• Πολιτική

    Πελώνη: «Φρένο» στη συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων – Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού

    • Νένα Σώκου

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη (ΑΠΕ)


    Για κάποια στιγμή στο μέλλον παρέπεμψε την συζήτηση για τα προνόμια στους πλήρως εμβολιασμένους η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστελία Πελώνη, στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    «Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία, αυτό πρέπει να γίνει σαφές. Όσοι έχουν τη δυνατότητα πρέπει να εμβολιαστούν, όμως οι μεγαλύτερες ελευθερίες στους πλήρως εμβολιασμένους είναι μια συζήτηση που δεν μπορεί να είναι λάβει σάρκα και οστά αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός όλου του ενήλικου πληθυσμού» είπε χαρακτηριστικά.

    Η κ. Πελώνη δέχτηκε και αρκετές ερωτήσεις για το θέμα, όπως αν έχει εξεταστεί η συνταγματικότητα του μέτρου, πώς και από ποιον θα γίνεται ο έλεγχος κάποιου που δηλώνει ότι είναι πλήρως εμβολιασμένος, όπως και σε ποιο ποσοστό κάλυψης εμβολιασμών θα αρχίσουμε να συζητάμε για τα προνόμια.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος, απαντώντας, επανέλαβε ότι έχουμε ευθύνη να εμβολιαστούμε και πως είναι νωρίς για τέτοιες συζητήσεις.

    Αναφορικά με τη μουσική στην εστίαση, το ωράριο και την πιθανή επανεκκίνηση νέων δραστηριοτήτων, είπε ότι θα συζητηθούν εντός της εβδομάδας.

    Κλείνει τα σενάρια ανασχηματισμού

    Ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση κλείνει την φημολογία για το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε:

    «Ο ανασχηματισμός είναι μια αγαπημένη συζήτηση των δημοσιογράφων. Ο τελευταίος ανασχηματισμός έγινε μόλις πριν έξι μήνες, ο πρωθυπουργός δεν είναι οπαδός των συχνών αλλαγών. Δεν υφίσταται θέμα ανασχηματισμού».

    Ερωτηθείσα για τα νέα κορονοπάρτι που είδαν το φως της δημοσιότητας, η κ. Πελώνη εξέφρασε την ελπίδα οι νέοι να κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο με τον ίδιο ενθουσιασμό με τον οποίο «παρτάρουν».

    Για τον τουρισμό είπε ότι κοινός στόχος είναι να διασφαλιστεί ένα πιο ασφαλές καλοκαίρι και μια καλύτερη από την περσινή τουριστική περίοδος.

    Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «ρίχνει» 420 εκατ. ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων, ξεκίνησε το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, ενώ μέχρι τέλος Ιουλίου θα ισχύουν και οι περσινές επιταγές.

    Παράλληλα, σημείωσε, αξιολογούνται και αναπροσαρμόζονται τα μέτρα που ισχύουν, έτσι ώστε αφενός να διευκολύνονται οι μετακινήσεις και αφετέρου να προστατεύεται η δημόσια υγεία.

    Στο πλαίσιο αυτό -ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών- από σήμερα το πρωί, εφαρμόζονται τέσσερις νέες ρυθμίσεις:

    Πρώτον, έχουν υποχρέωση διενέργειας τεστ για την είσοδο στη χώρα και οι ανήλικοι έξι ετών και άνω, σύμφωνα με τις εγκυκλίους της ΕΕ.

    Δεύτερον, περιορίζεται η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών από τις 14, στις 10 ημέρες, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ECDC.

    Τρίτον, επιτρέπεται πλέον η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων.

    Τέταρτον, επιτρέπονται ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων, αντί των 15 που ίσχυε μέχρι χθες.

    Εργασιακά

    Αναφορικά με τις αλλαγές στα εργασιακά που φέρνει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε: «Με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και των εργαζόμενων, κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας.

    Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση, που -όπως είχε  επισημάνει ο Πρωθυπουργός- δίνει δύναμη στους εργαζόμενους. Ενισχύει τα δικαιώματά τους, προωθεί την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, διορθώνει αδικίες του παρελθόντος, αντιμετωπίζει τα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών, αντιμετωπίζει τα φαινόμενα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία».

    Ειδικότερα, έκανε αναφορά στις βασικές τομές του νομοσχεδίου:

    -Η σύσταση  Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης  Αρχής.

    -Η θέσπιση άδειας 14 ημερών για τους νέους πατέρες και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς.

    -Η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας ύστερα από αίτημα του εργαζομένου.

    -Η θέσπιση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία.

    -Η ψηφιακή κάρτα εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν η αδήλωτη εργασία και οι απλήρωτες υπερωρίες.

    -Η αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ε.Ε..

    -Η εξίσωση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπαλλήλων.

    Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις που αφορούν:

    -Την διασφάλιση της παροχής του ενός τρίτου  της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας στους κλάδους κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια της απεργίας.

    -Την απαγόρευση επαναπροκήρυξης απεργίας που έχει κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη, από άλλη -δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια- συνδικαλιστική οργάνωση.

    -Την θέσπιση αστικής ευθύνης για συνδικαλιστές οι οποίοι ασκούν βία ή γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών.

    -Την λήψη μέτρων για διαφάνεια στο συνδικαλισμό.

    -Την απαγόρευση της ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ποια προνόμια εξετάζονται για τους πλήρως εμβολιασμένους

    Άδωνις Γεωργιάδης: Προνόμια σε εμβολιασμένους μόνο όταν υπάρχουν εμβόλια για όλους



    ΣΧΟΛΙΑ