περισσότερα.

    Επανέλαβε ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό, δεν θα πάμε στο χωριό, δεν θα ψήσουμε αρνί στην αυλή, δεν θα πάμε στις εκκλησίες, αλλά θα ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών, ώστε του χρόνου να γιορτάσουμε όλοι μαζί.

    Ο Στ. Πέτσας σημείωσε ακόμη ότι την επόμενη Πέμπτη ξεκινά η επιστροφή στους ελεύθερους επαγγελματίες των ποσών που δικαιούνται ως επιστροφή από τις εισφορές τους και επανέλαβε ότι τα μέτρα για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων θα συνεχιστούν και προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν τον Μάιο.

    Συνολικά 23 δισ. ευρώ, δηλαδή 13% του ΑΕΠ, θα διατεθούν συνολικά για την αντιμετώπιση της κρίσης, υπογράμμισε.

    Για το Σύστημα Υγείας, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την ενίσχυσή του, προσλαμβάνοντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυξάνοντας τις ομάδες εντατικής θεραπείας και πραγματοποιώντας σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού.

    Είπε ότι από 565 που ήταν οι ΜΕΘ πριν από δυόμισι μήνες έχουν αυξηθεί σε 910.

    Παράλληλα έχουν εγκριθεί 4.824 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού ενώ 2.312 εξ αυτών έχουν ήδη προσληφθεί.

    Επισήμανε επίσης ότι προωθείται ΠΝΠ που θα επιτρέπει στα δημόσια νοσοκομεία να συνεργάζονται με ιδιώτες γιατρούς με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών.

    Όπως τόνισε ύστερα από ειδική μελέτη προχωρά ο ανασχεδιασμός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε δύο άξονες:

    Ο πρώτος αφορά τη δημιουργία κέντρων υγείας στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Η λειτουργία τους θα είναι υποστηρικτική στο δίκτυο των νοσοκομείων, αποκλειστικά για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού που δεν εμφανίζουν την ανάγκη νοσηλείας ή παραπομπής σε νοσοκομείο.

    Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει τα κέντρα υγείας 24ωρης λειτουργίας που θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και θα χειρίζονται τις έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις.

    Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι δημιουργείται επίσης δίκτυο επαγγελματιών υγείας των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τακτική επικοινωνία με τους πολίτες. Δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο για την παρακολούθηση και τη διασφάλιση συνεχούς φροντίδας των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό. Μπαίνει τις αμέσως επόμενες μέρες σε εφαρμογή πλατφόρμα τηλεσυμβουλευτικής για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό στο δίκτυο της οποίας θα συμμετέχουν ιδιώτες γιατροί.

    Για το κορονο-ομόλογο

    Επίσης, τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή για χρηματοδότηση χαμηλότοκη για χώρες ΕΕ, βάσιμες ελπίδες για κοινή αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων. Αν περιλαμβάνει ένα κορονο-ομόλογο ή άλλον κοινό μηχανισμό, όπως από τον ESM, με χαμηλό κόστος δανεισμού αυτό θα το δούμε αύριο στο Eurogroup, σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Μένοντας σπίτι τον Απρίλιο, θα δούμε τον Μάιο τα αποτελέσματα του κόπου μας, είπε ανοίγοντας ένα παράθυρο αισιοδοξίας για περιορισμό των μέτρων τον επόμενο μήνα.

    Ο Απρίλιος είναι η δική μας χαραμάδα, που θα αφήσει να περάσει το φως, όπως θα έλεγε και ο Λέοναρντ Κοέν, κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    * Ο κ. Πέτσας στην διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών παρουσίασε δύο πίνακες από τους οποίους προκύπτουν τόσο η συγκράτηση του αριθμού των κρουσμάτων όσο και του αριθμού των νεκρών στην χώρα, χάρη στην έγκαιρη λήψη αυστηρών μέτρων περιορισμού της  κυκλοφορίας.

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ