• Πολιτική

    Παύλος Μαρινάκης για κακοκαιρία Daniel: Χωρίς προηγούμενο η επιχείρηση του κρατικού μηχανισμού

    • NewsRoom
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ενημερώνει τους πολιτικούς συντάκτες και ανταποκριτές ξένου Τύπου στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ενημερώνει τους πολιτικούς συντάκτες και ανταποκριτές ξένου Τύπου στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Καλοκαίρι Μαζί” και μίλησε για την τεράστια καταστροφή από την κακοκαιρία Daniel που έπληξε και συνεχίζει να δοκιμάζει το Βόλο, το Πήλιο αλλά και τις Σποράδες.

    «Με βάση τα επίσημα στοιχεία πρόκεται για το μεγαλύτερο πλημμυρικό φαινόμενο στη χώρα μας. Ίσως πρέπει να πάμε πολλές δεκαετίες πίσω και ακόμη δεν έχει βρεθεί κάτι μεγαλύτερο», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης ενώ τόνισε πως «όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται στα σημεία».

    «Μέσα σε 12 ώρες έπεσε όσο νερό πέφτει δυόμισι φορές τον χρόνο συνολικά στην Αττική. Υπήρχαν και περιοχές που έπεσαν 800 τόνοι βροχής ανά στρέμμα. Δηλαδή, πολύ μεγαλύτερο πλημμυρικό φαινόμενο ακόμα και από τα πολύ μεγάλα που έχουμε ζήσει πρόσφατα με τον Ιανό ή πριν από κάποια χρόνια στη Μάνδρα», πρόσθεσε.

    «Οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς ή για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση έσπασαν κάθε ρεκόρ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα προφανώς να υπάρχουν καταστροφές, ζημιές και το πιο τραγικό να έχουμε έναν άνθρωπο να έχει χαθεί. Χθες και από τους πέντε αγνοούμενους βρέθηκαν οι δύο, είναι καλά στην υγεία τους και έχουμε τρεις αγνοούμενους, σύμφωνα με την πρωϊνή ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία. Προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, είναι το ύψιστο καθήκον του Κράτους. Μιλάμε για μια γιγαντιαία επιχείρηση, μια επιχείρηση που δεν έχει προηγούμενο με βάση και τα στοιχεία που σας παρέθεσα, και τον χρονισμό που έγινε όλο αυτό, την ένταση του φαινομένου, τη σύγκριση με προηγούμενα φαινόμενα», συνέχισε.

    Σχετικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων ανέφερε πως «Ήδη η καταγραφή των αποζημιώσεων ολοκληρώνεται για το σύνολο των πληγεισών από τις πυρκαγιές περιοχών. Και είναι αυτονόητο. Το έχει αποδείξει ο κρατικός μηχανισμός».

    «Μια νέα εντελώς διαδικασία αρωγής και αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας τον κ. Τριαντόπουλο. Ό,τι ίσχυε για όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις να είναι βέβαιοι οι συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να είχαν την οποιαδήποτε ζημιά, οποιουδήποτε μεγέθους θα αποκατασταθούν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Θα ξεκινήσουν άμεσα, μόλις αυτό γίνει ασφαλές, οι διαδικασίες καταγραφής», είπε και πρόσθεσε:

    «Αλλά εφιστώ την προσοχή, επειδή δεν έχει τελειώσει η πρόβλεψη για έντονα φαινόμενα σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπου υπάρχει οποιαδήποτε προειδοποίηση είτε περιορισμού κυκλοφορίας και ακόμη περισσότερο μη κυκλοφορίας να γίνει πλήρως σεβαστή. Ξέρετε, μέσα στο μεγαλύτερης έντασης φαινόμενο, υπάρχουν δυστυχώς και εκείνες οι φωνές που ειρωνεύονται τις εκκενώσεις. Μιλάνε για Κράτος του 112, μια χυδαία ρητορική από μια μερίδα πολιτικής μειοψηφίας. Αυτή η διαδικασία εκκένωσης, αυτή η διαδικασία περιορισμού σώζει ζωές και δυστυχώς το έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά στη χώρα. Ακούμε πολύ προσεκτικά τις οδηγίες».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε και τη σημασία του 112 σε τέτοιες πρωτοφανείς συνθήκες τονίζοντας πως «είχε σταλεί στην Μαγνησία προειδοποιητικό μήνυμα από την Τρίτη για περιορισμό των μετακινήσεων».

    Ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε και τον αποτροπιασμό του για το περιστατικό με τον 36χρονο στο λιμάνι του Πειραιά που σκοτώθηκε, όταν προσπαθώντας να μπει στο πλοίο, και ενώ αυτό έχει λύσει κάβους, μέλη του πληρώματος του πλοίου «Blue Horizon» τον εμποδίζουν και τον απωθούν, με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα.

    «Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς αυτό το οποίο είδαμε. Μιλάμε για κάτι απάνθρωπο. Πολύ δύσκολα μπορούμε να βρούμε κάτι προηγούμενο. Είναι μία εγκληματική ενέργεια την οποία, προφανώς, τυπικά θα κρίνει η Δικαιοσύνη.  Προφανώς. Αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσουν την αποστροφή μας, την οργή μας γι’ αυτό το οποίο συνέβη».

    «Επελήφθησαν άμεσα οι Αρχές, γύρισε πίσω το πλοίο, θα γίνουν οι δέουσες ενέργειες. Αλλά πραγματικά είναι αδιανόητο να βλέπουμε τέτοιες εικόνες να συμβαίνουν. Να χάνει ένας άνθρωπος με αυτό τον τρόπο τη ζωή του, να του αφαιρείται η ζωή στην πραγματικότητα. Δεν είναι ότι έπεσε, είδαμε τι συνέβη. Είναι ντροπή αυτό το οποίο συνέβη. Είναι μια εγκληματική ενέργεια και ελπίζω η Δικαιοσύνη, μετά τη δέουσα διαδικασία, να επιβάλει τις πιο αυστηρές τιμωρίες», συνέχισε.

    Αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν, ο κ. Μαρινάκης είπε πως αυτά θα ανακοινωθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε υπόσχεση πως «αυτά που θα πει στη ΔΕΘ, θα τα κάνει πράξη. Και αυτό είναι νομίζω το πιο σημαντικό».

    Διαβάστε επίσης:

    Η ώρα της αλήθειας για την τοπική αυτοδιοίκηση

    Κικίλιας: Το πιο ακραίο φαινόμενο με μέγιστο ύψος βροχής σε ένα 24ωρο

    Βόλος: Δραματική επιχείρηση απεγκλωβισμού οδηγού από χείμαρρο (video)



    ΣΧΟΛΙΑ