• Πολιτική

    Πέτσας για Ταμείο Ανάκαμψης: Η ΕΕ δεν πρέπει πάλι να κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά – Με ποιες αρχές πάει η Αθήνα στις Βρυξέλλες

    • NewsRoom
    πέτσας petsas

    Στέλιος Πέτσας


    Την επιστροφή του Νίκου Χαρδαλιά στις οθόνες μας σε εβδομαδιαία βάση ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

    Κάθε Τρίτη ο κ. Χαρδαλιάς θα ενημερώνει τους πολίτες για για επιχειρησιακά θέματα.

    Μαζί του δεν θα είναι ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, τουλάχιστον προς το παρόν, όπως είπε ο κ. Πέτσας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε την ενημέρωση αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, εν όψει της αυριανής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός με άλλους οκτώ ηγέτες ανέλαβαν πρωτοβουλία για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στα κράτη μέλη, σημείωσε ο κ. Πέτσας.

    Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει σταθερά ότι η ΕΕ δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά πολύ λίγα, πολύ αργά, πρόσθεσε.

    Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κάθεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους με τρεις βασικές αρχές:

    1. διατήρηση του ύψους των ενισχύσεων που πρότεινε η Κομισιόν
    2. διατήρηση την προτεινόμενης αναλογίας επιχορηγήσεων και δανείων. Κεντρικός κορμός να είναι οι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός
    3. όχι πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται από τις συνθήκες

    Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να ανταποκριθεί άμεσα η Ευρώπη, τόνισε ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη στα χέρια της το σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη για την αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας.

    «Στις 151 σελίδες του το σχέδιο ακουμπά όλες τις πτυχές της οικονομίας και καλύπτει όλη την κοινωνία» σημείωσε.

    Κανένας εφησυχασμός για τον κορονοϊό

    Η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας παραμένει πολύ καλύτερη από άλλων χωρών, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός, σημείωσε τονίζοντας όμως ότι υπάρχει αυξημένος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων.

    Πλέον κατά μέσο όρο καταγράφονται 35 κρούσματα ανά ημέρα έναντι 25 κρουσμάτων ανά ημέρα.

    Επανέρχεται ο Νίκος Χαρδαλιάς στις οθόνες μας

    Επίσης, ανακοίνωσε ότι επανέρχεται η εβδομαδιαία ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά (κάθε Τρίτη) -και όχι από τον Σωτήρη Τσιόδρα, τουλάχιστον προς το παρόν- για επιχειρησιακά θέματα.

    «Σε αυτή τη φάση κρίνεται σκόπιμο να παραμείνουμε στα επιχειρησιακά δεδομένα, στα οποία θα υπάρχει ενημέρωση από τον κ. Χαρδαλιά και μόνο. Αν κριθεί αναγκαίο στην πορεία να υπάρξει ευρύτερη ενημέρωση θα το εξετάσουμε» είπε.

    Επίσης, είπε ότι οι πτήσεις από την Σουηδία επιτρέπονται από 20 Ιουλίου και όχι από 22 όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει εισήγηση από την επιτροπή λοιμωξιολόγων για υποχρεωτική χρήση μάσκας απάντησε ότι τέτοια εισήγηση δεν υπάρχει, αλλά μεμονωμένες απόψεις.

    Για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς και την επαναφορά του αιτήματος έκδοσης από την Τουρκία σχολίασε ότι η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και αυτό πρέπει να το σέβονται όλοι.

    Στέλνοντας μήνυμα προς τους συνταξιούχους είπε ότι δεν χρειάζεται να κάνουν προσφυγές και να τρέχουν σε δικηγόρους, πρέπει να περιμένουν την τελική απόφαση της κυβέρνησης.

    Για το θέμα της Αγίας Σοφίας και εάν τεθεί στην Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Πέτσας ανέφερε μεν ότι βασικό θέμα της συνόδου είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά πρόσθεσε ότι «αυτά τα ζητήματα διαμορφώνονται σιγά- σιγά στην ευρωπαϊκή ατζέντα».

    Χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» τα συμπεράσματα Μπορέλ, όπως τα αποτύπωσε, και επισήμανε την ανάληψη ευθύνης από μέρους του κ. Μπορέλ για κατάρτιση μέτρων κατά τη Τουρκίας εάν συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά.

    «Είναι δεδομένο ότι η απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας και επανέλαβε ότι είναι «ιστορικό λάθος» εκ μέρους της Τουρκίας.



    ΣΧΟΛΙΑ