• Πολιτική

    ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Τα «αγκάθια» στο δρόμο προς τις κάλπες

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

    Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ


    “Η καρδιά ξαναπήγε στη θέση της” στην πλειοψηφία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, άμα τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης της  Pulse  για λογαριασμό του τ/σ  ΣΚΑΙ καθώς επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των δυο τελευταίων ημερών, πως οι απώλειες εξ αιτίας της Εύας Καϊλή  δεν θα ξεπεράσουν το 1,5 %. Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε χθες σε δυο δημοσκοπήσεις . Ειδικότερα σε αυτή της Pulse το ΠΑΣΟΚ, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Qatargate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή, δείχνει να χάνει μία ποσοστιαία μονάδα, πέφτοντας στο 10,5% διατηρώντας ένα “εύθραυστο” διψήφιο ποσοστό.

    Την ίδια στιγμή στην Χαρ. Τρικούπη οι προσπάθειες τους εστιάζονται σε τρία πεδία. Καταρχάς στο να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από την εμπλοκή της κ. Καϊλή στο σκάνδαλο των Βρυξελλών αναδεικνύοντας πρωτίστως την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, τα άμεσα ανακλαστικά της ηγεσίας και κυρίως στο ότι η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ εδώ και μήνες αποτελούσε ξένο σώμα.

    Ειδικά για το τελευταίο, ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του EYRACTIVE  αναφέρει ότι το γραφείο της Προέδρου των Σοσιαλιστών επιβεβαιώνει τα όσα είχε ο πει ο Νίκος Ανδρουλάκης «Μετά το καλοκαίρι, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε ενημερώσει την Ιράτσε Γκαρσία σε διαδοχικές συναντήσεις για την μη συμμετοχή της Εύας Καϊλή στα ευρωψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις»,  είπε στη EURACTIV πηγή από το γραφείο της Ιράτσε Γκαρσία. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι ευρωοσοσιαλιστές είχαν παρατηρήσει κάποιες «περίεργες» κινήσεις της Εύας Καϊλή, ωστόσο, «δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τις αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας».

    Η πρώτη καταγγελία εναντίον της Καϊλή, σύμφωνα με την ίδια  πηγή, ήρθε από την Γερμανίδα ευρωβουλευτή (SPD) Μπίργκιτ Σίπελ, η οποία συμμετείχε στην ψηφοφορία «φάντασμα» της επιτροπής LIBE, όπου ψήφισε η Καϊλή χωρίς να είναι μέλος της.«Δεν ενημέρωσε κανέναν στο σοσιαλιστικό κόμμα για αυτή την ψήφο, ούτε καν τον συντονιστή μας» Αμέσως μετά την ψηφοφορία και όταν συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε η παραπάνω ψήφος της Καϊλή, η Γερμανίδα Σίπελ, η οποία ψήφισε κατά της πρότασης της Κομισιόν για απελευθέρωση της βίζας για το Κατάρ, έκανε εσωτερική καταγγελία στην ηγεσία των ευρωσοσιαλιστών.

    «Η καταγγελία αφορούσε στο γιατί βρισκόταν εκεί η Καϊλή, και δεύτερον, για ποιο λόγο ψήφισε» αναφέρει το δημοσίευμα  και προσθέτει πως «Η Ιράτσε Γκαρσία είχε προγραμματίσει μια συνάντηση στο Κοινοβούλιο της ΕΕ στο Στρασβούργο στις 13 Δεκεμβρίου με την κ. Καϊλή προκειμένου να εξηγήσει γιατί ήταν παρούσα σε εκείνη την επιτροπή και, κυρίως, γιατί συμμετείχε στη διαδικασία της ψηφοφορίας». Ένα άλλο περιστατικό που προκάλεσε έκπληξη στους ευρωσοσιαλιστές, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο EYRACTIVE, ήταν όταν η Ελληνίδα ευρωβουλευτής έσπασε τη γραμμή του S&D για την επιλογή του επόμενου γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ψήφισε υπέρ του κεντροδεξιού υποψηφίου του ΕΛΚ, Αλεσάντρο Τσιοτσέτι. Ακολούθησε μια κλειστή συνεδρίαση του S&D στην οποία οι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές «τα έψαλαν» στην Καϊλή.

    Η άλλη αιτία πονοκεφάλου είναι το ασφυκτικό πρέσινγκ και η καταιγιστική κριτική που δέχεται το ΠΑΣΟΚ από τον κυβερνητικό μηχανισμό και ειδικά η προσπάθεια να τους ταυτίσουν με το ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός αυτό αναγκάζει τα στελέχη να δίνουν μια επιπλέον μάχη, για το αυτονόητο, όπως λένε, επανακαθορίζοντας τις διαχωριστικές γραμμές τους με την Κουμουνδούρου. Κληθείς να σχολιάσει τον χαρακτηρισμό «σοσιάλ-Καμμένος» που απέδωσε ο Πρωθυπουργός στο ΠΑΣΟΚ, ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Κάθε φορά που δυσκολεύεται ο κ. Μητσοτάκης στη διακυβέρνηση  -με διάφορα ζητήματα που του έχουν προκύψει- πιάνεται από τον κ. Τσίπρα. Αυτό γίνεται και τώρα» και συμπλήρωσε: «Κάνατε μόνιμες παρεμβάσεις όπως αντιπροτείνουμε ή ακολουθείτε την πολιτική του κ. Τσίπρα στα επιδόματα»;

    Γιατί καταγγέλλατε τον κ. Τσίπρα για επιδοματική πολιτική και κάνετε τα ίδια και χειρότερα. Καταγγέλλατε τον κ. Τσίπρα για τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και κάνετε τα ίδια. Εμείς θέλουμε κάτι διαφορετικό. Έχουμε μια ατζέντα προγραμματικών αλλαγών που θέλουμε να υλοποιήσουμε και να καθίσουμε σε διάλογο, αλλά αλήθεια, με ποιόν να κάνουμε διάλογο;”.

    Το μέτωπο εκείνο που όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές η πίεση θα είναι αφόρητη, είναι  το ενδεχόμενο  επίτευξης πολιτικών συνεργασιών. Στο ΠΑΣΟΚ  δεν παίρνουν ξεκάθαρη στάση και οχυρώνονται πίσω από μια τύπου “προγραμματική συμφωνία¨ και μια ρητορική που ποικίλει  ανάλογα με το πολιτικό κλίμα. “Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές μέχρι να επιτευχθεί αυτοδυναμία. Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι αν δεν κερδίσει, δεν θα υπάρχει καμία διακυβέρνηση στον τόπο. Γιατί λοιπόν ρωτάτε μόνο εμάς;” υποστήριξε ο Γραμματέας ΚΠΕ Α.Σπυρόπουλος.

    Ο  Αντιπρόεδρος της Βουλής Ο. Κωνσταντινόπουλος βάζει πιο συγκεκριμένα θέματα στο τραπέζι  “Μετά τις εκλογές: Θα θέσουμε το σοσιαλιστικό μας πρόγραμμα. Αυτό θα περιλαμβάνει κατάργηση του άρθρου 10 του νομοσχεδίου για την υγεία που καταργεί τη δημόσια δωρεάν περίθαλψη. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών και των τραπεζών. Κοινωνική στέγη για νέα ζευγάρια και φοιτητές. Αξιοκρατία και διαφάνεια (παράδειγμα με το ΑΣΕΠ που η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ μοίρασαν μεταξύ τους τις καρέκλες.Εάν το πρώτο κόμμα έχει ποσοστό 31%, θα είναι πολύ δύσκολο να πάει τη δεύτερη Κυριακή στο 37%. Άρα ο κόσμος δε θα δώσει αυτοδυναμία σε κάποιο κόμμα. Ποιος θα πάρει την ευθύνη να οδηγεί τη χώρα συνέχεια σε εκλογές; Η μη αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος δε θα γίνει πρόβλημα της χώρας”.

    Ενόσω όμως διεξάγεται αυτός ο άτυπος πολιτικός διάλογος διαμέσου των ΜΜΕ και με τον Πρωθυπουργό να ποντάρει ανοιχτά πια στην αυτοδυναμία, και  στα δημοσκοπικά ευρήματα η κοινή γνώμη μοιάζει να έχει “βαρεθεί” και να προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στην έρευνα της PULSE και στην ερώτηση για το αν προτιμούν αυτοδυναμία ενός κόμματος ή κυβέρνηση συνεργασίας, τα αποτελέσματα είναι 50-50.

    Ωστόσο, οι περισσότεροι, ακόμη και αριστεροί ψηφοφόροι, προτιμούν, σε περίπτωση αυτοδυναμίας, μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, με τα ποσοστά να φθίνουν  για μία πιθανή αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος ένα από τα βασικά στοιχεία των αποτελεσμάτων της έρευνας, αφορά τη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», δηλαδή τους αναποφάσιστους, η οποία διαμορφώνεται στο 13%, ποσοστό που μπορεί να καθορίσει  το αποτέλεσμα των εκλογών.

    Διαβάστε επίσης

    Pulse: Στις 8 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ

    Μητσοτάκης: Στα 18 δισ. τα έσοδα από την επιστροφή του τουρισμού – Στόχος η διεύρυνση της σεζόν για 12 μήνες



    ΣΧΟΛΙΑ