• Πολιτική

    Πέτσας: Δεν τίθεται κανένα θέμα συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία

    • Νένα Σώκου
    Πέτσας: Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στο μέλλον

    Στέλιος Πέτσας


    Κατηγορηματικά αρνητικός στο ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Αιγαίου με την Τουρκία υπήρξε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    Δεν τίθεται απολύτως κανένα τέτοιο θέμα, είπε ο κ. Πέτσας ερωτηθείς για δήλωση του αναπληρωτή συμβούλου εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνου Ντόκου στην κυπριακή εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος. Εξάλλου, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, ο κ. Ντόκος διευκρίνισε ότι πρόκειται για προσωπική του άποψη.

    Αναφερόμενος στην τεταμένη κατάσταση στην Λέσβο, μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και μεταναστών, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως οι Αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο τα επεισόδια να είναι υποκινούμενα.

    «Οι ελληνικές Αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε. Και η κυβέρνηση αναπτύσσει όλους τους άξονες του σχεδίου της: την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων».

    Σε διευκρινιστική ερώτηση ποιοι μπορεί να βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι χθες κατατέθηκε η τροπολογία για την καταγραφή των ΜΚΟ που δρουν στην χώρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να υποκινούνται από «κάποιους οι οποίοι νομίζουν ότι θίγονται».

    Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει στην κυβέρνηση σκέψη να κηρυχθούν τα νησιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Ενίσχυση σε δήμους

    Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στα ανταποδοτικά μέτρα προς τις τοπικές κοινωνίες.

    «Με τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, προβλέπεται η ενίσχυση των δήμων οι οποίοι θα φιλοξενήσουν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες με 25 εκατομμύρια ευρώ. Με ακόμη 25 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομών» τόνισε.

    Για την επανεκκίνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας και το κατά πόσο σηματοδοτούν αλλαγή τακτικής της Αθήνας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν πρόκειται για ξεπάγωμα παγωμένης διαδικασίας» αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του γγ του υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα.

    Υπογράμμισε πως «έχει σημασία να υπάρχουν ανοιχτά κανάλια συνομιλίας ακόμη και σε περιόδους έντασης κυρίως σε περιόδους έντασης» και εξέφρασε την ελπίδα πως σε πνεύμα συνεργασίας θα εκτονωθεί η ένταση και θα σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα.

    Το ταξίδι Μητσοτάκη

    Αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανέφερε ότι είχε έναν διττό στόχο: πρώτον, την προσέλκυση επενδύσεων και δεύτερον, την ενδυνάμωση του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας σε γεωπολιτικό επίπεδο.

    Σημείωσε ότι για τον στόχο των επενδύσεων ο υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας «ζήτησε κατάλογο με επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες και υποσχέθηκε ότι επιχειρηματική αποστολή από τη χώρα του θα επισκεφθεί την Ελλάδα για να τις διερευνήσει». Ο πρωθυπουργός, είπε ο κ. Πέτσας, παρέδωσε κατάλογο με τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν άμεσα επενδύσεις από σαουδαραβικά κεφάλαια. Συμφωνήθηκε, μάλιστα, τον επόμενο μήνα οι υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Χάρης Θεοχάρης να επισκεφθούν τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να υπογράψουν επενδυτική συμφωνία.

    Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στη διάθεση από την Ελλάδα στην Σαουδική Αραβία μιας πυροβολαρχίας Patriot για την προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας.

    Η συζήτηση, είπε, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και η διάθεση συστήματος Patriot συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια, προβάλλει την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και ενισχύει τους δεσμούς μας με τη Σαουδική Αραβία.

    «Και βεβαίως, ως αμυντικό σύστημα, δεν συνιστά απειλή για άλλες χώρες της περιοχής» υπογράμμισε.

    Για την προστασία της πρώτης κατοικίας

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι εξασφαλίστηκε προστασία για τους δανειολήπτες μέχρι τις 30 Απριλίου και απηύθυνε εκ νέου έκκληση «σε όποιον αισθάνεται ότι έχει αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και επομένως νιώθει ότι κινδυνεύει το σπίτι του, να μπει στην πλατφόρμα».

    «Για να προστατευθεί. Μετά τις 30 Απριλίου θα μπει σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας που θα απλώνει ένα δίχτυ προστασίας για όσους είναι πραγματικά αδύναμοι. Και μόνο για αυτούς. Για τους αδύναμους, όχι για τους πονηρούς» σημείωσε ο κ. Πέτσας.



    ΣΧΟΛΙΑ