• Πολιτική

    ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Την Κυριακή η εκλογή νέου Γραμματέα και ΠΣ με εκπροσώπους όλων των τάσεων – Τα ονόματα που ακούγονται

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης


    Την Κυριακή το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «Κάραβελ»,  θα συνέλθει για πρώτη φορά η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υπό τη νέα της σύνθεση, όπως προέκυψε από το Συνέδριο.

    Η εκλογή του νέου Γραμματέα και του νέου Πολιτικού Συμβουλίου  θα κλείσει όλες τις οργανωτικές εκκρεμότητες ώστε το κόμμα να πάρει θέση μάχης και να προετοιμαστεί για τις εκλογές, ακόμη και αν αυτές γίνουν πρόωρα, το φθινόπωρο, όπως φημολογείται.

    Νέος Γραμματέας αναμένεται να είναι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη που ήρθε πρώτος και με διαφορά στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής στο Συνέδριο.

    Οι πληροφορίες για τη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο θα έχει 31 μέλη και στο οποίο θα επιχειρηθεί να εκπροσωπηθούν όλες οι τάσεις, είναι ότι πέραν του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα συμμετέχουν, σύμφωνα και με τις καταστατικές διατάξεις που ψηφίστηκαν στο Συνέδριο, ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρώην πρωθυπουργός και εν ενεργεία βουλευτής, ο Μιχάλης Κατρίνης ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η Ευαγγελία Λιακούλη ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ο Νίκος Σαλαγιάννης ως διευθυντής του κόμματος.

    Στο Πολιτικό Συμβούλιο μπορούν να μετέχουν έως έξι βουλευτές. Ακούγονται τα ονόματα των Κώστα Σκανδαλίδη, Ανδρέα Λοβέρδου, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Τόνιας Αντωνίου. Στην περίπτωση που η «πλευρά Λοβέρδου» εκπροσωπηθεί και από ένα ακόμη στέλεχος, όπως ακούγεται θα είναι ή η Νάντια Γιαννακοπούλου, ή η Χαρά Κεφαλίδου.

    Η πλευρά του Προέδρου, αναμένεται να έχει την πλειοψηφία και σε αυτό το όργανο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα συμμετάσχουν ο Στέφανος Ξεκαλάκης, έμπειρος και στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος εκλέχθηκε ψηλά στην Κεντρική Επιτροπή. Έντονα ακούγονται τα ονόματα της Ρωξάνης Μπέη και του Αντώνη Σαουλίδη, ενώ οι «Προεδρικοί» αναμένεται να ενισχύσουν την εκλογή και άλλων στελεχών, όπως των Μανώλη Όθωνα, Γιώργου Μπουλμπασάκου και Πωλίνας Λάμψα. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, στο όργανο θα βρεθεί και ο Κώστας Χρυσόγονος.

    Οι «Παπανδρεϊκοί» μπορούν να εκλέξουν εφτά έως οχτώ στελέχη, με τρεις να θεωρούνται βέβαιοι: Μανώλης Χριστοδουλάκης, Φίλιππος Σαχινίδης, Έφη Χαλάτση.

    Το «μεγάλο στοίχημα» των εκλογών

    Η επομένη της εκλογής Γραμματέα και Πολιτικού Συμβουλίου θα βρει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην αρχή μιας προεκλογικής διαδρομής γεμάτης προσδοκίες, αλλά και δύσκολες προκλήσεις. Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν άπαντες ότι όσο το σκηνικό θα πολώνεται, τόσο η πίεση στον τρίτο πόλο, δηλαδή προς τους ίδιους, θα αυξάνεται. Η εκτίμηση, άλλωστε, είναι ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν να χτίσουν πάνω στον διπολισμό, ώστε τα εκλογικά διλήμματα να είναι σαφή από τον πρώτο γύρο της απλής αναλογικής.

    Αυτό που διαμηνύεται από τον ηγετικό πυρήνα είναι ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος «σε παγίδες, όπως αυτή της συζήτησης περί συνεργασιών» και είναι γεγονός ότι το συνεδριακό πρόσημο βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση. Όλες οι εσωκομματικές πλευρές ευθυγραμμίσθηκαν στο κεντρικό μήνυμα αυτονομίας που εξέπεμψε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

    Από εκεί και πέρα υπάρχει και η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων. Η στασιμότητα ,ή και πτωτική τάση, που έχει καταγραφεί σε πρόσφατες μετρήσεις δεν φαίνεται να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην ηγεσία, καθώς στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κοιτάζουν τη «μεγάλη εικόνα», όπως λένε.

    Βλέπουν, δηλαδή, την παράταξη τους τελευταίους μήνες να έχει εδραιωθεί πέριξ του 14%-15%, αναγιγνώσκοντάς το ως βάση εκκίνησης και όχι ως «ταβάνι», αλλά και ως ένδειξη που απορρίπτει τους αρχικούς ισχυρισμούς ότι η ανοδική τροχιά θα ήταν παροδική, στον απόηχο των εσωκομματικών εκλογών.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος εξελέγη πρώτος στη νέα Κ.Π.Ε του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

    Μάντζος: Η Δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια για την εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης Novartis»

    Η κλεψύδρα των εκλογών γύρισε – Το κρίσιμο καλοκαίρι – Ο απρόβλεπτος παράγων Ανδρουλάκης



    ΣΧΟΛΙΑ