• Πολιτική

    Πέτσας: Έκκληση να μην υπάρξουν μετακινήσεις το Πάσχα – Αυστηρότερες κυρώσεις για παραβάτες

    • NewsRoom

    Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών


    Έκκληση να μην υπάρξουν μετακινήσεις το Πάσχα απηύθυνε για μια ακόμη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από την ανταπόκριση στην χθεσινή έκδοση του ομολόγου.

    Αναφορικά με τα μέτρα περιορισμού, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η χώρα έχει κερδίσει σημαντικές μάχες και θα ήταν άδικο να χάσουμε τον πόλεμο αυτές τις ημέρες του Πάσχα. Επίσης, υπενθύμισε ότι σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλει και η Εκκλησία και ότι οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς.

    «Είμαστε τρεις μέρες πριν την Ανάσταση και οι Έλληνες συνειδητοποιούμε ότι αυτό το Πάσχα είναι αλλιώς. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας. Και βέβαια δεν θα συγκεντρωθούμε σε σπίτια συγγενών και φίλων.

    » Αυτό άλλωστε επιβάλλει το μήνυμα της αγάπης που εκπέμπουν οι άγιες αυτές ημέρες. Για να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί, μένουμε φέτος μακριά. Αποφεύγουμε κάθε συγχρωτισμό, ώστε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και αυτούς που αγαπάμε. Για να σπάσουμε τον κρίκο στην αλυσίδα της μετάδοσης» είπε χαρακτηριστικά.

    Αυστηρότερες κυρώσεις

    «Παρακαλώ κι αυτούς τους λίγους που σκέφτονται να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους, να μην το κάνουν. Θα θέσουν σε κίνδυνο και τους εαυτούς τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προειδοποίησε για αυστηρές «ίσως και αυστηρότερες κυρώσεις» από αυτές που υπάρχουν ήδη.

    «Αν κάποιοι προσπαθήσουν να παραβούν τα μέτρα, τους λέμε να μην το κάνουν. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, ακόμη και με αυστηροποίηση των μέτρων, αλλά για τους παραβάτες, όχι για όλο τον πληθυσμό. Οι ανακοινώσεις μέχρι σήμερα ή αύριο» απάντησε ερωτηθείς σχετικά.

    Για το Άγιο Φως είπε ότι θα έρθει όπως κάθε χρόνο στην Ελλάδα, αν και δεν προχώρησε σε κάτι πιο συγκεκριμένο.

    Για την επάνοδο στην κανονικότητα υπενθύμισε ότι δεν είμαστε ακόμη εκεί, ότι τα μέτρα περιορισμού ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου, ωστόσο η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και των εισηγήσεων των ειδικών.

    «Η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και μακρόσυρτη, θα είναι σαν θερμοστάτης, όχι σαν διακόπτης» είπε. «Θα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικές φάσεις, διαφορετικές για κάθε τομέα της οικονομίας και κάθε πληθυσμιακή ομάδα. Κάθε βήμα θα είναι ελεγχόμενο και κάθε επόμενο θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα του προηγούμενου. Και τα αποτελέσματα της στρατηγικής θα αξιολογούνται καθημερινά» πρόσθεσε.

    «Από την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωράμε το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, από τις 27 Απριλίου και μετά θα αντιληφθούν οι Έλληνες πώς θα προχωρήσει η άρση των μέτρων» είπε.

    Ικανοποίηση για το ομόλογο

    Ο κ. Πέτσας εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την ανταπόκριση στην έκδοση του ελληνικού ομολόγου. «Χτες το ελληνικό δημόσιο άντλησε 2 δισ. ευρώ  από το 7ετές ομόλογο. Παρά την παγκόσμια οικονομική καταιγίδα, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί. Η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση επιβεβαιώνεται στην πράξη και αυτό είναι όφελος για όλους τους Έλληνες» είπε.

    Ο καβγάς για το «μαξιλάρι»

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από το λεγόμενο μαλακό μαξιλάρι, ο κ. Πέτσας απάντησε:

    «Δεν υπάρχει μαλακό και σκληρό μαξιλάρι, υπάρχει μόνο το ταμείο του κράτους που απαρτίζεται από τρεις ορόφους, ο πρώτος αποτελείται από τα 15,7 δισ ευρώ από την λήξη του τρίτου μνημονίου, ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος αθροίζουν 36 δισ. ευρώ που είτε τηρούνται στην ΤτΕ είτε στις εμπορικές τράπεζες. Τα χρήματα αυτά υπήρχαν πάντα. Τέτοια χρήματα χρησιμοποιούνταν και 2013 και 2014».

    Και συνέχισε: «Σε αυτή την φάση τα έσοδα μειώνονται απότομα και οι δαπάνες αυξάνονται απότομα. Το ταμείο του κράτους πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση για να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη που έχουμε χτίσει. Επιπλέον, προσφύγαμε και στις αγορές τέσσερις φορές συνολικά από πέρυσι τον Ιούλιο συγκεντρώνοντας 8,5 δισ. συνολικά ενώ αποπληρώσαμε και το πιο ακριβό μέρους του χρέους στο ΔΝΤ».

    «Από όλα αυτά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση κινείται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, είναι ανευθυνότητα η πρόταση της αντιπολίτευσης να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρήματα τώρα» είπε.

    Πρόσθεσε ότι το 2020 θα είναι χρονιά ύφεσης, αλλά το 2021 αναμένουμε ότι θα είναι έτος ισχυρής ανάπτυξης. Είναι στο χέρι όλων μας, εφόσον αντιμετωπιστεί γρήγορα η υγειονομική κρίση να ανακάμψει τότε η οικονομία, τόνισε και χαρακτήρισε έωλες προβλέψεις με συγκεκριμένα νούμερα.

    Ερωτηθείς για πρόταση του ΣΕΒ περί δανεισμού εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων, απάντησε ότι «η ευελιξία στην αγορά εργασίας που έχει επιτευχθεί δεν πρέπει να διαταραχθεί. Η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σύνεση».

    Δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, σχολίασε κλείνοντας.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ