• Πολιτική

    Παρών ο Ιερώνυμος στην ορκωμοσία – Τετ α τετ με Μητσοτάκη μετά το αντάρτικο για τα Θεοφάνεια

    • NewsRoom

    Από παλαιότερη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο Μέγαρο Μαξίμου


    Αμετακίνητη είναι η Εκκλησία όσον αφορά στο άνοιγμα των ναών τα Θεοφάνια. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα είναι σήμερα παρών στο πρώτο γκρουπ της ορκωμοσίας -θα γίνει σε τρεις δόσεις- των υπουργών και υφυπουργών μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό και δεν αποκλείεται να έχει ένα τετ α τετ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Υπενθυμίζεται ότι μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αυστηρό lockdown, που περιλαμβάνει και το κλείσιμο των ναών, η Ιερά Σύνοδος αντέδρασε και μετά από έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα πως δεν κάνει αποδεκτή την απόφαση, ενώ ετοιμάζει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σύμφωνα με το orthodoxia.info, θα μεταβεί σε κάποια από τις ακτές της Αττικής εντός της δικαιοδοσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (στο Μοσχάτο ή στην Καλλιθέα ενδεχομένως) και θα τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων.

    Η ΔΙΣ αποφάσισε πως δεν συναινεί στα μέτρα και μάλιστα τονίζει πως θα λειτουργήσουν τις εκκλησίες, επιμένοντας πως πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα προ των γιορτών, για άνοιγμα των ναών ανήμερα των Θεοφανίων.

    Χαρακτηριστική ήταν εξάλλου και η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΔΙΣ σε τηλεοπτικούς σταθμούς, μητροπολίτη Αθηναγόρα, που ανέφερε πως «η αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δική μας».

    «H Εκκλησία συμμορφώθηκε πλήρως στα μέτρα. Eχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τηρήσουμε πλήρως τους όρους που έθεσε η κυβέρνηση για τα Χριστούγεννα. Oταν γίνεται μια συμφωνία από δύο μέρη και το ένα μέρος αποφασίζει να την αλλάξει, τότε πρέπει να ενημερώσει και το άλλο μέρος», είπε επίσης, κάνοντας λόγο για «μικρή απογοήτευση στον τρόπο επικοινωνίας».

    Οι 82 μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισαν να προχωρήσουν σε προσφυγή στο ΣτΕ, διαφωνώντας με την απόφαση των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης. Σύμφωνα με εκκλησιαστικό site μάλιστα, είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που ολόκληρη η Εκκλησία της Ελλάδος στο πλέον ανώτατο επίπεδό της προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά κυβερνητικής απόφασης.

    Ωστόσο, ώσπου να κατατεθεί, να συζητηθεί και να δημοσιευθεί η όποια απόφαση, ο εορτασμός των Θεοφανίων θα έχει παρέλθει, όμως θεωρείται κίνηση συμβολισμού για την Εκκλησία.

    Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου έφερε και την αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία σε απάντησή της τονίζει πως «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί», δείχνοντας πως δεν θα δεχτεί το «αντάρτικο» της Εκκλησίας για τα Θεοφάνεια.

    «Η Κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των Λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν οι Λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η Λειτουργία των Θεοφανείων. Η ανάγκη να μη διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η Λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.

    Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις Λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας» ήταν η κυβερνητική απάντηση.

    Και το ΚΙΝΑΛ πάντως αντέδρασε στη στάση της Εκκλησίας, αναφέροντας πως «είναι αδιανόητο όταν οι πολίτες υποχρεώνονται σε ένα σκληρό lockdown, η Ιερά Σύνοδος να ζητά εξαιρέσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Εκεί οδηγούν οι υποχωρήσεις και η ενδοτικότητα της κυβέρνησης και η απουσία σχεδίου για ασφαλές άνοιγμα».

    Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως τα μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν για όλους το ίδιο και αναρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός «θα κάνει τα στραβά μάτια σε εξαιρέσεις για την Εκκλησία».

    Διαβάστε ακόμη: 

    Μαξίμου για το «αντάρτικο» της Εκκλησίας: Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί

    Αντάρτικο της Ιεράς Συνόδου: Θέλει να ανοίξουν οι εκκλησίες τα Φώτα



    ΣΧΟΛΙΑ