• Πολιτική

    Στα χέρια του πρωθυπουργού η σύσταση της επιτροπής Βιοηθικής για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

    • Νένα Σώκου

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη (ΑΠΕ)


    Ο πρωθυπουργός έλαβε σήμερα το πρωί την σύσταση της επιτροπής Βιοηθικής για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, καθώς και για τις διευκολύνσεις σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας ότι το κείμενο θα δημοσιοποιηθεί με την ανάρτησή του στον ιστότοπο της επιτροπής, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

    Ερωτηθείσα σχετικά με το περιεχόμενο της σύστασης σχολίασε μόνο ότι η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και την προστασία της δημόσιας υγείας.

    Σύμφωνα, πάντως, με υπάρχουσες πληροφορίες, στην σύσταση της επιτροπής δεν προβλέπεται ζήτημα απόλυσης των υγειονομικών και των εργαζόμενων σε δομές φροντίδας, οι οποίοι δεν θα θελήσουν να εμβολιαστούν.

    Προβλέπεται, ωστόσο, η  μεταφορά τους σε άλλη θέση, ώστε να μην έχουν επαφή με το κοινό και να μην υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς της λοίμωξης σε ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα.

    Αναφορικά με το θέμα των διευκολύνσεων στους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πιθανότατα αυτό θα γίνει από το φθινόπωρο, οπότε οι περισσότερες δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους.

    Πάντως, σήμερα, ο πρωθυπουργός από τα Ιωάννινα, όπου επισκέφθηκε το νέο εμβολιαστικό κέντρο, απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση προς τους νεότερους και τους πιο ηλικιωμένους να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό, αφού μάλιστα όλα τα εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

    «Το σημαντικό από δω και στο εξής είναι να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας, καθώς η πλατφόρμα πια έχει ανοίξει για όλες τις ηλικίες, να σπεύσουν και να εμβολιαστούν. Ειδικά η νεολαία μας, η οποία πια έχει τη δυνατότητα να εμβολιαστεί. Πρέπει να το κάνει και είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση, προκειμένου να μπορέσουν και οι νέοι μας να ανακτήσουν πλήρως την ελευθερία τους, να κάνουν ένα ξέγνοιαστο και χαλαρό καλοκαίρι. Και είμαι σίγουρος ότι θα δούμε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στην πλατφόρμα του εμβολιασμού» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Η κυβέρνηση φαίνεται πως θέλει πρώτα να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια πειθούς των πολιτών για να προχωρήσουν σε εμβολιασμό και σε δεύτερο χρόνο να προχωρήσει σε αποφάσεις που θα καθιστούν το εμβόλιο υποχρεωτικό, ειδικά σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως είναι οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μητσοτάκης για εμβόλια: Πρέπει να κάνουμε το σωστό – Νέοι και ηλικιωμένοι να εμβολιαστούν άμεσα

    Επιτροπή Βιοηθικής: Εντός της ημέρας στο Μαξίμου η εισήγηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό και προνόμια εμβολιασμένων – Τι εισηγούνται οι ειδικοί



    ΣΧΟΛΙΑ