• Πολιτική

    Θάνος Ντόκος: Ανοίγει θέμα συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία στο Αιγαίο, υπό σειρά προϋποθέσεων

    • NewsRoom

    Θάνος Ντόκος, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας


    Θέμα συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία των κοιτασμάτων στο Αιγαίο, υπό μια σειρά αυστηρών προϋποθέσεων, βάζει ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος, μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος.

    Ο κ. Ντόκος, επικαλούμενος μάλιστα παλαιότερη συνέντευξή του, ανέφερε χαρακτηριστικά: «’Ακόμη και η συνεκμετάλλευση θα μπορούσε να συζητηθεί, υπό την προϋπόθεση της πρότερης οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο’. Αυτό σημαίνει μια ξεκάθαρα εμπροσθοβαρή, υπέρ ημών, συμφωνία.

    » Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα εξασφαλίζει αυτό που επεδίωξαν διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, δηλαδή την προσφυγή των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

    » Τα επόμενα βήματα είναι υποθετικά: εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή (το πιο πιθανόν) στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών (περίπτωση Κατάρ-Ιράν), εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα.

    » Η Ελλάδα εξασφαλίζει λοιπόν τη βασική της επιδίωξη (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών) με ένα υποθετικό αντάλλαγμα που έτσι κι αλλιώς δεν θα τη βλάψει, καθώς θα στηρίζεται στα δεδομένα της οριοθέτησης που θα έχει προηγηθεί.

    Αναφερόμενος στην προκλητική στάση της Τουρκίας ο κ. Ντόκος σημείωσε: «Η Τουρκία προβάλλει, με συζητούμενη πειστικότητα, την εικόνα μιας μεγάλης περιφερειακής δύναμης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της Μέσης Ανατολής.

    » Η σημαντικότερη αλλαγή των τελευταίων ετών είναι ότι χρησιμοποιεί πλέον το εργαλείο της στρατιωτικής ισχύος σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την εποχή Νταβούτογλου, όπου η έμφαση ήταν στη διπλωματία, τις οικονομικές σχέσεις και την ‘κοινή πολιτιστική (οθωμανική) κληρονομιά’.

    » Με την επικράτηση των στρατιωτικών στον εσωτερικό ανταγωνισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία χρησιμοποιεί το αφήγημα της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’ για να προωθήσει την παρουσία, τον ρόλο και την επιρροή της σε θαλάσσιες περιοχές όπου θεωρεί (μέσω αρκετά ευφάνταστων ερμηνειών του διεθνούς δικαίου της θάλασσας) ότι υπάρχει νομικό κενό και διεκδικήσιμες θαλάσσιες περιοχές.

    » Επιπλέον, σύμφωνα με το τουρκικό αφήγημα, ο αποκλεισμός της Τουρκίας από ενεργειακές και άλλες συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτέλεσμα των δικών της στρατηγικών επιλογών, θα προσθέταμε ότι την έχει υποχρεώσει να αντιδράσει για να προστατεύσει τα συμφέροντά της».

    Επίσης, δεν κρύβει την ανησυχία του για ένα «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο, ενώ επικρίνει την Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν για το βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, παρά τις σχετικές προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

    «Η παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού»

    Αργότερα ο κ. Ντόκος επανήλθε για το θέμα της συνεκμετάλλευσης, λέγοντας ότι εξέφρασε προσωπική άποψη από κεκτημένη ταχύτητα. «Δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον πρωθυπουργό γιατί απουσιάζει στη Σαουδική Αραβία, αν θεωρηθεί ότι δημιούργησα πρόβλημα, η παραίτηση είναι δεδομένη» ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Realfm 97,8.



    ΣΧΟΛΙΑ