• Πολιτική

    Προανακριτική: Παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ ο «Μάξιμος Σαράφης»

    • NewsRoom


    Πριν λίγη ώρα παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis «Μάξιμος Σαράφης».

    Λίγες ώρες μετά την απόφαση των του Αρείου Πάγου ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως οι ίδιοι επιθυμούν, ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων, ο οποίος δύο ημέρες πριν είχε αρνηθεί να παρευρεθεί στη ΓΑΔΑ προκειμένου να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή η οποία εξετάζει τον ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση.

    Έτσι, η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» θα γίνει την Δευτέρα, με αλλοιωμένη φωνή και ηλεκτρονικά μέσα, σε διαφορετικό δωμάτιο.

    Τα ερωτήματα που έθεσε η προανακριτική επιτροπή της Βουλής

    Χθες με επιστολή τους  προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα βουλευτές μέλη της προανακριτικής ζητούν ότι θα διασφαλίσει ότι θα καταθέσουν σε αυτή οι προστατευόμενοι μάρτυρες Κελέση και Σαράφης με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο κατέθεσαν στον εισαγγελέα Σοφουλάκη, ενώ ζητούν να διασφαλιστεί ότι θα λάβουν όλα τα έγγραφα για την υπόθεση Novartis που έχουν ζητήσει από την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

    Η προανακριτική επιτροπή ζητεί επίσης από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να απαντήσει και στα εξής τρία ερωτήματα:

    1) Διασφάλιση της εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων με τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας κ. Σοφουλάκης,
    2) Διασφάλιση να ληφθούν όλα τα αιτηθέντα έγγραφα από την εισαγγελέα Διαφθοράς και
    3) Στο πλαίσιο των πραγματικών περιστατικών που επισημαίνουμε απευθυνθείτε στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας για να εκτιμήσουν τα ανωτέρω λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην επιτροπή μας και την εν τέλει άρνησή τους να εξεταστούν, καθώς το ενδεχόμενο βάσει των καταθέσεων που έχουμε ήδη διαβιβάσει να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία».

    Στην επιστολή τους οι βουλευτές μέλη της επιτροπής αναφέρονται συγκεκριμένα στην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αναφέροντας ότι «έχουμε αιτηθεί σειρά εγγράφων από την εισαγγελέα διαφθοράς, παρά τη ρητή επισήμανση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζάχαρη ότι οφείλει να μας διαβιβάσει όλα τα έγγραφα της δικογραφίας και δεν υπάρχουν απόρρητα έγγραφα από ελέγχους σε ανακριτικές διαδικασίες, μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει»



    ΣΧΟΛΙΑ